Μάρτυρας θα κληθεί ο πρώην πρόεδρος της Thales, Μισέλ Ζοσεράν μετά από 13 χρόνια! – Τι είχε πει για τις μίζες, για τον Παπαντωνίου και τον Σημίτη
Τον Μισέλ Ζοσεράν από την κατάθεση του οποίου είχε ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για το «μαύρο χρήμα» που διακινούνταν για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, προτίθενται να καλέσουν για μάρτυρα οι ανακριτές κατά της διαφθοράς οι οποίοι ερευνούν την «υπόθεση Παπαντωνίου».
Από τον Μάιο του 2005 ήδη ο άνθρωπος που σκοπεύουν να εξετάσουν οι Έλληνες ανακριτές, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Thales, είχε καταθέσει επισήμως στους εισαγγελείς της Νίκαιας της Γαλλίας Gilles Accomando και Muriel Fusina για συμβόλαια της εταιρείας με μίζες στο εξωτερικό , ανάμεσα στα οποία ήταν και μαύρο χρήμα που είχε διακινηθεί για δωροδοκία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων.
Είχε πει μεταξύ άλλων τότε ο Μισέλ Ζοσεράν, ότι:
«Το 2002 και στις αρχές του 2003 κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από εκείνη τη στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Ρωμανό (σ.σ.: πρόκειται για τον Λουκά Ρωμανό), πρόεδρο της ΤΗΙΝΤ (Thales International) Ελλάδος. Εκείνος μου υπέδειξε ότι θα έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Άμυνας. Και μου υπέδειξε επίσης ότι και στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό για την καταβολή των προμηθειών, χάρη στην οποία η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό. Στην αγορά του συστήματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανταγωνιστής ήταν μια εταιρεία ονόματι SAIC, την οποία υποστήριζε ευθέως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. Και κατά τον κ. Ρωμανό χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ζοσεράν κατέθεσε και πάλι όσα έχει καταθέσει το 2005, επιμένοντας ότι ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα θεωρούσε ότι θα μπορούσαν να πάρουν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων παρά τη συμμετοχή της αμερικανικής SAIG, γιατί είχε διαμορφώσει ένα κύκλωμα το οποίο τον βοήθησε και στην υπόθεση των φρεγατών.
ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ
Την ίδια ώρα οι ανακριτές αναμένουν και τις απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν υποβάλλει προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν πλήρως τη διαδρομή του μαύρου χρήματος .
Σχετικά αιτήματα έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας, καθώς ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου, είναι υπήκοος Γαλλίας και έχει και εκεί τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία (όπου έχει βάση της και η Thales από την οποία φέρεται να διακινήθηκαν οι μίζες για τις φρεγάτες).
Στο μεταξύ βέβαια οι ανακριτές αναμένουν και την απόφαση της Βουλής η οποία μετά από αίτημα τους καλείται να κρίνει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού και για το αδίκημα της δωροδοκίας, πέραν δηλαδή εκείνου της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για το οποίο και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.
ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ
Ένας πάντως από τους λόγους που ανακριτής και εισαγγελέας θεώρησαν πως στην περίπτωση του ζεύγους Παπαντωνίου υπήρχαν οι προϋποθέσεις του νόμου για να κριθούν προφυλακιστέοι, είναι και το γεγονός ότι παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων, στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το ζευγάρι που εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017 και παρουσία δικηγόρου υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για δύο τραπεζικούς λογαριασμούς τους κι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αργότερα όχι μόνο τα γύρισε αλλά κατηγόρησε για …παραπλάνηση τις ελληνικές αρχές.
Συγκεκριμένα, η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν την συναίνεση τους στους ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.