Οι πατάτες είναι ένα βασικό τρόφιμο που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια.
Αφού τις αγοράσουμε, κάποιες τις χρησιμοποιούμε αμέσως μαγειρεύοντας ένα λαχταριστό πιάτο, ενώ τις υπόλοιπες τις αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Κάποιοι συνηθίζουν να τοποθετούν τις πατάτες στο ψυγείο, ώστε να τις κρατούν φρέσκες.
Από ότι φαίνεται όμως, αυτό είναι πολύ κακή ιδέα καθώς δεν πρέπει να κρατάμε τις πατάτες στο ψυγείο για έναν πολύ καλό και σοβαρό λόγο.
Και γι’ αυτό φταίει η χημεία.
Οι κρύες θερμοκρασίες του ψυγείου μπορούν να μετατρέψουν το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη, σύμφωνα με το Mirror. Στη συνέχεια, όταν ψήνεις ή τηγανίζεις πατάτες σε θερμοκρασία πάνω από 120ºC, τα σάκχαρα συνδυάζονται με το αμινοξύ ασπαραγίνη και παράγουν ένα χημικό που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, σύμφωνα με το American Cancer Society.
Έρευνα σε ποντίκια έδειξε το χημικό αυτό αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου. Έρευνες σε ανθρώπους δεν έχει δώσει σταθερά στοιχεία ότι η έκθεση στο ακρυλαμίδιο αυξάνει το κίνδυνο καρκίνου αλλά έχει συγκεχυμένα αποτελέσματα για τον καρκίνο των νεφρών, του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
Σύμφωνα με το American Cancer Society, αποθήκευσε τις πατάτες σου εκτός ψυγείου, σε δροσερό και σκιερό μέρος, όπως σε ντουλάπι και μαγείρεψέ τες ελαφριά.
Πηγη: bovary.gr