Στις 13 Αυγούστου και πριν επακολουθήσει ό,τι επακολούθησε, βασιζόμενοι σε αναφορές δυτικών πρεσβειών, έγραφε η εφημερίδα «Εστία» την θέση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ως εξής:
«1. Το Ορούτς Ρεΐς θα παραμείνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για λίγες ημέρες ακόμη, όπου και θα πραγματοποιήσει έρευνες με την προστασία τουρκικών πλοίων και την κατ’ αρχάς παρατήρηση δύο ελληνικών φρεγατών. Το ότι πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες είναι αναμφισβήτητο· αλλιώς η Ελλάδα δε θα έκανε αυστηρό διάβημα στην Τουρκία. Το ότι η αντίδρασή μας τα πρώτα 24ωρα είναι χλιαρή, αυτό οφείλεται στην αδύναμη πλέον νομικά θέση μας μετά την υπογραφή της τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο και την εξαίρεση του Καστελόριζου. Εικάζεται βασίμως ότι ελληνική φρεγάτα θα κινηθεί δυναμικά και θα «συμπλακεί» με ομόλογή της τουρκική τα προσεχή 24ωρα, αλλά αφού δυστυχώς θα έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως το τουρκικό σόου. Και αφού έχει διακορευθεί η υφαλοκρηπίδα μας.
2. Η Τουρκία θα αναθέσει στην ΤΡΑΟ να προκηρύξει οικόπεδα υδρογονανθράκων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης που κατοχύρωσε η Ελλάδα με το αιγυπτιακό μνημόνιο.
3. Μετά το πέρας της προθεσμίας που προβλέπει ο τουρκικός νόμος, ο Ερντογάν θα αποστείλει μέσα στο φθινόπωρο το Ορούτς Ρεΐς νοτίως της Κρήτης για σεισμικές έρευνες. Δυτικές πρεσβείες στην Αθήνα εκτιμούν ότι σε αυτήν την περίπτωση η αντίδραση των Αθηνών θα είναι εξαιρετικά δυναμική, αφού την έχει κατοχυρώσει πλέον με διεθνή συμφωνία και έχει τίτλους κυριότητος.
4. Τότε και μόνο τότε, όταν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, οι Ευρωπαίοι Γάλλοι και Γερμανοί, Μέρκελ και Μακρόν, θα παρέμβουν υπέρ μας απαιτώντας την εκδίωξη των Τούρκων απαιτώντας από τα δύο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ακόμη και με απόφαση Συνόδου Κορυφής».
Ήταν 13 Αυγούστου όταν τα γράφαμε αυτά, σήμερα ο μήνας έχει 19.
Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις: By the book, αγγλιστί. Δηλαδή: ο κατά Τραμπ παίκτης παγκόσμιας σκακιέρας Ερντογάν έδωσε εντολή στο «Ορούτς Ρεΐς» να παραμείνει μια εβδομάδα και να πραγματοποιήσει ανενόχλητο έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εμείς «τζαρτζάραμε» τουρκική φρεγάτα όπως έπρεπε, απλώς το Μαξίμου «ίδρωσε» γιατί δεν είχε υπολογίσει πόσο παλικάρι και πόσο αποφασιστικός θα ήταν ο κυβερνήτης της «Λήμνος» ο οποίος έστειλε αδιάβαστο τον Τούρκο συνάδελφό του.
Εν πάση περιπτώσει έχουμε στον φάκελό μας «απόδειξη» της προασπίσεως των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, αν και ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΑΠΗ στις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν αυτό πού πραγματικά μπορούσαν. Η επιτήρησις του «Κεμάλ Ρεΐς» ήταν χλιαρή με κεντρική πολιτική απόφαση, ως φαίνεται, η οποία ελήφθη με βασικό γνώμονα το σωστό επί της αρχής επιχείρημα «να αποφευχθεί η στρατιωτικοποίηση» της κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί με την σειρά τους πάνε επίσης by the book. Η Μέρκελ μας «άδειασε» στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι ΗΠΑ σε επίπεδο Προέδρου και Υπουργού Εξωτερικών τσάι, συμπάθεια και ζήτω ο Ερντογάν, ο Μακρόν μπήκε στο παιχνίδι εκ του ασφαλούς αφού του «κλείσαμε το μάτι» για τις φρεγάτες και πάλι. Τώρα είμαστε στο προτελευταίο επεισόδιο εν όψει του τελευταίου.
Η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του φθινοπώρου για την οποία γράφαμε στις 13 Αυγούστου ορίστηκε για τις 24-25 Σεπτεμβρίου. Το γήπεδο εντός του οποίου ενδέχεται να συναντηθούν ο νέος Βενιζέλος με τον νέο Ατατούρκ ορίστηκε. Για να φθάσουμε όμως εκεί και να ολοκληρωθεί η κατά τον γελοιογράφο Χαντζόπουλο «εργάρα», απαιτείται να προηγηθούν δύο πράγματα:
1. Η απόπειρα Ερντογάν να πραγματοποιήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης για να εγείρει στην πράξη διεκδίκηση και σε αυτήν την περιοχή που θεωρεί δική του, με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ήδη βγήκε και τρίτο γεωτρύπανο στην Μεσόγειο πλην του ερευνητικού «Ορούτς Ρεΐς», το «Κανουνί».
2. Να αντιδράσουμε εμείς αποφασιστικά, γιατί το να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς μια νίκη εντυπώσεων ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία. Ειδικώς σε μια περιοχή που κατοχυρώσαμε με την συμφωνία με την Αίγυπτο και μάλιστα στα χωρικά ύδατα νήσου από την οποία έλκει την καταγωγή του ο Πρωθυπουργός.
Εάν γίνουν όλα αυτά, «αγανακτισμένοι» οι Ευρωπαίοι θα παρέμβουν στο τέλος υπέρ μας για την Κρήτη. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα υποθέσουμε.
Τα Ίμια τα διαδέχθηκαν η Συμφωνία της Μαδρίτης και το Ελσίνκι 1 στο οποίο η Ελλάδα ανεγνώρισε «συνοριακές διάφορες και συναφή θέματα» τα οποία σε αποτυχία του διαλόγου θα παραπέμπονταν στην Χάγη.
Τώρα, το Καστελόριζο και την Κρήτη θα την διαδεχθεί στο Βερολίνο το Ελσίνκι 2 με την σφραγίδα της Μέρκελ. Χωρίς να έχουμε καν το πλεονέκτημα πως η Τουρκία ζητά να ενταχθεί στην ΕΕ. Η τελωνειακή Ένωση και οι βίζες αρκούν στον Ερντογάν.
Η πληροφορία της συνάντησης Κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν που αποκάλυψε ο «Economist» θα συμπληρώσει το καρέ.
Ας ετοιμαζόμαστε!