Πως επιχειρείται ξέπλυμα των ναζιστικών εγκλημάτων και να μπει φρένο στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάλος έχει προκληθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση της ελληνογερμανικής συμφωνίας για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρυματος Νεολαίας, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την τεχνολογική εκπαίδευση και, σύμφωνα με καταγγελίες, θα αποτελέσει τροχοπέδη στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Μιλώντας στη Βουλή, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης ζήτησε την απόσυρση της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι ο επίμαχος διακρατικός οργανισμός έχει σκοπό, μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού.

«Γι’ αυτό χρησιμοποιεί δήθεν ανώδυνα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία όμως παραχαράσσουν άλλοτε ανοιχτά κι άλλοτε κεκαλυμμένα την Ιστορία της Κατοχής» ανέφερε ο κ. Συγγελάκης, προσθέτοντας πως η μάχη για την ιστορική μνήμη και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών «δεν είναι βίοι παράλληλοι και ασύμπτωτοι, είναι μια παράλληλη, διττή και αδιάσπαστη μάχη». Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει φραγμό στη γερμανική κρατική διείσδυση στα ελληνικά σχολεία και να προχωρήσει με αποφασιστικές ενέργειες στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Να σημειωθεί πως ο «γαλάζιος» Ιάσονας Φωτήλας υποστήριξε ότι η σχετική σύμβαση για το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας υπογράφηκε στο Βερολίνο το 2017 και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», επιμένοντας πάντως ότι «ουδόλως σχετίζεται με οποιαδήποτε απαίτηση για επανορθώσεις».

Ωστόσο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου του Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε πως η συμφωνία για την ίδρυση του ιδρύματος συνομολογήθηκε από εκπρόσωπο υπηρεσιακής κυβέρνησης χωρίς εξουσιοδότηση και υπεγράφη την Πέμπτη 4 Ιουλίου, πριν από την Κυριακή των εκλογών στις 7 Ιουλίου του 2019, επομένως επειδή είναι διεθνής σύμβαση οφείλει να έρθει στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες.

Μάλιστα, και ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ) συμφώνησε πως είναι πρωτοφανές μια κύρωση διακρατικής συμφωνίας να έρχεται σε ένα νομοσχέδιο άσχετο και να μην υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ