Επειτα από οκτώ χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας και τριών μνημονίων, η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της. Στις 21 Αυγούστου οι αβάστακτες πιέσεις των δανειστών θα αποτελούν, όπως όλα δείχνουν, μια εφιαλτική ανάμνηση του παρελθόντος, με τα βλέμματα όλων στραμμένα σε ένα καλύτερο αύριο.
Της Αμαλίας Κάτζου
[email protected]
Η πύρινη λαίλαπα της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική μπορεί να σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή, την ίδια ώρα όμως έφερε πολιτικές αναταράξεις και συγκρούσεις. Και αν οι δικαστικές Αρχές θα κρίνουν αν όλα εφαρμόστηκαν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, παράλληλα αποδείχτηκε ότι οι δύσκολες καταστάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και με γενναίες αποφάσεις. Η πολιτεία από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των πυρόπληκτων, ενώ οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ήρθαν για να τονίσουν σε όσους κατέκριναν τον κυβερνητικό σχηματισμό ότι οι παθογένειες του παρελθόντος σταματούν εδώ. Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την άναρχη δόμηση αλλά και η σύσταση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.
Με τις σκέψεις όλων να στρέφονται γύρω από τους νεκρούς στο Μάτι, η Ελλάδα σε εννέα μέρες θα βγαίνει από άλλη μια περιπέτεια, η οποία διήρκεσε οκτώ και πλέον χρόνια. Στις 23 Απριλίου του 2010, ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας δέχτηκε αμέτρητα χτυπήματα. Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ οι άνεργοι έφτασαν σε ποσοστά-ρεκόρ. Από το περίπου 20% που κυμαινόταν ο δείκτης της ανεργίας το 2011, εκτοξεύτηκε το 2013 στο 27,9%. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές δεν πίστευαν ότι θα υπήρχε τα επόμενα χρόνια μια ουσιαστική αναστροφή. Κι όμως, την τελευταία τριετία τα ποσοστά έπεσαν θεαματικά, με αποτέλεσμα τον περασμένο Μάιο η ΕΛΣΤΑΤ να καταγράψει τους ανέργους στο 19,5%