Προκόπης Παυλόπουλος στον Γερμανό ΥΠΕΞ: Οι τσάμπα μάγκες φασιστες της Ευρώπης ξέρουν να τρώνε τα επιδόματα, όταν όμως ακούν για την υποχρέωση φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων γίνονται λαγοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ κ.HEIKO MAAS
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
20.9.2018
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο αυτής της πρώτης επίσκεψής σας στην Ελλάδα και την Αθήνα, με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών.  Και αυτή η επίσκεψη επισφραγίζει τις κοινώς γνωστές εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε η Ελλάδα και η Γερμανία, η Γερμανία και η Ελλάδα, και ιδίως την πλήρη συμπόρευσή μας σε βασικά θέματα που αφορούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να χαιρετίσω τις τελευταίες δηλώσεις σας σε ό,τι αφορά την ανάγκη ν’αγωνισθούμε όλοι για μία και ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση.  Πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως βασικό στόχο της την ενοποίησή της, πάνω στην αρχή της Αλληλεγγύης.  Έχει ως στόχο την τελική δημιουργία ενός Οικοδομήματος, το οποίο θα μπορέσει να υπερασπισθεί τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.  Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτές οι δηλώσεις προέρχονται από τον Υπουργό των Εξωτερικών της Γερμανίας, και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης.
Η επίσκεψή σας συμπίπτει με την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Αυστρία, και η θεματική αυτής της Συνόδου μας καλεί να σκεφθούμε αυτές τις στιγμές πόσο επίκαιρο, «ζέον» θα έλεγα, είναι το ζήτημα της τόνωσης του Πυλώνα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Τα θεσμικά μέσα τα έχουμε.  Eίναι λοιπόν αδιανόητο να μένουμε απαθείς μπροστά στο τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και να ανεχόμαστε αυτός ο πυλώνας να παραμένει ατροφικός,  και σε ό,τι αφορά την κοινή Εξωτερική Πολιτική που πρέπει να έχουμε σε βασικά ζητήματα, αλλά και σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ασφάλειας.
Και εδώ ακριβώς προέχει το ζήτημα του Προσφυγικού, το οποίο έχει υπαρξιακή – όπως έχω πολλές φορές τονίσει – σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταλήγω, κύριε Υπουργέ, τονίζοντας το εξής, ενόψει και της Άτυπης Συνόδου Κορυφής: Το Προσφυγικό, υπαρξιακό – όπως είπα – ζήτημα, μας καλεί να σκεφθούμε πόσο σημαντική είναι η Αρχή της Αλληλεγγύης για την πορεία της ΕΕ.  Δεν μπορεί σε ένα τέτοιο ζήτημα, πάνω στο οποίο κρίνεται η έννοια της Δημοκρατίας, του σεβασμού του Ανθρώπου, πάνω στο οποίο κρίνεται ο ίδιος ο Πολιτισμός μας, να υπάρχουν Εταίροι οι οποίοι δεν εκπληρώνουν ούτε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, σε ό,τι αφορά τον Άνθρωπο, σε τελική ανάλυση. Και, επιτέλους, μπορούμε να πούμε ότι κάτι αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση της επιβολής των αναγκαίων κυρώσεων προς όλους εκείνους που, το τονίζω, στην ουσία στρέφονται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναντίον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.  Μην ξεχνάμε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι αυτές που τρέφουν όλα αυτά τα μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν τα όρια του νεοναζισμού.  Και τα οποία, πέραν του ότι επιβουλεύονται την Δημοκρατία σε κάθε Κράτος, στην ουσία επιβουλεύονται την ίδια την δομή της ΕΕ, τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ.  Σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.
Και παίρνω την φράση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ χθες, στην Άτυπη Σύνοδο: «Χρειαζόμαστε περισσότερη Αλληλεγγύη στην Ευρώπη».  Είναι μια κορυφαία φράση αυτή την δύσκολη στιγμή.  Μην ξεχνάμε και κάτι άλλο: Πάνω στην αρχή της Αλληλεγγύης θεμελιώνεται όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η δήλωση Σουμάν το 1950 το τονίζει.  Και μην ξεχνάμε επίσης ότι η δήλωση Σουμάν είναι η προμετωπίδα όλων των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τότε που δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έως σήμερα.  Καλωσορίσατε, και επισημαίνω εκ νέου την εξαιρετική συνεργασία, κάτι που είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω με τον φίλο μου, πραγματικά, και μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό, τον Πρόεδρό σας κ.Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμαιερ, στην Ρίγα πριν από λίγες μέρες.
H.MAAS: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα και προσωπικά χαρά μου που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να συζητήσουμε σημαντικά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Αλλά και για να συζητήσουμε για την περαιτέρω πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχαριστώ λοιπόν που μου δίνετε την ευκαιρία για αυτή την συζήτηση.
Βρίσκομαι εδώ λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή και εξ ονόματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εκφράσω τον μεγάλο σεβασμό τον οποίο αισθανόμαστε όλοι έναντι των Ελλήνων και της Ελλάδας για όλα όσα κατάφερε τα τελευταία χρόνια. Τα κατάφεραν οι πολιτικοί υπεύθυνοι, αλλά και η ίδια η ελληνική κοινωνία η οποία χρειάστηκε να περάσει από δύσκολες καταστάσεις και αποφάσεις. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο και γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε περήφανοι για όλα όσα κατέκτησαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε στήριξη προς την Ελλάδα καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής. Κάτι το οποίο ήταν καλό και για την Ελλάδα, αλλά ήταν και προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της. Ήταν μια ένδειξη, λοιπόν, της ζωντανής αλληλεγγύης, της ζώσας αλληλεγγύης, όπως είχε πει κάποια άλλη στιγμή ο κ. Γιούνκερ. Γι’ αυτό λοιπόν νομίζω ότι πέραν του να κοιτάζει κανείς πίσω για όσα επετεύχθησαν, είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να κοιτάζουν προς τα εμπρός διότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά στην ΕΕ, τις οποίες θα πρέπει να επιλύσουμε μαζί.
Συμφωνώ με όλα όσα είπατε, κ.Πρόεδρε, σχετικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς και αποτελεί και ένα πεδίο προκλήσεων. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε λύση στο θέμα του μεταναστευτικού όπου θα αναλαμβάνουν όλοι ευθύνες. Μπορεί να μην αναλαμβάνουν όλοι τις ίδιες ευθύνες, αλλά δεν μπορεί να επικαλείται κανείς και να προσφεύγει μόνο στα δικαιώματα που του παρέχει η ΕΕ και να παραμερίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Και τέλος θα ήθελα να εκφράσω την χαρά μου και να πω ότι με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας λαμβάνει υπόψη, παρακολουθεί τις δηλώσεις μου και τις τοποθετήσεις μου σχετικά με την περαιτέρω πορεία στην Ευρώπη και αυτό μου δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ