Έφυγες από το σπίτι στα 18 και επέστρεψες στα 25; Τότε, ανήκεις στη γενιά μπούμερανγκ. Οι νέοι που ανήκουν στην γενιά μπούμερανγκ αποκαλούνται έτσι, γιατί αφού έφυγαν από το πατρικό τους σπίτι για σπουδές ή δουλειά, κατακτώντας για λίγο την ανεξαρτησία τους, τώρα αναγκάζονται να επιστρέψουν. Υποθέτω ότι μπορείς να μαντέψεις το γιατί. Η οικονομική κρίση τους νίκησε!
Της Ελινας Σακκά
Ποια είναι η γενιά μπούμερανγκ
Η γενιά μπούμερανγκ, όπως αποκαλείται, αποτελεί, σύμφωνα με πρόσφατηέρευνα, το 24% των νέων μεταξύ 18 και 34 ετών, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια το οποίο παρατηρείται περισσότερο στη μεσοαστική τάξη. Όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο πατρικό τους αναζητώντας στήριξη από τους γονείς τους. Η οικονομική κρίση τους έπληξε, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί δεν τους επιτρέπουν να ορθοποδήσουν καθώς το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλη λύση.
Το φαινόμενο σε νούμερα
Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει το σχετικό πρόβλημα. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, περίπου 1,23 εκατ. νέοι ηλικίας 25 -34 ετών από 17 ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκουν καταφύγιο στην πατρική εστία. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό όσων μένουν στο πατρικό τους σπίτι και είναι μεταξύ 18 έως 34 ετών αγγίζει το 63,5%,
Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, περίπου το ένα τέταρτο των νεαρών ενηλίκων στη Βρετανία ζουν με τους γονείς τους. Εάν αυτό συνεχιστεί, άλλοι 500.000 νέοι αναμένεται να επιστρέψουν στο πατρικό τους την επόμενη δεκαετία, ενώ 100.000 δεν προβλέπεται να φύγουν ποτέ.
Στις ΗΠΑ, 5,9 εκατομμύρια νέοι μεταξύ 25 και 34 ετών ζουν σήμερα με τους γονείς τους – 26% περισσότεροι από ό,τι το 2007, όταν η ύφεση έπληξε τις Η.Π.Α.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση. Πιο συγκεκριμένα το 51,6%, όσον αφορά το ποσοστό των νέων μεταξύ 25 και 34 χρονών μένουν στο πατρικό τους. Στη πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με 56,6%, στην δεύτερη η Βουλγαρία με 52,8%, ενώ στην τελευταία θέση η Δανία με μόλις 1,8%.
Οι συνέπειες στους γονείς
Οι γονείς φυσικά δεν μπορούν να αρνηθούν την επιστροφή των παιδιών τους και καλούμενοι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές που συχνά επηρεάζουν και τη δική τους ζωή.
Μελέτη από το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο του Essex, διαπιστώνει ότι η επιστροφή των ενήλικων νεαρών ατόμων προκαλεί μια σειρά δυσάρεστων αλλαγών στην ποιότητα ζωής των γονιών. Για να διαπιστώσουν τον αντίκτυπο που έχει η γενιά μπούμερανγκ στους γονείς, οι ερευνητές του LSE μελέτησαν τα δεδομένα της ποιότητας ζωής 1.070 γονέων σε 17 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 2007 και 2015.
Κριτήρια της μελέτης ήταν τα αισθήματα ελέγχου, αυτονομίας, απόλαυσης και αυτοπεποίθησης στην καθημερινή ζωή. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ποιότητα ζωής των γονιών χειροτερεύει, όταν ένα ενήλικο παιδί επιστρέφει στη «φωλιά» του, ανεξάρτητα από τον λόγο της επιστροφής του.
Η γενιά μπούμερανγκ είναι μία ακόμα απόρροια της οικονομικής κρίσης, η οποία δυσκολεύει τη ζωή, προσωπική και επαγγελματική, των νέων ενηλίκων. Ωστόσο, τόσο οι νέοι όσο και οι γονείς δεν πρέπει να αποθαρρύνονται αλλά να αναζητούν νέους τρόπους που θα τους οδηγήσουν στην επιθυμητή αυτονόμησή τους.