Αν είναι να πιστέψει κανείς τους μεσαιωνικούς θρύλους, ο διάβολος ήταν πολύ παραγωγικός αρχιτέκτονας. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν γέφυρες γνωστές ως «Γέφυρα του Διαβόλου”, η κάθε μια με ιστορίες όπου κάποιος πούλησε την ψυχή του στον σατανά.
Αυτές οι ιστορίες αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα από κάθε άλλη και είχαν σχέση με την -ισχυρή- δομή αυτών των γεφυρών.
Δείτε έξι (παραδοσιακά, ο αριθμός του διαβόλου) Γέφυρες του Διαβόλου με τις ιστορίες τους:
Ουαλία
Η Γέφυρα στο Ceredigion της Ουαλίας είναι τρεις γέφυρες, η μια πάνω στην άλλη -η παλιότερη είναι κάτω-κάτω και είναι από το 1075-1200, η δεύτερη είναι από το 1753 και η τρίτη από το 1902. Όλες είναι πάνω από ένα φαράγγι με δασάκι. Μπορεί κανείς να κατέβει στην παλαιότερη γέφυρα μέσω μερικών σκαλοπατιών που ονομάζεται Σκάλα του Ιακώβ (Jacob’s Ladder).
Η ιστορία λέει ότι η χαράδρα ήταν πολύ απότομη για την αρχιτεκτονική των θνητών. Οπότε ο διάβολος προσέφερε την -παραδοσιακή- συμφωνία όπου θα λάμβανε την ψυχή που θα περνούσε πρώτος. Τελικά πήρε την ψυχή ενός υπερβολικά ενθουσιασμένου… σκυλιού.
Ardino, Βουλγαρία
Η γέφυρα έχει τέσσερα παράξενες τρύπες -κατασκευάστηκαν για να παρακολουθούν τα επίπεδα του ποταμού Άρδα που περνάει από κάτω της.
Αυτή η γέφυρα έχει διπλό μύθο. Ο ένας λέει ότι η σύζυγος του κατασκευαστή πέθανε κατά τη διάρκεια της κατασκευής της και η σκιά της γυναίκας έγινε μέρος της. Ο άλλος μύθος λέει ότι ο ίδιος ο διάβολος περπάτησε πάνω στις καμάρες, βοηθώντας ταυτόχρονα την κατασκευή της και άφησε το ίχνος του.
Ponte Della Maddalena (Γέφυρα της Μαγδαληνής), Borgo a Mozzano, επαρχία Λούκκα, Τοσκάνη, Ιταλία
Η Ponte della Maddalena είναι γνωστή και ως Ponte del Diavolo, δηλαδή του Διαβόλου. Η γέφυρα του 11ου αιώνα μοιάζει να περνάει προς την απέναντι όχθη πάνω από τον ποταμό Serchio με ασύμμετρες καμάρες, η ψηλότερο με ύψος 60 πόδια.
Η ιστορία λέει ότι η περίπλοκη γέφυρα αποδείχθηκε δύσκολη να ολοκληρωθεί από τους κατοίκους του χωριού. Έτσι παρακάλεσαν τον διάβολο να την τελειώσει. Ως συνήθως, εκείνος ζήτησε την πρώτη ψυχή που θα την διέσχιζε. Οι κάτοικοι του χωριού έστειλαν ένα σκυλί -και εδώ.
Teufelsbrucke, Andermatt, Ελβετία
Η Teufelsbrücke βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Reuss κοντά στο χωρίο Andermatt στο καντόνι Ούρι της Ελβετίας, στο φαράγγι Schöllen. Το να διασχίσει κανείς τον ποταμό ήταν κάτι μοιραίο. Οπότε κατασκευάστηκαν τρεις γέφυρες πάνω από την ίδια διάβαση. Η πρώτη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αλλά μπορεί κάποιος να περάσει την γέφυρα μεταξύ δυο σημείων που είναι στιγματισμένα με ένα ροζ διάβολο και μια κατσίκα (βλέπε ιστορία πιο κάτω).
Πίσω στον 13ο αιώνα, οι χωρικοί του Andermatt βρήκαν αδύνατη την κατασκευή της πρώτης γέφυρας. Έτσι απευθύνθηκαν στον μάστορα διάβολο να την κάνει. Αλλά -φυσικά- εκείνος ήθελε την ψυχή εκείνου που θα την διάβαινε πρώτος.
Εκείνοι έστειλαν μια κατσίκα. Ο διάβολος τσατισμένος πήρε έναν τεράστιο βράχο και ήταν έτοιμος να καταστρέψει την ξύλινη γέφυρα, αλλά μια ηλικιωμένη γυναίκα με ένα σταυρό στο χέρι τον έδιωξε. Η πέτρα που έριξε υποτίθεται βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Puente Del Diablo, Martorell, Ισπανία
Η Pont del Diable στα καταλανικά, στο Martorell της Ισπανίας, έχει ένα περίεργο αρχιτεκτονικό στοιχείο: μια μικρή δομή σαν μικρό εκκλησάκι στην κορυφή ενός ασταθούς (έτσι δείχνει) τόξου. Στην πραγματικά κρατάει το τόξο σταθερό με το βάρος του, αν και η μορφή του του δίνει μια ασυνήθιστη σιλουέτα. Στο ένα άκρο επίσης υπάρχουν τα ερείπια μιας ρωμαϊκής αψίδας θριάμβου.
Η ιστορία εδώ είναι πιο μπερδεμένη, αλλά έχει να κάνει με τη δυσπιστία ότι τα ανθρώπινα χέρια μπορούν να κάνει φτιάξουν μια γέφυρα που θα αντέχει, και ότι η δομή είναι ένα τέλειο μέρος για τον διάβολο να ζητήσει ψυχές.
Pont Valentre, Cahors, Γαλλία
Αν η Pont Valentre στο Καόρ της Γαλλίας φαίνεται επιβλητική, αυτό συμβαίνει επειδή χτίστηκε για να είναι φρούριο. Δεν είδε ποτέ μάχη, αλλά είχε τρεις πύργους που δεσπόζουν πάνω από τον ποταμό.
Η γέφυρα χρειάστηκε 70 χρόνια για να ολοκληρωθεί, από το 1308 ως το 1378. Οπότε μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει -και γι’ αυτή- μια ιστορία με τον διάβολο. Αυτή τη φορά ο διάβολος ήθελε την ψυχή του χτίστη. Ο χτίστης είπε ότι θα του την έδινε μόνο όταν θα είχε ολοκληρωθεί η γέφυρα.
Ο διάβολος θα βοηθούσε να φτιαχτεί, έτσι ο χτίστης του έδωσε ένα κόσκινο και έτσι δεν θα μπορούσε να την ολοκληρώσει. Τότε ο διάβολος τσατίστηκε και έκλεψε μια πέτρα από τον κεντρικό πύργο.
Κάθε φορά που έκλεβε μια πέτρα, ο χτίστης την αντικαταστούσε την άλλη μέρα. Όταν η γέφυρα αποκαταστάθηκε τον 19ο αιώνα, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας σκέφτηκε να βάλει στη θέση μια πέτρας που έλειπε ένα γλυπτό του διαβόλου να κλέβει την πέτρα.
3otiko, apocalypsejohn