Την νέα αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποκαλύπτει στην τελευταία της έκδοση η περιοδική επιθεώρησις Foreign Affairs, η οποία συνήθως δημοσιεύει έγκυρες πληροφορίες για την στρατηγική των συμμάχων μας.
Σύμφωνα με αυτή, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική που δείχνουν έως και αυτή την στιγμή στρατηγική υπομονή απέναντι στην Τουρκία και στις πολεμικές ιαχές Ερντογάν θα εγκαταλείψουν την ουδετερότητα τους αν ο Σουλτάνος επιχειρήσει να στείλει γεωτρύπανο για έρευνες είτε νοτίως είτε ανατολικώς της Κρήτης. Στις περιοχές δηλαδή που οριοθετήθηκαν προσφάτως από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και εντός των οποίων η Ελλάς έχει «χωροθετήσει» οικόπεδα εξορύξεως υδρογονανθράκων για τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον ο Exxon Mobil, η Total και η ΕΝΙ.
Για τον σκοπό αυτό άλλωστε Αμερικανοί και Γάλλοι πίεσαν στο παρασκήνιο τον Πρόεδρο Σίσι να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας μερικής οριοθετήσεως με την Ελλάδα σε περιοχές και ειδικώτερα θαλάσσιες ζώνες που επιχειρούσε η Άγκυρα να καταλάβει διά χρησικτησίας με το τουρκολιβυκό μνημόνιο νοτίως της Κρήτης. Για τον λόγο αυτό ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στους Σούκρι-Δένδια όταν υπέγραφαν το μνημόνιο στο Κάιρο. Ενώ έως τώρα Ευρώπη και ΗΠΑ εμφανίζονται σχετικώς αδιάφορες στην επί 17ήμερο παραμονή του «Ορούτς Ρέΐς» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορρίζου, παραχωρώντας ατύπως στον Ερντογάν de facto ζωτικό χώρο, για την περίπτωση της Κρήτης δεν φαίνεται να δείχνουν την ίδια ανοχή. Σύμφωνα με το Foreign Affairs «η Τουρκία βρίσκεται κοντά στο όριο. Εάν το ξεπεράσει η Ευρωπαϊκή Ένωσις καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ταχθούν πλήρως στο πλευρό της Ελλάδος. Η κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να ξεπεράσει η Τουρκία είναι η Κρήτη, της οποίας τα νότια νερά θεωρείται ότι περιέχουν σημαντικούς όγκους πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αν και αναγνωρίζονται διεθνώς ως ελληνικά χωρικά ύδατα ο χάρτης της Άγκυρας-Τριπόλεως εκχωρεί την περιοχή στην Λιβύη. Εάν η Τουρκία στείλει πλοίο γεωτρήσεων κοντά στις νότιες ακτές της Κρήτης τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».
Τα ίδια μηνύματα στέλνει και η ελληνική κυβέρνησις επισήμως με την διαφορά ότι εκείνη σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα χαρακτηρίζει την Κρήτη «βασική κόκκινη γραμμή». Και τούτο γιατί δε θέλει να δοθεί η εντύπωσις ότι δεν είναι κόκκινη γραμμή και το Καστελλόριζο. Τούτων δοθέντων δεν είναι τυχαία η πορεία που ακολουθεί το «Ορούτς Ρεΐς» αυτή την στιγμή, το οποίο κινείται προς το Καστελλόριζο και όχι για την ώρα προς την Κρήτη. Εάν όμως η τουρκική κρατική εταιρεία ερευνών ΤΡΑΟ προκηρύξει έρευνες νοτίως ή ανατολικώς της Κρήτης τότε φωτιά στα τόπια.
Δεν είναι τυχαίοι επίσης οι αυστηροί τόνοι της Κομμισσιόν προς την Τουρκία. Ο εκπρόσωπός της, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο διεμήνυσε με μορφή τελεσιγράφου την Άγκυρα, ότι σε περίπτωση που δεν έχει συμμορφωθεί στις υποδείξεις για αποκλιμάκωση της κρίσεως έως την Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου, τότε θα επιβληθούν κυρώσεις. «Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπ’ όψιν από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειασθεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων», είπε με αυστηρό ύφος ο αξιωματούχος της Κομμισσιόν.
Η Τουρκία ουδόλως φαίνεται να πτοείται από τις προειδοποιήσεις και εξέδωσε νέα Νavtex για έρευνες του «Ορούτς Ρεΐς» ακόμη πιο κοντά σε Καστελόριζο και Κρήτη. Το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή, που είναι στο ανατολικότερο σημείο του ορίου της συμφωνίας Ελλάδος-Αιγύπτου, έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν δημοσιεύματα και δηλώσεις Τούρκων υπουργών που κάνουν λόγο ακόμη και για επέμβαση στο Καστελλόριζο. Η ισλαμική, φυλοκυβερνητική εφημερίς «Γενί Σαφάκ» στο πρωτοσέλιδό της φιλοξενεί φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών στο λιμάνι του Καστελλόριζου και επικαλούμενη την αποστρατικοποίηση των νησιών και τις αναλύσεις Τούρκων καθηγητών, ευθέως αναφέρει πως η Τουρκία έχει αποκτήσει δικαίωμα «στρατιωτικής επεμβάσεως» στο νησί!
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι υπάρχει ένα όριο όσον αφορά στην παραμονή δυνάμεων για εσωτερική ασφάλεια στα νησιά. Κατηγόρησε την Ελλάδα, ότι με την υποστήριξη της ΕΕ, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάς δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάς», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.
Και εν μέσω κρίσεως, η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς, όπως αποκαλύπτει ο γερμανικό Τύπος. Ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν ζήτησε η χώρα να σκαρφαλώσει στην «κορυφή του πρωταθλήματος» της βιομηχανίας όπλων. Η Τουρκία παράγει πολλά σύγχρονα οπλικά συστήματα με ίδιους πόρους για να είναι ανεξάρτητη από τις ξένες αγορές, όπως ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος. Βάσει των στοιχείων που συλλέγει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη στην Στοκχόλμη (SIPRI), το ποσοστό για τον εξοπλισμό στον κρατικό προϋπολογισμό το 2019 ήταν 7,8%, το υψηλότερο από το 2003. Το αντίστοιχο γερμανικό ποσοστό ανέρχεται στο 2,8%. Μόνο πέρυσι, η Τουρκία ξόδεψε 20,5 δισεκατομμύρια δολλάρια για στρατιωτικές δαπάνες, μία αύξηση άνω του 50% από το 2015 και σχεδόν διπλάσια από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.
πηγή: «ΕΣΤΙΑ»