Οι δικαστικές εξελίξεις για το NOOR1

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NOOR1Από το Documento

Τη δυνατότητα να ταξιδέψει ελεύθερα στο εξωτερικό έχει πλέον ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι τρεις συγκατηγορούμενοί του στη ζοφερή υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1», παρά την αντίθετη άποψη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνης Τζίβα και παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας Αρετή Σκαφίδα που παρέστη στο Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά είχε ζητήσει να γίνει δεκτή η διάταξη της κ. Τζίβα με την οποία τους είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά, αρμόδιο να αποφαίνεται τελικώς, με βούλευμά του δεν επικύρωσε τη διάταξη της εισαγγελέα με την οποία έκλεινα τα σύνορα για τον επιχειρηματία Βαγγ. Μαρινάκη, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη, μετά την άσκηση της βαρύτατης ποινικής δίωξης σε βάρος τους για την υπόθεση των τόνων της ηρωίνης.

Υστερα από αυτή την απόφαση, που σημειωτέον λήφθηκε ομόφωνα από το δικαστικό συμβούλιο, με το σκεπτικό ότι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι δεν είναι ύποπτοι φυγής, ο κ. Μαρινάκης θα μπορέσει να πάρει πίσω και το διαβατήριο του, που όταν του ζητήθηκε να το καταθέσει –μετά τη διάταξη της κ. Τζίβα– αρχικά είχε δηλώσει ότι… δεν το έβρισκε.

Σύμφωνα πάντως με νομικούς κύκλους είναι ίσως η πρώτη φορά που δικαστικό συμβούλιο δεν επικυρώνει τη διάταξη εισαγγελέα για κατηγορούμενους σε τόσο σοβαρή ποινική υπόθεση που αφορά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κατοχή, διακίνηση, χρηματοδότηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς επίσης αποθήκευση και πώληση ναρκωτικών. Σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, σαφώς και η άσκηση ποινικών διώξεων δεν άρει το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων, ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά βαριά ποινικά αδικήματα που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά και για την οποία η εισαγγελέας Τζίβα διενήργησε ενδελεχή, σε βάθος και επίπονη έρευνα.

Στην ανακρίτρια Διαφθοράς ο Μαρινάκης

Τον λόγο έχει πλέον η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς του Πειραιά, πρόεδρος Πρωτοδικών Ευαγγελία Αλεξακίδου, στην οποία χρεώθηκε η δικογραφία για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Η κ. Αλεξακίδου αναμένεται να καλέσει σε απολογία τον Βαγγ. Μαρινάκη και τους συγκατηγορούμενούς του και στη συνέχεια θα αποφανθεί εάν ισχύουν εν προκειμένω οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για προσωρινή τους κράτηση ή εάν θα πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι με την επιβολή ή όχι περιοριστικών όρων.

Υπενθυμίζεται ότι στην αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στο δικαστικό συμβούλιο, όπως του ζητήθηκε, ο εφοπλιστής Βαγγ. Μαρινάκης είχε αποδώσει την εμπλοκή του στην υπόθεση σε… πολιτική σκευωρία.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου Πειραιά που απέρριψε τη διάταξη της εισαγγελέα Ειρήνης Τζίβα είναι ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ιωάννης Μαλλούχος (εισηγήτρια Αγγελική Δαμασιώτη, μέλος Αθηνά Λάλλη). Πρόκειται για τον δικαστικό λειτουργό ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, είχε απορρίψει στο παρελθόν αίτημα της κ. Τζίβα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του ισοβίτη Ευθύμη Γιαννουσάκη.

Το κινητό που δεν ερευνήθηκε

Στις 11 Οκτωβρίου 2017 οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Χαλκίδας εντόπισαν έπειτα από έλεγχο στο κελί του Ευθ. Γιαννουσάκη ένα κινητό μάρκας Samsung. Το τηλέφωνο κατασχέθηκε. Μία μέρα μετά, στις 12 Οκτωβρίου 2017, παραδόθηκε έπειτα από εισαγγελική εντολή από τη διεύθυνση της φυλακής σε υπάλληλο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά μαζί με την κάρτα SIM και την μπαταρία του. Η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα, που την περίοδο εκείνη διενεργούσε προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση του ναρκόπλοιου, αιτήθηκε την άρση του απορρήτου του κινητού τηλεφώνου του καταδικασμένου ισοβίτη. Μια κίνηση αυτονόητη, καθώς επρόκειτο για έναν από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης ο οποίος μάλιστα είχε καταδικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ μέσα από τη φυλακή είχε καταγγείλει φοβερά πράγματα.

Η άρση του απορρήτου αφορούσε το χρονικό διάστημα από 26/08/2017 έως 26/10/2017. Ωστόσο το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά, με προεδρεύοντα τον κ. Μαλλούχο, απέρριψε το σχετικό αίτημα της εισαγγελέα με ένα σκεπτικό το οποίο χαρακτηρίζεται ακατανόητο. Συγκεκριμένα το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι η αιτούμενη άρση, και μάλιστα σε μια υπόθεση κατά τη διερεύνηση της οποίας έχασαν τη ζωή τους οκτώ μάρτυρες, «δεν θα συμβάλει ουσιωδώς στη διερεύνησή της και ότι η προκαταρκτική εξέταση δεν θα καταστεί δυσχερής χωρίς αυτήν… διότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τέλεση των υπό διερεύνηση αδικημάτων και συνεπώς πρέπει η κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί ως αβάσιμη». Κατά του βουλεύματος που εκδόθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά ασκήθηκε αίτηση αναιρέσεως από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Μάλιστα ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο σκεπτικό της απόφασής του «άδειασε» τελείως το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά, για το οποίο αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν να προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου θεωρώντας την ατελέσφορη.

Η αναίρεση Βουρλιώτη έγινε τελικά δεκτή από τον Αρειο Πάγο. Το αίτημα της εισαγγελέα Τζίβα εξετάστηκε εκ νέου από το ίδιο συμβούλιο, το οποίο όμως συγκροτήθηκε από άλλους δικαστές, και έγινε δεκτό, ενώ πλέον αναμένονται τα στοιχεία από την εξέταση του κινητού του Ευθ. Γιαννουσάκη τα οποία θα αξιολογηθούν από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς του Πειραιά Ευαγγελία Αλεξακίδου. Στοιχεία που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα δείξουν με ποιους τελικά είχε τηλεφωνικές επαφές ο καταδικασμένος ισοβίτης την επίμαχη περίοδο Αύγουστος-Οκτώβριος 2017. Υπενθυμίζεται τέλος ότι η εισαγγελέας Τζίβα έχει παραγγείλει στην ανάκριση να γίνει και περαιτέρω διερεύνηση για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και πάλι στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ