Γεννημένος τον Ιούνιο του 1924, ο Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που έζησε το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν, επίσης, ο τελευταίος Πρόεδρος του Ψυχρού Πολέμου.
Πρώην πιλότος, γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του με μία πτώση με αλεξίπτωτο.
Έχοντας πίσω του μία καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, τη διπλωματία και τη CIA, παρέλαβε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου, το 1989, από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Τότε ήταν 64 ετών. Η συγκυρία αποδείχτηκε ιστορική, καθώς την ίδια χρονιά έπεσε το Τείχος του Βερολίνου.
Ο Τζορτζ Μπους γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη. Αν και είχε γίνει δεκτός στο Yale, μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, κατατάχθηκε στο Ναυτικό και υπηρέτησε ως ο νεαρότερος πιλότος.
Λίγο πριν το τέλος του πολέμου, παντρεύτηκε την Μπάρμπαρα Πιρς, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά.
Στο πανεπιστήμιο του Yale, σπούδασε οικονομικά και ξεκίνησε την καριέρα του στη βιομηχανία πετρελαίου του Τέξας.
Εξελέγη, για πρώτη φορά, γερουσιαστής το 1966. Μεταξύ 1981 και 1989 διατέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου γύρισε σελίδα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών- Σοβιετικής Ένωσης.
Στη Σύνοδο της Μάλτας, στις 3 Δεκεμβρίου 1989, οι δύο ηγέτες, Τζορτζ Μπους και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κήρυξαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για την αμοιβαία μείωση των πυρηνικών όπλων.
Ακολούθησαν ανάλογες συμφωνίες με τον πρώτο Πρόεδρο της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, αλλά και η υπόσχεση του Τζορτζ Μπους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν αρωγός της Ρωσίας στην πορεία προς τον εκδημοκρατισμό.
Το γεγονός, πάντως, που σημάδεψε την προεδρία του Τζορτζ Μπους ήταν ο πόλεμος με το Ιράκ.
Η εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ έδωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την ευκαιρία να διαμορφώσει μία νέα συμμαχία στη Δύση. Αυτή τη φορά, ενάντια στον «άξονα του κακού», όπου κατέταξε Ιράκ, Β. Κορέα και Ιράν.
Η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» ανάγκασε το Ιράκ να αποσυρθεί από το Κουβέιτ, σε μόλις 100 ώρες, και εκτόξευσε τη δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους σε δυσθεώρητα ύψη. Όμως, οι Αμερικάνοι σύντομα έπαψαν να ενδιαφέρονται για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Τζορτζ Μπους έχασε την προεδρία, το 1992, από τον Μπιλ Κλίντον, υπό το βάρος μίας επιδεινούμενης οικονομίας. Εγκαταλείποντας το Λευκό Οίκο, ουσιαστικά εγκατέλειψε την πολιτική, κρατώντας την υπόσχεση που έδωσε στον Μπιλ Κλίντον ότι δεν θα επέκρινε δημόσια τις ενέργειές του.
Πάντως, το όνομα Μπους δεν άργησε να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αν και οι σχέσεις πατέρα- γιου δεν περιγράφονται ως ιδανικές, ο Τζορτζ Μπους ο Νεότερος αξιοποίησε την υστεροφημία του πατέρα του και ανήλθε στο ύπατο αξίωμα το 2001. Φανερά καταβεβλημένος, ο Τζορτζ Μπους ο Πρεσβύτερος παρέστη, στα 84 του χρόνια, στην ορκωμοσία του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ: του Μπαράκ Ομπάμα.
Το 2011, ο Μπαράκ Ομπάμα του απέδωσε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε πολίτη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για τα 90α γενέθλιά του προσέφερε στον εαυτό του μία ακόμα, τελευταία, πτώση με αλεξίπτωτο.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yQepk6lc8vk&w=711&h=400]
euronews