Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρέμβαση του Γιώργου Γιαλτουρίδη και της Φανούλας Αργυρού, που παραθέτουμε αυτούσια.
Καθόλου περίεργος δεν είναι ο ισχυρισμός του σουλτάνου. Ο Αμερικανος έβαλε τον Σαμψών και την Αθηνα να διώξουν τον Μακάριο και να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα. Ο Αμερικανος και συγκεκριμένα ο Κίσινγκερ δεν άντεχαν άλλο τον Μακάριο λόγω τα νταραβέρια του με τους Σοβιετ και κάποια αλλα κράτη του ανατολικού μπλόκ όπως την Τσεχοσλοβακία. Ο Αμερικανος δεν θα επέτρεπε και δεύτερη ναυτική βάση των Σοβιετ στην ανατολική Μεσόγειο μετά την Ταρτούς. Ο πρόεδρος Νίξον τότε έιχει προσωπικά προβλήματα με την υπόθεση Watergate έτσι ο Κίσινγκερ έκανε κουμάντο στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής.
Έτσι στις 15 του μηνός έγινε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαριου με εντολή Κίσινγκερ. Όμως ο Μακάριος στις 17 του μηνός επισκέφθηκε το 10 Downing Street στο Λονδίνο όπως και ο Ετσεβίτ την ίδια μέρα. Και στις 19 του μηνός από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο Μακάριος ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκια να διώξουν τους Έλληνες ‘εισβολείς’ (βλέπε συνημμένο). Μόλις πέντε ώρες μετά την ομιλία Μακαριου τα τουρκικα σκάφη κατευθύνθηκαν προς την Κύπρο. Οι άγγλοι και οι τούρκοι με την υποστήριξη Μακαριου είναι υπεύθυνοι για την εισβολή Αττίλα 1. Ο Αμερικανος ήταν αντίθετος.
Γιώργος ΓΙΑΛΤΟΥΡΙΔΗΣ
Αναφέρομαι στην ανάρτηση «Περίεργος ισχυρισμός Ερντογάν: Η Ουάσιγκτον αντιδρούσε στην εισβολή μας στην Κύπρο» (www.olympia.gr 11.8.2018) σχετικά με πρόσφατο άρθρο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Νιού Γιόρκ Τάιμς, και έχω να προσθέσω τα υπόλοιπα.
https://olympia.gr/2018/08/11/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%ce%b7-%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%83/
Ότι έκανε ο Δρ. Χένρι Κίσσιγκερ το έκανε με την έγκριση και γνώση των Βρετανών. Έχω έγγραφα που το επιβεβαιώνουν μάλιστα και αμερικανικά που δεν τα είδαμε να δημοσιοποιούνται αλλά περιλαμβάνονται στο επόμενο μου βιβλίο. Γιατί όπως πάντα λέγω από τότε που ξεκίνησα να μελετώ τα βρετανικά έγγραφα (1985) που είναι τα πρωτογενή (και όχι τα αμερικανικά) οι Βρετανοί κάνουν κουμάντο στο Κυπριακό, που ποτέ δεν ήταν αμερικανικό θέμα, αλλά πάντα ήταν και παραμένει βρετανικό. Αλλά δυστυχώς, κτίστηκε προ πολλού μια ιστορία που δεν στέκει αφενός γιατί οτιδήποτε εναντίον των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ ήταν το φαβορί για πολλά χρόνια και αφετέρου εν αγνοία των πρωτογενών βρετανικών επισήμων εγγράφων για το Κυπριακό. Αν θυμάστε και ένα πλαστό έγγραφο του ΝΑΤΟ κατασκεύασαν με ένα κείμενο της οργής του Θεού για να υποστηρίξουν στην Κύπρο ότι όλα τα έφταιγε το ΝΑΤΟ και το οποίο αποκάλυψα ότι ήταν πλαστό επικοινωνώντας με το Αρχείο του ΝΑΤΟ.
http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/155297
Αρχείο ΝΑΤΟ: Το έγγραφο δεν είναι γνήσιο
26 Αύγουστος 2014, Σημερινή Φανούλα Αργυρού
Cyprus Mail 7 September 2014
http://cyprus-mail.com/2014/09/07/tales-from-the-coffeeshop-welcome-to-our-foreclosures-free-zone-for-now/
Το πλαστό έγγραφο του ΝΑΤΟ
http://www.eleftheria.co.uk/currentissue/ELEFTHERIA04092014.pdf σελίδα 5
Αποδεσμεύθηκαν σκέψεις και σχέδια Βρετανών στρατιωτικών για το πώς έπρεπε να ξεκάνουν το Μακάριο και έγγραφο που λέγει ο Κίσσιγκερ στους Βρετανούς στις 23 Ιουλίου 1974, όταν ο Κάλλαχαν ήθελε να προχωρήσουν με την πρώτη Γενεύη δίχως την Ελλάδα ο Kissinger ενοχλημένος ρώτησε «Μα γιατί τέτοια βιασύνη;» και πρόσθεσε: «Καταρχήν ελπίζω να μην κάνετε τίποτα δίχως να μας μιλήσετε. Εμείς δεν κάναμε βήμα δίχως να σας μιλήσουμε. Έστω και αν αφήνουμε εσάς να βάζετε το μυαλό και εμείς την πυγμή (γροθιά), θα ήταν καλό να μας μιλήσετε πρώτα. Δεύτερον, δεν βλέπω αυτόν τον καταναγκασμό για αυτή τη συνάντηση… Kάντε το ξεκάθαρο στους ανθρώπους σας… Σίγουρα όλα τα μέρη πρέπει να παρευρεθούν προτού κάνουμε οτιδήποτε. Ότι και να συμβαίνει στην Ελλάδα πρέπει να δοθούν 48 ώρες να βρουν τα πόδια τους. Εξ΄όσων γνωρίζω δεν έχουν πρωθυπουργό… Δεν νομίζω ότι ο Ecevit θα πεθάνει από καρδιακή προσβολή αν δεν υπάρξει διάσκεψη.» (Η υπογράμμιση της γράφουσας).
Ναι, ο Μακάριος κάλεσε εμμέσως τους Τούρκους να βοηθήσουν με την ομιλία του στα Ηνωμένα ΄Εθνη επικαλούμενος ότι δεν κινδύνευαν μόνο οι Έλληνες αλλά και οι Τούρκοι της Κύπρου. Και εφόσον τα είχε συμφωνήσει με τους Άγγλους στις 17 Ιουλίου 1974 ότι θα κατηγορούσε την Ελλάδα για εισβολή στην Κύπρο! Και αυτό ενόσω κανένας Τούρκος δεν είχε πάθει τίποτα, το επιβεβαίωσαν τόσο ο τότε Τουρκοκύπριος υπουργός Άμυνας προς τον Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή στην Κύπρο κ. ΄Ολβερ όσο και ο τελευταίος προς το Λονδίνο. Όλα συμφωνήθηκαν στις 17 Ιουλίου 1974 στο Λονδίνο τόσο μεταξύ Μακαρίου/Αγγλων όσο και Ετσεβίτ/Άγγλων. Οι Άγγλοι γνώριζαν για την εισβολή ακόμα πιο πρίν… Ο Ετσεβίτ τους είχε μάλιστα υποδείξει και μέχρι που θα τραβούσε την γραμμή Αττίλα. Και πριν την ομιλία του στον ΟΗΕ ο Μακάριος είχε συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία! Ευχαρίστησε την Τουρκία που υποστήριζε τον ίδιο ως το νόμιμο Πρόεδρο και όχι το Σαμψών! Ο άνθρωπος τόσο αφελής ήταν που είχε την εντύπωση ότι η Τουρκία θα τον βοηθούσε να επανέλθει στην προεδρία ο ίδιος και όχι ότι θα έκανε εισβολή για να αρπάξει ότι επεδίωκε για χρόνια…
Καθόλου περίεργος δεν είναι ο ισχυρισμός ότι η Ουάσιγκτον αντιδρούσε στην τουρκική εισβολή. Έχω έγγραφα με τα οποία επιβεβαιώνεται ότι ο Κίσσιγκερ διαφώνησε σφόδρα με τους Άγγλους στις 18/19 Ιουλίου 1974 που ήδη περιέλαβα στο 9ο μου βιβλίο (βλέπε βιβλίο μου «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011») προειδοποιώντας τους ότι για αυτό που άφηναν να γίνει (δηλαδή εισβολή προ-συμφωνία με Ετσεβίτ) δεν είχαν μελετήσει τις συνέπειες, και τους προέτρεπε να την σταματήσουν αλλά οι Άγγλοι ήσαν ανένδοτοι γιατί ακριβώς ήθελαν να αλλάξουν το στάτους του νησιού, όπως και οι Τούρκοι και να επιβάλουν τα δύο συνιστώντα κράτη. Ομολογία Τζέιμς Κάλλαχαν (Βρετανού Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας) δύο χρόνια αργότερα στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου που ερευνούσε για το ρόλο της Βρετανίας το 1974… (άρθρο γράφουσας «Οι πραγματικές προθέσεις του Λονδίνου» Σημερινή, 5 Αυγούστου 2016).
Η πρώτη τουρκική εισβολή στη Κύπρο ήταν με την συγκατάθεση της Μόσχας!
Αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του που βρίσκονται στο διαδίκτυο, ο Arif Hasan Tahsin (Arif Hodja) πρώην διοικητής της ΤΜΤ, δάσκαλος, συγγραφέας και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Αφρίκα» στα κατεχόμενα. (Αυτό βέβαια είπε και ο Δρ. Χ. Κίσσιγκερ «Η Μόσχα είπε στους Τούρκους να εισβάλουν» (Σημερινή 14.1.1999).
«Όταν η Τουρκία αποφάσισε να επέμβει επικοινώνησε με τους Σοβιετικούς και ο πρέσβης της Σ. Ένωσης ρώτησε τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κατά πόσο μετά την εισβολή η Κύπρος θα παρέμενε μέλος του κινήματος των Αδεσμεύτων. ΄Όταν πήρε θετική απάντηση έδωσε την συγκατάθεσή του για την επέμβαση.. Η Τουρκία δεν είχε αρκετό πετρέλαιο και ζήτησε βοήθεια από την Βουλγαρία. Ένας που δούλευε στην τουρκική πρεσβεία στη Βουλγαρία έγραψε βιβλίο στο οποίο περιγράφει όλα αυτά… Αυτά για την πρώτη εισβολή. Η Αμερική μετά αναμείχθηκε…» είπε μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος της ΤΜΤ. Μεταδόθηκε στις 22.3.2011 από το δίγλωσσο πρόγραμμα του ΡΙΚ Biz.
Με αγγλικούς υποτίτλους https://www.youtube.com/watch?v=YJTaJPF8o6M
Με ελληνικούς υποτίτλους https://www.youtube.com/watch?v=CsTmIa6cSRw
Η εφημερίδα «Σημερινή» το 1993 αναδημοσίευσε κείμενα του Faruk Ahmet Barutçu, με τίτλο «Το συγκλονιστικό παρασκήνιο της εισβολής». Ο Barutçu ήταν ο υπεύθυνος των Κυπριακών Υποθέσεων στο τουρκικό υπ. Εξωτερικών. Τα κείμενα αρχικά είχαν δημοσιευθεί πριν ένα χρόνο στην τουρκική Milliyet. Στην έκδοση της 12ης Ιουλίου 1993 σελ. 5, υπάρχει η πιο κάτω περιγραφή συνάντησης του Αρχ. Μακαρίου στα Ηνωμένα Έθνη με τους Τούρκους πριν την ομιλία του. Έγραψε ο Barutçu:
«… ΄Οταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου (σημ. έφθασαν στις 17 Ιουλίου και είχαν αυθημερόν συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό μετά από τον Αρχ. Μακάριο) επικοινώνησα τηλεφωνικώς με την αντιπροσωπία μας στα Ηνωμένα Έθνη και ζήτησα να έλθουν σε επαφή με τον Μακάριο. Ο Μακάριος είχε ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιδίωξή μας ήταν να πείσουμε το Μακάριο να μην καταφερθεί εναντίον της Τουρκίας κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Πράγματι ο Οσμάν Ολτσάι έδωσε οδηγίες στην αντιπροσωπία και ήλθε σε επαφή με τον Μακάριο, ο οποίος ξεγελάστηκε. Χάρηκε πάρα πολύ από τη πρωτοβουλία του Ολτσάι και παρακάλεσε την τουρκική αντιπροσωπία να διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και υποχρέωσής του. ΄Ολα αυτά τα διαβίβασε ο Οσμάν Ολτσάι.
Ο Μακάριος είχε πέσει στη θάλασσα και αναζητούσε σανίδα σωτηρίας. Έβλεπε την Τουρκία σαν δύναμη σωτηρίας. Έπρεπε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την αδυναμία του, πράγμα που έγινε.
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν θετική ως προς την εγκυρότητα της Συνθήκης Εγγυήσεως. Μέχρι τότε ο Μακάριος απέρριπτε τη Συνθήκη Εγγυήσεως υποστηρίζοντας ότι οι πρόνοιές της είναι αντίθετες προς τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Με τη στάση του αναγνώριζε την ισχύ μιας συνθήκης, την οποία ως πριν από λίγο απέρριπτε.
Φθάσαμε νύχτα στο Λονδίνο (17 Ιουλίου 1974) και πήγαμε κατευθείαν στην πρωθυπουργική κατοικία. Ο Χάρολτ Ουίλσον συμφώνησε να μας δεχθεί σε δείπνο εργασίας… Μέχρι τότε δεν γνώριζα τις απόψεις του Μπουλέντ Ετζεβίτ… Είπε ανάμεσα σ΄άλλα: « Και το προηγούμενο καθεστώς στην Κύπρο δεν ήταν νόμιμο, αλλά με το πραξικόπημα έχει αλλάξει ριζικά το καθεστώς στο νησί. ΄Οσο καθυστερεί η επέμβαση της Τουρκίας που είναι εγγυήτρια δύναμη, τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση. Γι΄αυτό δε θα πρέπει να αφήσουμε να εδραιωθεί αυτή η διοίκηση. Επιβάλλεται μια δραστήρια ενέργεια. Χωριστά ή από κοινού με τη Βρετανία μ΄ένα ανακοινωθέν, μπορούμε να ονομάσουμε την Ελλάδα ως επιδρομική χώρα και με αποτελεσματική προστασία από μέρους των Ηνωμένων Εθνών, να απαιτήσουμε την ανάκληση των ελλήνων στρατιωτών από την Κύπρο. ΄Ομως αυτά θα μείνουν μόνο στα λόγια. Χρειάζονται ενισχύσεις. Γι΄αυτό πρέπει στο νησί να υπάρχει τουρκικός στρατός. Επιθυμία μας είναι να δράσουμε από κοινού με τη Βρετανία. Μια τέτοια ενέργεια δε θα χαροποιήσει μόνο τους Τούρκους αλλά και τους Ελληνοκύπριους….»
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Barutçu δικαιώνεται η κοινή γνώση ότι ο Μακάριος είχε κάποια επαφή με τους Τούρκους, όχι απευθείας με τον Ecevit αλλά με τους αντιπροσώπους του. (Φ.Α).
Συνήγοροι στο έγκλημα εις βάρος της Κύπρου
| 05 Αύγουστος 2016, Σημερινή, ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ο χάρτης αυτός δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Εύδωρα Ιωαννίδη με το ψευδώνυμο Δώρος Άλαστος (Cyprus – What now?) που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1964. Στο βιβλίο έγραψε ότι η διχοτόμηση και η ομοσπονδία με δύο χωριστά κράτη με το 38% του κυπριακού εδάφους να δοθεί στου Τούρκους συζητείτο έντονα στο Λονδίνο μεταξύ 1958-1954. Τα μετέπειτα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα επιβεβαίωσαν τον συγγραφέα ο οποίος ήταν κομμουνιστής με μεγάλες διασυνδέσεις με το βρετανικό κατεστημένο και οι πληροφορίες του ήσαν σωστές. Το Φόρειν ΄Οφις σχεδίαζε με τους Τούρκους από τις 3.1.1964 αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο συνιστώντα κράτη!!! Που υπήρχε ο Κίσσιγκερ το 1964;
Με τους Βρετανούς ήταν προσυμφωνημένο το σχέδιο της Τουρκίας και όχι με τον Κίσινγκερ
Για τα τραγικά γεγονότα του 1974 πρωτίστως υπεύθυνοι ήσαν και παραμένουν οι Βρετανοί, και αυτό το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα επίσημα υπηρεσιακά τους αρχεία…
Ολόκληρο το άρθρο εδώ:
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/352690/synigoroi-sto-egklima-eis-varos-tis-kyprou
Τέλος, αξίζει να διαβάσει ένας και το άρθρο του Επίκουρου Καθηγητή στη Σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου UCLan στην Κύπρο, και συντονιστή του προγράμματος αφιερωμένο στο Κράτος Δικαίου και τα Διδάγματα της Ιστορίας, Δρ. Κλέαρχου Α. Κυριακίδη, ‘Οι Συνήγοροι του Τουρκικού Δόγματος της Διαίρεσης: Οι Βρετανοί και οι ‘Πέντε Πυλώνες της Διχοτόμησης’. Ανάρτηση 28.4.2017
Στο ερευνητικό του άρθρο ο συγγραφέας, για ένα σημαντικό βρετανικό έγγραφο που χρησιμοποιεί, τονίζει ότι καταδεικνύει επίσης ότι σε αυτό το δράμα ο κ. Callaghan ήταν ο ‘καβαλάρης’ του ‘αλόγου’ που ονομάζεται Dr Kissinger, και όχι το αντίστροφο.
http://agora-dialogue.com/2017/04/28/%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b4%cf%8c%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%84/
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος/Συγγραφέας Λονδίνο 12.8.2018