Το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με την ελάχιστη υπολογιζόμενη δυνατή ποσότητα φυσικού αερίου που είναι περίπου 672 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (3,7 τρισ. κ. πόδια φυσικού αερίου), είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε στον πλανήτη μας το 2018.
Αν δε, τα αποτελέσματα που αναμένουμε να ακούσουμε και επίσημα είναι κάπως μεγαλύτερα, δηλαδή περίπου 4,2 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου (750 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου), τότε θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκε παγκόσμια το 2018.
Το μεγαλύτερο κοίτασμα του 2018 είχε ανακαλυφθεί στη Γουιάνα με 2.000 εκατ. βαρέλια και το δεύτερο μεγαλύτερο στη Ρωσία με 1.300 βαρέλια. Το τρίτο ήταν στις ΗΠΑ με 748 βαρέλια.
Στην ανασκόπηση της βιομηχανίας έρευνας υδρογονανθράκων παγκόσμια για το 2018, η πρώτη διαπίστωση είναι ότι πρόκειται για την καλύτερη χρονιά μετά το 2015 που ο τομέας βρέθηκε σε βαθιά κρίση, ως προς τις επενδύσεις για έρευνες. Ωστόσο το κόστος των γεωτρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά -κατά 60% σε σχέση με το 2014- όχι μόνο λόγω της κρίσης που παρουσίασε προηγουμένως ο τομέας, αλλά και σε σημαντικό βαθμό λόγω της αξιοποίησης νέων, έξυπνων τεχνολογιών.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στην περιοχή μας, στις ΑΟΖ Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και Λιβάνου, συνολικά από το 2002, που ξεκίνησαν οι πρώτες ανακαλύψεις κοιτασμάτων, πέρασαν ήδη 16 χρόνια, μέσα στα οποία έχουν βρεθεί μέχρι τώρα συνολικά 79 τρισ. κυβικά πόδια υδρογονανθράκων, με τα δύο μεγαλύτερα – γιγαντιαία – κοιτάσματα από μόνα τους, δηλαδή το «Ζορ» και το «Λεβιάθαν», να συγκεντρώνουν τα 52 τρισ. κυβικά πόδια από τα 79 τρισ.
ΠΗΓΗ:philenews.com