Υπάρχει άραγε κάποιο δημοκρατικό κόμμα μέσα στην ελληνική Βουλή που να αφουγκράζεται την αγωνία των Μακεδόνων ή όλοι κρύβονται πίσω από ένα πατριωτικό προσωπείο;
Μια ένδειξη πραγματικής ευαισθησίας για το μείζον εθνικό θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων θα φανερωνόταν αμέσως από την απάντηση στο εξής απλό ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, ναι ή όχι;»
Υπάρχει κάποιος Έλληνας δημοσιογράφος, κυρίαρχου μέσου ενημέρωσης, που θα απευθύνει την παραπάνω ερώτηση σε κάθε βουλευτή ή βουλευτίνα, και στους αρχηγούς των δημοκρατικών κομμάτων; Γιατί δεν ακούμε αυτό το απλό ερώτημα;
Η προσωπική άποψη του γράφοντος για την περίπτωση των Σκοπίων διατυπώθηκε παλαιότερα, με άλλη αφορμή, και δεν έχει αλλάξει.
Τα Σκόπια θα αποδείξουν ότι είναι φιλικό και ειρηνικό κράτος όταν συνταχθούν με την αλήθεια που γνωρίζουν όλοι ( Έλληνες και ξένοι) για τη Μακεδονία. Δηλαδή, ότι:
- α) Η Μακεδονία ως εθνολογικός και ιστορικός όρος συνδεόταν πάντα άμεσα με την Αρχαία Ελλάδα. Εξακολουθεί να είναι η πατρίδα της γνήσιας* ελληνικής φυλής* των Μακεδόνων: επιγόνων του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου.
- β) Η Μακεδονία ακόμα κι ως όρος διοικητικός – γεωγραφικός,όπως χρησιμοποιείται σήμερα, δεν μπορεί να χαριστεί για μονοπωλιακή χρήση εθνικού αυτοπροσδιορισμού σε κανέναν. Ειδικά, δεν μπορεί να χαριστεί σε εκείνους στους οποίους αντιστοιχεί ένα πολύ μικρό γεωγραφικό κομμάτι από τον ευρύτερο μακεδονικό χώρο.
Όλα τα κόμματα που βρίσκονται μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, να αναλογιστούν, πριν να είναι αργά, τις ευθύνες τους. Είναι υποχρεωμένα από το Σύνταγμα να υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας: τους πολίτες, τα σύνορα, την οικονομία, τον πολιτισμό και την ιστορία. Είναι υποχρεωμένα να προφυλάξουν τη χώρα από κάθε κακοήθη εθνικισμό: σκοπιανικό ή γερμανικό!
Μέχρι στιγμής οι μεν ντροπιάσατε τη χώρα, οι δε γίνεσθε της χώρας η ντροπή• και ο «γιος της πλύστρας», δυστυχώς, είναι άφαντος ακόμη…
———–
*Οι λέξεις: “γνήσια” και “φυλή”, σε καμία περίπτωση δεν υπονοούν αποκλειστικά γενετική καταγωγή. Με τη λέξη: “γνήσια”, εννοείται το αυθεντικό και αληθινό χαρακτηριστικό που προέρχεται από την αδιάκοπη ιστορική συνέχεια. Με τη λέξη: “φυλή”, εννοείται εκείνο που ορίζει η ανθρωπολογία και η κοινωνιολογία για τις θεωρητικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης που διακρίνονται εξαιτίας κάποιων κοινών χαρακτηριστικών τους (λ.χ. παραδόσεις, καταγωγή, γλώσσα, κυρίαρχη ιδεολογία, ιστορία/ιδρυτικό μύθο).