Το Εγκληματολογικό Μουσείο ανήκει και λειτουργεί στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 5343/1932. Το Μουσείο είναι ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην υπηρεσία της κοινωνίας, με κύριο σκοπό την υποστήριξη σε κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου της Ιατρικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και των Σχολών της Αστυνομίας.
Οι Συλλογές του είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αρκετά παλαιές, αποτέλεσμα μακρόχρονης και επίπονης εργασίας για τη συγκέντρωσή τους από διαπρεπείς Καθηγητές της Ιατροδικαστικής.
Το Μουσείο στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Εγκληματολογικό Μουσείο αποτελεί κέντρο άσκησης, έρευνας, καλλιέργειας, μελέτης, προώθησης και ανάπτυξης της επιστημονικής δραστηριότητας, εκτός από την αυτονόητη εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία που επιτελεί.
https://youtu.be/C7-lmd_MoGM
Σκοπός και Επιδιώξεις
Αποστολή του Εγκληματολογικού Μουσείου είναι η καταγραφή της ιστορίας του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης, σχολιασμού, ανάδειξης και δημοσίευσης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για την άσκηση βίας.
Σκοπός του Εγκληματολογικού Μουσείου είναι η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και η ευρύτερη υποβοήθηση της επιστημονικής έρευνας στους αντίστοιχους τομείς. Επιπλέον, βασικό άξονα της δραστηριότητας του Μουσείου συνιστά η μετάδοση της ακαδημαϊκά καλλιεργούμενης γνώσης στην ευρύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και η διάχυσή της στο σύνολο της κοινωνίας.
Η καταγραφή και η ανάδειξη της ιστορίας του εγκλήματος ως ιδιαίτερου εκπαιδευτικού, ερευνητικού και ευρύτερα πληροφοριακού υλικού καθίστανται σημαντικές, καθώς άπτονται άμεσα τομέων όπως η Εγκληματολογία, η Ιατροδικαστική, η Τοξικολογία, η Δικαστική Ανθρωπολογία και οι κλάδοι της Κοινωνιολογίας.
Η φιλοσοφία της ελεύθερης πρόσβασης στις συλλογές του Μουσείου οδήγησε στην ανάπτυξη του παρόντος ιστοχώρου. Επιπρόσθετα, οι βάσεις δεδομένων του Μουσείου είναι ελεύθερα επισκέψιμες μέσω του Διαδικτύου όχι μόνο για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο.
Ιστορία
Το Εγκληματολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το έτος 1932 με τον νόμο 5343, ενώ η συγκρότησή του άρχισε έναν χρόνο αργότερα. Το Μουσείο λειτουργεί στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής και αποτελεί το πρώτο πανεπιστημιακό μουσείο με αντικείμενο την επιστήμη της Ιατροδικαστικής και της Εγκληματολογίας.
Πρωτεργάτης στη δημιουργία του ήταν ο διαπρεπής Καθηγητής Ιατροδικαστικής Ιωάννης Γεωργιάδης (1874-1960), ο οποίος υπήρξε μανιώδης συλλέκτης πειστηρίων εγκλήματος. Από το 1912 και σε όλη τη διάρκεια των σαράντα ετών που διετέλεσε τακτικός Καθηγητής της Έδρας της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας συγκέντρωνε μεθοδικά, ακαταπόνητα και με επιμέλεια αντικείμενα, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις βάσεις για τη δημιουργία του Μουσείου. Τον εμπλουτισμό των συλλογών αυτών συνέχισαν οι διάδοχοί του, Kαθηγητές της Έδρας της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Γρ. Κάτσας, Κ. Ηλιάκης, Γ. Αγιουτάντης και Αντ. Κουτσελίνης, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές και τον ελληνικό στρατό.
Προπολεμικά, το Μουσείο στεγάστηκε σε ένα δωμάτιο της οδού Σωκράτους, κοντά στην Ομόνοια. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο κτίριο όπου παρέμεινε για περίπου μισό αιώνα, στη διασταύρωση των οδών Σόλωνος και Μασσαλίας. Το 1974 το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας μεταφέρθηκε στο νεόδμητο –τότε– κτίριο της Ιατρικής Σχολής στο Γουδή, χωρίς, δυστυχώς, να έχει προβλεφθεί κατάλληλος χώρος με αντίστοιχες υποδομές για τη στέγαση του Εγκληματολογικού Μουσείου. Παράλληλα, είχαν ξεκινήσει εργασίες αναστήλωσης του κτιρίου της οδού Μασσαλίας, ενώ τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν και αποθηκεύθηκαν σε έναν πρόχειρα διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Γουδή.
Το 1977 ο τότε διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Καθηγητής Αντώνης Κουτσελίνης, αναλαμβάνει προσωπικά τη διαφύλαξη, επανέκθεση και διεύρυνση της εγκληματολογικής συλλογής. Στη διάρκεια της θητείας του, και συγκεκριμένα το 1992, το Εγκληματολογικό Μουσείο θα επαναλειτουργήσει στον πρώτο όροφο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, ύστερα από την κατασκευή προσθήκης στο ήδη υπάρχον κτίριο.
http://www.criminology-museum.uoa.gr/