Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Walid al-Moallem, διπλωμάτης σταδιοδρομίας που έγινε ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα της χώρας στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εισβολής εναντίον του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, πέθανε πριν λίγη ώρα. Ήταν 79 ετών.
Ο Al-Moallem, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον για εννέα χρόνια, ξεκινώντας το 1990 κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών της Συρίας με το Ισραήλ, ήταν στενός έμπιστος του Άσαντ γνωστός για την πίστη του και τη σκληρή του θέση εναντίον της αντιπολίτευσης.
Ένας απλός, προσιτός άνθρωπος με αίσθηση του χιούμορ, ο al-Moallem ήταν επίσης γνωστός για την ικανότητά του να εξουδετερώνει τις εντάσεις με ένα αστείο.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, πραγματοποίησε συχνά συνεντεύξεις στη Δαμασκό με λεπτομέρειες για τη θέση της συριακής κυβέρνησης. Ασταμάτητος παρά την διεθνή κριτική, ορκίστηκε επανειλημμένα ότι η αντιπολίτευση, θα συντριβεί. Ακόμα και όταν ο Άσαντ είχε μείνει με τον έλεγχο ενός ελάχιστου τμήματος της χώρας του
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε το θάνατό του, χωρίς να ανακοινώνει αιτία. Πάντως ο υπουργός είχε θέματα υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Γεννημένος σε μια σουνιτική μουσουλμανική οικογένεια στη Δαμασκό το 1941, ο al-Moallem παρακολούθησε το δημόσια σχολεία στη Συρία και αργότερα ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και αποφοίτησε το 1963 με πτυχίο στα οικονομικά.
Επέστρεψε στη Συρία και άρχισε να εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών το 1964, Κατακτώντας την θέση του υπουργού το 2005.
Η πρώτη του αποστολή εκτός της χώρας ως διπλωμάτης στη δεκαετία του 1960 ήταν να ανοίξει τη Συριακή Πρεσβεία στο αφρικανικό έθνος της Τανζανίας. Το 1966 μετακόμισε στη Συριακή Πρεσβεία στην πόλη Τζέντα στη Σαουδική Αραβία και ένα χρόνο αργότερα μετακόμισε στη Συριακή Πρεσβεία στη Μαδρίτη.
Το 1972, ηγήθηκε της αποστολής της Συρίας στο Λονδίνο και το 1975 μετακόμισε στη Ρουμανία, όπου πέρασε πέντε χρόνια ως πρέσβης. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Δαμασκό, όπου ηγήθηκε του γραφείου τεκμηρίωσης του υπουργείου μέχρι το 1984, όταν ορίστηκε ως επικεφαλής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών.
Διορίστηκε ως πρεσβευτής της Συρίας στην Ουάσιγκτον το 1990, πέρασε εννέα χρόνια στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Συρία πραγματοποίησε αρκετούς γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ.
Το 2005, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών σε μια εποχή που η Δαμασκός απομονώθηκε από αραβικά και δυτικά έθνη μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.
Πολλές Λιβανέζικες, Αραβικές και Δυτικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν τη Συρία για την έκρηξη που σκότωσε τον Χαρίρι – κατηγορίες που αρνήθηκε επανειλημμένα η Δαμασκός. Η Συρία αναγκάστηκε να τερματίσει σχεδόν τρεις δεκαετίες κυριαρχίας και στρατιωτικής παρουσίας στον μικρότερο γείτονά της και απέσυρε τα στρατεύματά της τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Το 2006, ο al-Moallem έγινε ο πιο ανώτερος Σύρος πολιτικός που επισκέφθηκε το Λίβανο μετά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων. Παρακολούθησε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών των Αράβων κατά τη διάρκεια του 34-ημερού πολέμου μεταξύ του Ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενός ισχυρού συμμάχου της Συρίας.
«Μακάρι να ήμουν μαχητής με την αντίσταση», δήλωσε ο al-Moallem στη Βηρυτό εκείνη την εποχή, πυροδοτώντας κριτική από αντι-Συριακούς Λιβανέζους ακτιβιστές που τον κορόιδαν ως «υπέρβαρο» και ανίκανο να πολεμήσει.
Μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, ο al-Moallem ανέλαβε τη διοργάνωση συνεντεύξεων Τύπου στη Δαμασκό για να υπερασπιστεί τη θέση της κυβέρνησης. Ταξίδεψε στη Μόσχα και το Ιράν, βασικούς υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης, για να συναντηθεί με αξιωματούχους εκεί.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, ζητήθηκε από τον al-Moallem να σχολιάσει το σχόλιο του τότε Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Alain Juppe ότι οι ημέρες του καθεστώτος ήταν αριθμημένες.
Ο Al-Moallem απάντησε με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του: «Εάν ο κ. Juppe πιστεύει ότι οι μέρες του καθεστώτος είναι αριθμημένες, του λέω, περίμενε και θα δεις».
«Αυτό συμβαίνει εάν ο Θεός του δώσει μεγάλη μακροζωία!»,συμπλήρωσε.
Τον Φεβρουάριο του 2013, ήταν ο πρώτος Σύριος αξιωματούχος που είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες ακόμη και με εκείνους που «έφεραν όπλα».
Στις αρχές του 2014, ηγήθηκε της διαπραγματευτικής ομάδας της Συρίας κατά τη διάρκεια δύο γύρων ειρηνευτικών συνομιλιών με την αντιπολίτευση στην Ελβετία. Οι συνομιλίες, οι οποίες τελικά κατέρρευσαν, σηματοδότησαν την πρώτη φορά που μέλη της συριακής κυβέρνησης κάθονταν πρόσωπο με πρόσωπο με πρόσωπα της συριακής αντιπολίτευσης.
Ο Al-Moallem επικρίθηκε ευρέως για μια ομιλία που έκανε στην αρχή της ειρηνευτικής διάσκεψης της Συρίας στο Montreux της Ελβετίας. Τότε ο επικεφαλής του Ηνωμένου Βασιλείου Μπαν Κι-μουν του ζήτησε επανειλημμένα να απομακρυνθεί από το βήμα όταν ξεπέρασε το χρονικό του όριο.
Ο Al-Moallem αγνόησε τις εκκλήσεις του Μπαν, ξεκινώντας μια τεταμένη αντιπαράθεση που έδειξε τις εντάσεις στην προσπάθεια επίλυσης της αιματηρής σύγκρουσης της Συρίας.
«Ζεις στη Νέα Υόρκη. Ζω στη Συρία », έσπασε ο al-Moallem. «Έχω το δικαίωμα να δώσω τη συριακή έκδοση εδώ σε αυτό το φόρουμ. Μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας, αυτό είναι δικαίωμα μου.
Στη συνέχεια ο Al-Moallem προχώρησε στην ομιλία του, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν μόλις λίγα λεπτά. Ο Μπαν Κι Μουν του ζήτησε να τηρήσει την υπόσχεσή του.
«Η Συρία τηρεί πάντα τις υποσχέσεις της», απάντησε ο al-Moallem, πυροδοτώντας το γέλιο από την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης πίσω του και ένα χαμόγελο από τον Μουν.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Al-Moallem ήταν στα εγκαίνια μιας διεθνούς διάσκεψης προσφύγων την περασμένη Τετάρτη στη Δαμασκό, όταν φάνηκε να είναι κακή κατάσταση. Την επόμενη μέρα, δεν παρευρέθηκε στην τελετή λήξης της εκδήλωσης, που συνδιοργανώθηκε με τη Ρωσία.
Ο Al-Moallem θα αποχαιρετηθεί από τη σύζυγό του, Sawsan Khayat και τρία παιδιά, τον Tarek, τον Shatha και τον Khaled. Θα ταφεί τη Δευτέρα το απόγευμα και οι προσευχές θα γίνουν σε ένα τζαμί στη Δαμασκό.