Στο «κυνήγι» της κατάλληλης φοιτητικής στέγης επιδίδονται γονείς και επιτυχόντες που θα περάσουν φέτος το κατώφλι της πανεπιστημιακής σχολής της επιλογής τους στην Αθήνα. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αττικής- Πειραιά, Λευτέρης Ποταμιάνος «κάθε χρόνο αυτή την περίοδο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι γονείς και οι επιτυχόντες αναζητούν εναγωνίως την συμφέρουσα μίσθωση κατοικίας.
Ολοκληρώνεται σήμερα η παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της φοιτητικής στέγης με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε Αθήνα και Πειραιά.
Χθες παρουσιάστηκε η κατάσταση στις πόλεις της ελληνικής Περιφέρειας και προχθές για τη Θεσσαλονίκη.
Αθήνα: Ακριβό μου δυαράκι
Στο «κυνήγι» της κατάλληλης φοιτητικής στέγης επιδίδονται γονείς και επιτυχόντες που θα περάσουν φέτος το κατώφλι της πανεπιστημιακής σχολής της επιλογής τους στην Αθήνα. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αττικής- Πειραιά, Λευτέρης Ποταμιάνος «κάθε χρόνο αυτή την περίοδο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι γονείς και οι επιτυχόντες αναζητούν εναγωνίως την συμφέρουσα μίσθωση κατοικίας.
Βέβαια, τα τελευταία τρία χρόνια με την άνοδο ενοικίασης καταλυμάτων με Airbnb είναι δύσκολο να βρούμε σπίτια σε πολύ καλή κατάσταση, σύγχρονης κατασκευής σε διάφορες παροχές. Είναι πολύ δυσεύρετα, έχουν τεράστια ζήτηση, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες τα μισθώνουν για τουριστικές κατοικίες καθώς είναι πιο προσοδοφόρα για αυτούς. Η άνθηση του… φαινομένου Airbnb έχει αλλάξει κι έχει επηρεάσει πολύ την κατάσταση. Δεν μπορούμε να βρούμε σπίτια για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας. Κι αν βρούμε τα ζητάνε πολύ ακριβά. Ενδεικτικά, μπορεί για ένα σπίτι 15ετίας 50 τμ σε καλή κατάσταση, να ζητηθεί ενοίκιο μέχρι και 500 ή και 600 ευρώ. Αντίστοιχα τα προηγούμενα χρόνια για τα ίδια σπίτια μπορεί οι τιμές να ήταν μέχρι και 30% χαμηλότερες».
Όπως τονίζει ο κ. Ποταμιάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραδοσιακά οι περιοχές που «χτυπάνε» κόκκινο είναι γύρω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τα Εξάρχεια, κοντά στο Πολυτεχνείο, στην περιοχή Ζωγράφου, αλλά και περιοχές κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Γενικά το ψάξιμο εστιάζεται σε γειτονιές που βρίσκονται κοντά σε πανεπιστημιακές σχολές. Ακόμη και αν κάποιος επιτυχόντας φοιτήσει στο ΤΕΙ Αθήνας που βρίσκεται στην περιοχή του Αιγάλεω προτιμά να βρει σπίτι και να μείνει στο ευρύτερο κέντρο της πρωτεύουσας παρά κοντά στο Αιγάλεω».
Οι συνήθεις συστάσεις πάντως των μεσιτών είναι οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται σε επαγγελματίες μεσίτες. «Εμείς πάντα συμβουλεύουμε τους γονείς που έρχονται στην Αθήνα με τα παιδιά τους για να ψάξουν σπίτι, πρώτον και βασικό να ζητάνε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία καθώς εμφανίζονται πολλοί που θέλουν να τους βοηθήσουν και τους αποσπούν χρηματικά ποσά για την προκαταβολή μισθωμάτων».
Επίσης, συμπληρώνει ο κ. Ποταμιάνος «θα πρέπει να προσέχουν ότι τα σπίτια που θέλουν να μισθώσουν να έχουν τις βασικές παροχές εν πλήρη λειτουργία, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό και τα υδραυλικά. Να είναι όλα σε σωστή κι εύρυθμη λειτουργία. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να φροντίζουν τα διαμερίσματα που θέλουν να νοικιάσουν να είναι σε κοντινή απόσταση από τις σχολές των επιτυχόντων και να ζητήσουν πληροφορίες για το πώς θα μετακινούνται. Ένα τελευταίο στοιχείο που εμείς συστήνουμε να προσέξουν, όσο μπορούν, πριν μισθώσουν ένα διαμέρισμα είναι και οι γείτονες».
Πιο φθηνά στον Πειραιά
Ο Πειραιάς παραμένει προσιτός και περισσότερος… εύκολος όσον αφορά στα μισθώματα σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου μεσιτών Αττικής-Πειραιά. «Αν και εκεί οι τιμές των ενοικίων έχουν παρουσιάσει μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο είναι μικρότερο το ποσοστό συγκριτικά με την Αθήνα. Από την εμπειρία μου, προτιμάται κυρίως το κέντρο του Πειραιά, το οποίο έχει ως επί το πλείστον παλιές κατοικίες παρά σύγχρονες κατασκευές. Οι τιμές που κυμαίνονται για τα σπίτια στην περιοχή, είναι μεταξύ 4 και 5 ευρώ το τετραγωνικό. Δηλαδή ένα διαμέρισμα γύρω στα 50 τμ ενοικιάζεται γύρω στα 200 με 250 ευρώ αν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμερίσματα στον Πειραιά δεν έχουν την ίδια ζήτηση για τουριστική εκμετάλλευση όσο έχουν στο κέντρο της Αθήνας».
Κάτια Παπαδοπούλου