Στην υποβάθμιση 13 τουρκικών τραπεζών προχώρησε η Moody’ s, σε μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας πριν λίγες ημέρες. Ωστόσο στην έκθεση που συνοδεύει την απόφαση έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο οίκος για να διατηρήσει την αρνητική κατάταξη των τραπεζών.
Όπως αναφέρει, οι προοπτικές των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και των ομολόγων όλων των τουρκικών τραπεζών που καλύπτονται από τον οίκο, παραμένουν αρνητικές για ένα βασικό λόγο. Αυτός είναι ο κίνδυνος να βιώσει η χώρα μια κρίση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η οποία θα οδηγούσε με την σειρά της σε αρνητικές εξελίξεις, όπως η επιβολή capital controls και περιορισμών αναφορικά με τις εκροές συναλλάγματος.
Οι υποβαθμίσεις της Moody’ s αφορούν στην μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, στην μακροπρόθεσμη διαβάθμιση στον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (CRR) και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (CRA) καθώς και στην μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε μη εξασφαλισμένο χρέος προτεραιότητος για τα ακόλουθα τραπεζικά ιδρύματα: Akbank T.A.S. Alternatifbank A.S. Denizbank A.S. Export Credit Bank of Turkey A.S. HSBC Bank A.S. (Turkey) QNB Finansbank A.S. T.C. Ziraat Bankasi A.S. Turk Ekonomi Bankasi A.S. Turkiye Garanti Bankasi A.S. Turkiye Halk Bankasi A.S. Turkiye Is Bankasi A.S. Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. και Yapi ve Kredi Bankasi A.S.
Άμεση ήταν η επίπτωσις επί της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολλαρίου. Ενδεικτικώς, το τουρκικό νόμισμα άγγιξε τις 7,5020 λίρες ανά δολλάριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ταυτοχρόνως, έναντι του ευρώ, το νόμισμα της γειτονικής χώρας έκλεισε στις 8,8688 λίρες ανά ευρώ.
Οι αρνητικές αυτές κατατάξεις ακολουθούν την πρόσφατη υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας στο B2 με αρνητικό outlook από B1 στο οποίο βρισκόταν προηγουμένως, αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.
Ο οίκος προειδοποιεί ότι τα outlooks στις τουρκικές τράπεζες παραμένουν αρνητικά – όπως και της χώρας – αντανακλώντας τους καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται με την κρίση στο ισοζύγιο των πληρωμών. Είναι σημαντικό, ότι όπως ο οίκος ανακοίνωσε η υποβάθμισις σε B2 από B1 αφορά επίσης την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των μητροπολιτικών δήμων Κωνσταντινουπόλεως και Σμύρνης. Αυτό ακολουθεί την αποδυνάμωση του πιστωτικού προφίλ της τουρκικής κυβερνήσεως, όπως αναφέρει η Moody’ s στην ανάλυση της.
Ανεξάρτητοι αναλυτές, παρομοιάζουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία με τις δεκαετίες πριν αναλάβει την διακυβέρνηση ο Ερντογάν. Ο οίκος S&P, έχει προχωρήσει στην εκτίμηση ότι οι τουρκικές τράπεζες θα υποστούν πιστωτικές ζημιές της τάξεως των 37 δισ. δολλαρίων, ενώ οι διακυμάνσεις του νομίσματος, θα συμβάλλουν στην επιδείνωση της ποιότητος ενεργητικού και των κεφαλαίων των τουρκικών τραπεζών λόγω του υψηλού ποσοστού δανείων σε ξένο νόμισμα. Επί πλέον θα υπάρξουν πιέσεις στο χρηματοδοτικό κόστος καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν ρυθμίσεις στα εταιρικά χρέη.