Γράφει η Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
«Οι θερμίδες που προέρχονται από το λίπος, τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες είναι διαφορετικές ή ίδιες;» Αν και φαινομενικά ένα πολύ απλό ερώτημα, η απάντηση του δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας ότι οι «θερμίδες» όσο αφορά τη διατροφή είναι μια μονάδα μέτρησης όπως τα κιλά ή τα μέτρα. Ο όρος «θερμίδα» έχει οριστεί για να περιγράφει την ενέργεια που «δίνουν» θεωρητικά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στο σώμα μας, αλλά επίσης χαρακτηρίζει την ενέργεια που δαπανούμε με τις διάφορες δραστηριότητες.
Έτσι δημιουργείται ένα ισοζύγιο ενέργειας: από τη μια το σώμα μας παίρνει θερμίδες από τα τρόφιμα που τρώμε και τα χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, την πέψη και τη σωματική δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, καθαρά από την άποψη μέτρησης και μαθηματικών, 100 θερμίδες θα παραμείνουν 100 θερμίδες ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από ένα μήλο ή ένα μπισκότο άσχετα αν οι ποσότητες που αναλογούν στις 100 θερμίδες διαφέρουν μεταξύ τους.
Εξετάζοντας το πέρα της θεωρίας, όσον αφορά την υγεία και τους βιοχημικούς μηχανισμούς του σώματος, όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες.
Είναι σημαντικό να γίνετε διάκριση της ποιότητας των θερμίδων. Ακόμη και τα τρόφιμα που έχουν τις ίδιες θερμίδες μπορούν να προκαλούν μεγάλη διαφορά στο βιοχημικό και μεταβολικό προφίλ του σώματος. Διαφορετικές τροφές επηρεάζουν διαφορετικά το μεταβολισμό, τα επίπεδα ορμονών, την πείνα και την όρεξή μας.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση μπισκότου 100 kcal δεν μπορεί να μειώσει την πείνα σας τόσο αποτελεσματικά όσο ένα μήλο 100kcal.
Ως εκ τούτου, ένα μπισκότο μπορεί να σας κάνει να πεινάτε αρκετά ώστε να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα, αποτρέποντάς σας από την προσπάθεια να διατηρήσετε χαμηλή κατανάλωση θερμίδων που απαιτείται για την απώλεια βάρους.
Εάν το μέλημα σας είναι απλώς να χάσετε βάρος, μια θερμίδα είναι μια θερμίδα και θα χρειαστεί να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες από ό, τι «καίτε». Μαθηματικά μιλώντας ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο είναι απαραίτητο για να μειωθεί το βάρος.
Από βιολογική άποψη όμως, αυτό που τρώτε παίζει σημαντικότερο ρόλο από το πόσο τρώτε. Η ποιότητα των τροφών που επιλέγεται να καταναλώσετε είναι ίσως ο μαγικός τρόπος για να καταφέρετε να ελέγχετε τις ποσότητες σας. Όταν οι μηχανισμοί όρεξης και κορεσμού βελτιωθούν έχετε κάνει την αρχή για να μπορείτε να διαχειριστείτε το πόσο τρώτε. Ορμονικοί μηχανισμοί στο σώμα μας που ρυθμίζονται όταν ρυθμιστεί η … χημεία.
Τελικά μετράει και η ποιότητα και η ποσότητα γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο.
Το μόνο που μένει να κάνεις είναι να επιλέξεις από πού θα ξεκινήσεις εσύ;
[diatrofi.gr]