Το σχέδιο για την ανάταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας μέσα από τον καθαρό διάδρομο που δημιουργήθηκε μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, περιέγραψε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κ.Ε του κόμματος του.
Κάνοντας ειδική αναφορά στις παρεμβάσεις που προηγήθηκαν για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις διαχωριστικές γραμμές της κυβέρνησης του από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που ευαγγελίζεται η ΝΔ και ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την καταστροφολογία την οποία επικαλείτο όλο το προηγούμενο διάστημα περί 4ου προγράμματος και περικοπών λέγοντας πως ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιλαμβάνει μέτρα. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε, χωρίς να τον κατονομάσει και στον Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος με σημερινή του παρέμβαση ζήτησε να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς.
«Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση, είναι μια διαρκής, ανοιχτή πρόκληση ιστορικών διαστάσεων» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του για να προσθέσει ότι « η Αριστερά ήταν είναι και θα είναι πάντα, ταυτισμένη στη λαϊκή συνείδηση με το διαρκή αγώνα, τη μάχη ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση».
«Αποδείξαμε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από τη κρίση προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και κρατώντας όρθια τη κοινωνία και από την 21η Αυγούστου και έπειτα, ανοίξαμε μια νέα σελίδα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Περιγράφοντας το όραμα της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες αναγκαίες παρεμβάσεις «που θα βελτιώσουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως μπαίνουν στην τελική ευθεία για να νομοθετηθούν οι εξαγγελίες του από τη ΔΕΘ που αφορούν:
1.Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για τους πολλούς στα επόμενα δύο έτη.
2.Τη γενναία μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων.
3.Την επιδότηση ενοικίου γι αυτούς που δυσκολεύονται.
4. Την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς.
5. Την κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και Κοινωνικές Επιχειρήσεις.
6.Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως μόλις θα έρθουν τα μέτρα προς νομοθέτηση «θα φέρουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους».
«Θα τους φέρουμε λοιπόν να ψηφίσουν τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα… Σαν το μαρτύριο της σταγόνας… Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα…» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει το λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα… Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα… Αυτό είναι το μεγάλο δράμα του κου Μητσοτάκη. Που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στους εγχώριους θεσμικούς παράγοντες που επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε «τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν και εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου» τόνισε. Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός απαντούσε στον Γιάννη Στουρνάρα -χωρίς να τον κατονομάσει- καθώς σήμερα με παρέμβαση του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζητούσε να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς.
«Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και μάλιστα με ρύθμιση του δημόσιου χρέους της που καθίσταται πλέον βιώσιμο. Και με ένα μαξιλάρι χρηματοδοτικό που της δίνει τη δυνατότητα να μην ανησυχεί από τις εξωγενείς αναταράξεις των αγορών στη παρούσα περίοδο, γιατί έχει τη πολυτέλεια να επιλέξει το χρόνο που θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Η Ελλάδα επανήλθε στη κανονικότητα» το μήνυμα του πρωθυπουργού ο οποίος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει για πρώτη φορά το δικό της σχέδιο προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους 5 πυλώνες που στηρίζεται το κυβερνητικό έργο και πρόκειται για :
1. Την ενίσχυση της παραγωγής
2.Την προστασία της εργασίας
3.Τη στήριξη του κοινωνικού κράτους
4.Τις μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές
5.Την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας
Για την παραγωγή
«Η χώρα τρέχει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων δέκα ετών. Για δεύτερη συναπτή χρονιά, ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν γίνονται πλέον μίζες και ρουσφέτια για ημέτερους. Δεν κατευθύνονται οι πόροι στις τσέπες λίγων και εκλεκτών. Η κατανομή, γίνεται δίκαια και στοχευμένα».
Για την εργασία
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανεργία η οποία βαίνει αποκλιμακούμενη τα τελευταία τρία χρόνια αφού μειώθηκε σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ όπως τόνισε δημιουργήθηκαν πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
«Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, διότι ο πυρήνας των προγραμμάτων προσαρμογής δεν ήταν ποτέ η δημοσιονομική εξισορρόπηση. Ήταν η μείωση των μισθών, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η κανονικοποίηση της ακραίας εκμετάλλευσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας την ανάλυση για τα όσα έχουν αποφασιστεί για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, ο πρωθυπουργός τόνισε την «επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τις νέες κλαδικές συμβάσεις που συνεπάγονται την άμεση αύξηση των αποδοχών για 190.000 εργαζόμενους».
Πρόσθεσε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της «ντροπιαστικής», όπως τη χαρακτήρισε μισθολογικής διάκρισης έναντι των νέων, τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό αλλά και τη συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως για την κυβέρνηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα οι νέες γενιές «να ζήσουν στην χώρα μας, με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Γιατί οι νέοι και οι νέες, είναι οι πρωταγωνιστές της νέας εποχής που οραματιζόμαστε για τον τόπο».
Για το κοινωνικό κράτος
Περιγράφοντας τα σημαντικά βήματα που έγιναν για τη στήριξη της Δημόσιας Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν.
«Επιτρέψτε μου να πω, ότι στο πεδίο του κοινωνικού κράτους, διεξάγεται μια κρίσιμη ιδεολογική μάχη. Αυτό το κράμα νεοφιλελεύθερου ελιτισμού και ακροδεξιού μισανθρωπισμού που βρίσκεται απέναντι μας, δίνει μια διαρκή μάχη για την παράδοση των πάντων στο πεδίο της αγοράς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ενώ προχώρησε στην καταγραφή των πεπραγμένων των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας πως, συγχώνευσαν σχολεία και νοσοκομεία, είχαν περιορίσει δραματικά τη χρηματοδότηση της υγείας και της παιδείας ενώ δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση στο ΕΣΥ των ανασφάλιστων.
Με αφορμή τις πολιτικές που είχαν ακολουθηθεί ο πρωθυπουργός είπε πως ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να εισάγει τη χώρα σε μια κοινωνική ζούγκλα.
«Για μας όμως το Κράτος είναι κάτι άλλο: είναι οι θεσμοί κοινωνικής προστασίας, είναι οι θεσμοί δημοκρατικής συμμετοχής Και γι αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές. Και κομβικό στοιχείο σε αυτή τη διαδικασία είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ άλλων «ο προσανατολισμός μας είναι σαφής. Να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και την απόδοση δικαιοσύνης. Να εξορθολογίσουμε τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και να διακρίνουμε τους ρόλους».
Για την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας στο διεθνές πεδίο
«Ήδη έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια και η χώρα έχει ανακτήσει πλήρως το ειδικό βάρος και το κύρος της στη διεθνή σκηνή, η οποία έχει καταστήσει την Ελλάδα ισχυρό πόλο σταθερότητας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτή η πολιτική που έχουμε επιλέξει, είναι μια βαθιά προοδευτική επιλογή. Κυρίως όμως, είναι μια πατριωτική πολιτική επιλογή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική υπέρ των εθνικών συμφερόντων, διαφυλάσσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα. Και εργάζεται διαρκώς για την προώθηση λύσεων που ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της περιοχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως έστειλε μήνυμα πως «εάν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας «η Ελλάδα προωθεί σχήματα συνεργασίας και συνανάπτυξης βασισμένα στις σχέσεις καλής γειτονιάς, που δίνουν το μήνυμα ότι το διεθνές δίκαιο είναι το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να έχει μέλλον η περιοχή μας. Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας. Δεν αναζητά όμως προστάτες» ξεκαθάρισε.
Επανέλαβε πως η χώρας επιλέγει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στη περιοχή μας, «η εξωτερική μας πολιτική στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα είναι σταθερή. Δεν είναι άλλη στο Νότο και άλλη στο Βορρά».
«Είμαστε αποφασισμένοι, είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω μπροστά γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Και η κυβέρνηση αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, που λύνει προβλήματα δεκαετιών και αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία. Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει. Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Στην αφετηρία αυτής της νέας εποχής για τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να παίξει και πάλι τον ιστορικό του ρόλο. Να γίνει το κόμμα που οργανώνει και εκπροσωπεί τους φτωχούς και τους αδύναμους» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να γίνει η κινητήριος δύναμη προοδευτικών συγκλίσεων. Να γίνει το ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά φρίκη και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Που νομιμοποιεί τα πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών».
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός αναφορικά με το ρόλο του κόμματος μπροστά στις νέες προκλήσεις, έκανε αναφορά σε περιστατικά αυτοδικίας και ωμής δολοφονικής βίας απέναντι σε αυτόν που είναι κάτω.
Για τις τρείς μεγάλες, κομβικές εκλογικές αναμετρήσεις που θα καθορίσουν τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και τις οποίες έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε:
Για τις ευρωεκλογές
Είναι μια μάχη ταυτοτικού χαρακτήρα, για την Ευρώπη και το μέλλον της, καθώς ένα κομμάτι της δεξιάς επιμένει μονότονα να υπερασπίζεται πολιτικές που υπονόμευσαν και υπονομεύουν τη συνοχή και την πορεία της Ένωσης και της Ευρωζώνης και ένα άλλο τμήμα της προσδένεται στο άρμα της ακροδεξιάς. «Η περίπτωση της Ελληνικής Δεξιάς είναι εξέχουσα. Καθώς στη ΝΔ, συμβαίνουν και τα δύο μαζί» το δηκτικό σχόλιο του πρωθυπουργού.
«Είναι λοιπόν σαφές, ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν. Δηλαδή, η Ευρώπη του νεοφονταμενταλισμού, των κλειστών συνόρων, η Ευρώπη φρούριο, που βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς τη διάλυση της» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψαν στη Μαδρίτη ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εκτίμησε «ότι υπάρχει έδαφος συνεργασίας της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά θα χρειαστεί πολύ δουλειά».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
«Η απλή αναλογική βάζει τέλος στη μονοκρατορία του ενός» σημείωσε ο πρωθυπουργός θέτοντας τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
1.Να συγκροτήσουμε και να στηρίξουμε συνδυασμούς και υποψηφίους με ριζοσπαστικό και αριστερό πρόσημο.
2.Να αναζητήσουμε συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις με συνδυασμούς και υποψηφίους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ανθρώπους έντιμους, με γνώση, έργο και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες.
«Όσον αφορά τις Περιφέρειες, μέσα στο Νοέμβρη θα καταλήξουμε μετά από σχετική συνεδρίαση και της ΚΕ στους υποψηφίους που θα στηρίξουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Καταλήγοντας έθεσε σειρά ζητημάτων ως προς τα διλλήματα των εθνικών εκλογών λέγοντας μεταξύ άλλων πως οι πολίτες θα απατήσουν εάν επιθυμούν «την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ελλάδα βουτηγμένη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αέναη λιτότητα».