Ενώ το ζήτημα της διαρροής των στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook προς τη βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας ορισμένες «σκοτεινές» πτυχές του κόσμου των κοινωνικών δικτύων, ένα νέο σκάνδαλο απειλεί να αμαυρώσει περαιτέρω το προφίλ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του αμερικανικού κολοσσού που διευθύνει.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι νέες αποκαλύψεις αφορούν στην αλίευση και επεξεργασία φωτογραφιών χρηστών από το ίδιο το Facebook – δικαστήριο της Καλιφόρνια έκανε δεκτή σχετική συλλογική μήνυση κατά της εταιρείας – και από άλλες εταιρείες, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων αναγνώρισης προσώπων.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Face-Int, η οποία δημιουργήθηκε από τέως εργαζόμενους σε μυστικές υπηρεσίες, συγκεντρώνει από το 2013 φωτογραφίες και βίντεο από το Facebook, το YouTube και άλλες ιστοσελίδες, τα οποία ακολούθως επεξεργάζεται με την τεχνολογία Face Recognition και στη συνέχεια τα αποθηκεύει σε μία βάση δεδομένων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Κάνοντας χρήση φωτογραφιών ή βίντεο που έχουν αλιευθεί από το διαδίκτυο, το Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου (Face Recognition) μετράει τις αποστάσεις ανάμεσα σε 80 περίπου «κομβικά» σημεία του προσώπου, δημιουργώντας ένα «αποτύπωμα» του τελευταίου, απολύτως μοναδικό στον καθένα, το οποίο έπειτα αναγνωρίζεται εύκολα μέσω μίας αλγοριθμικής εφαρμογής από κάμερες ασφαλείας κ.λπ. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του Συστήματος Αναγνώρισης Προσώπου και της σχετικής βάσης δεδομένων, το λογισμικό αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ταυτοποίηση υπόπτων για τρομοκρατία.
Εντούτοις, ακτιβιστές υπέρ των προσωπικών ελευθεριών και της ιδιωτικότητας, καθώς και ειδικοί επιστήμονες, επισημαίνουν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη δίωξη και τη φίμωση πολιτικών αντιπάλων και την παρακολούθηση εργαζομένων. Επιπλέον, το περιθώριο λάθους, αν και μικρό, είναι υπαρκτό και είναι πιθανό να οδηγήσει στη δίωξη και καταδίκη απόλυτα αθώων ανθρώπων.
Η Face-Int έχει τροφοδοτήσει στο παρελθόν την αμερικανική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας της, μεταξύ των οποίων και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), με διάφορες τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της παρακολούθησης και των μυστικών υπηρεσιών.
[kathimerini.gr]