Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις στα εθνικά θέματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
62DE4E50-9293-4EC9-BA34-79C910BB3C25Στο επίκεντρο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης μοιάζει να θέλει να βάλει τα εθνικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη συναίνεσης και διαλόγου για να διαμορφωθεί υπεύθυνη στάση του πολιτικού συστήματος. Αυτό φάνηκε από την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Πέμπτη, όταν χρησιμοποίησε τη συζήτηση στη Βουλή (για την πρόταση σύστασης προανακριτικής για τους Κουρουμπλή – Ξανθό – Πολάκη) για να θέσει σε οξύτατους τόνους τα εθνικά θέματα.
ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ
Ωστόσο, με την επιλογή του αυτή ο κύριος Μητσοτάκης θέτει σε κίνδυνο, μέσα στην ίδια την ολομέλεια της Βουλής, την προσπάθεια για επιστροφή των δύο στρατιωτικών και μάλιστα στην πιο λεπτή φάση της. Και αυτό γιατί αναδεικνύει πολιτικά και επικοινωνιακά ενδεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν, περιορίζοντας τις δυνατότητες για αίσια επίλυση του ζητήματος λιγότερο δραματικούς τόνους. Αν το τηλεφώνημα γίνει υπό την πίεση της δημοσιότητας, αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη της τουρκικής πλευράς και το ενδεχόμενο να κάνει παζάρια, αλλά και περιορίζονται τα περιθώρια σιωπηρής παρέμβασης Ερντογάν (πώς θα φανεί αν παρέμβει δημόσια για το θέμα την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι ανεξάρτητη…;).
Οι αντιφάσεις Μητσοτάκη για τους δύο στρατιωτικούς
Γενικότερα η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα υποπίπτει σε αντιφάσεις, καθώς από τη μία απορρίπτει οικοδόμηση διαύλου με τον Ερντογάν, καταγγέλλοντας ως διπλωματικό λάθος την επίσκεψή του στην Αθήνα και από την άλλη, ασκεί κριτική γιατί ο δίαυλος αυτός δεν ενεργοποιήθηκε αμέσως στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών. Επιπλέον, την ίδια στιγμή που ο κ. Κουμουτσάκος αναγνωρίζει δημόσια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την Τουρκία ισχυρές χώρες με μεγάλη οικονομική επιρροή στη γείτονα, η ΝΔ απαιτεί λαϊκιστικά να λυθούν όλα με ένα τηλεφώνημα που έπρεπε να γίνει άμεσα.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ενεργοποιώντας τους διμερείς διπλωματικούς και στρατιωτικούς διαύλους. Παράλληλα, προχωρεί σταδιακά και κλιμακούμενα στη διεθνοποίηση του ζητήματος, αξιοποιώντας όλο και πιο δυναμικά τις δυνατότητες που δίδονται από την ενεργοποίηση της ΕΕ (δήλωση Τούσκ για Βάρνα, δήλωση Μογκερίνι για στρατιωτικούς, διάλογος Τίλλερσον-Τσαβούσογλου). Καταρχήν στόχος είναι το ζήτημα να είναι όσο πιο ψηλά γίνεται στην ατζέντα των εταίρων της Ελλάδας και να επιλύσιμο κάτω απ’ τα ραντάρ καθόσον αφορά διάλογό μας με Τούρκους.
Απέναντι σε αυτούς τους χειρισμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει το ακριβώς αντίστροφο. Να γίνει αμέσως μείζον πολιτικό ζήτημα για την Τουρκία και τον Ερντογάν, πριν ακόμα υπάρξουν τα πολιτικά-χρονικά περιθώρια για κινητοποίηση των εταίρων μας και εξασφάλιση της ενεργούς στήριξής τους.
Λάθη προσπαθώντας να ανέβει το volume
Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει τα εθνικά για να έχει μικροπολιτικά οφέλη στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα, έχει οδηγήσει τη ΝΔ και σε άλλα λάθη.
α) Ούτε λίγο ούτε πολύ υιοθέτησε τη ρητορική τουρκικών κύκλων, μέσα στη Βουλή των Ελλήνων για το ζήτημα των «8», αλλά δεν απάντησε τίποτα όταν ο Πρωθυπουργός του υπενθύμισε ότι πήρε σαφή θέση ενώπιον του ίδιου του Προέδρου της Τουρκίας, οποίος ουδέποτε έθεσε το θέμα στις δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου.
β) Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υιοθέτησε πλήρως τη ρητορική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, («ο Π Καμμένος και η Ελλάδα προχωρούν σε προβοκατόρικες κινήσεις ενώ η Τουρκία συμπεριφέρεται με διάθεση καλής θέλησης προκειμένου να προλάβει τις εντάσεις», «όταν ο κ. Καμμένος, ο υπουργός σας, έχει μια συγκεκριμένη προκλητικότητα στο Αιγαίο, αυτό έχει αποτελέσματα. Αν δεν είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες προκλήσεις από την άλλη πλευρά, μην παίζετε παιχνίδια στο Αιγαίο», 2/2/18), αποδίδοντας την αιτία της τουρκικής επιθετικότητας, όχι στην Άγκυρα αλλά στην Αθήνα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
γ) Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε διαρροές στα ΜΜΕ από ιδιωτικές συζητήσεις του με Τούρκο Πρέσβη και την κλειστή ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών μετά το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στη Βουλή.
δ) Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί ως εθνικά υπεύθυνος, επιβεβαίωσε την ανευθυνότητά του αρνούμενος να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Σε επικίνδυνη και εθνικιστική γραμμή Σαμαρά – Γεωργιάδη φαίνεται να διολισθαίνει η ΝΔ και στο θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, αφού απορρίπτει την πάγια ελληνική θέση όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 20 χρόνων. Ξεχνάει, δε, ότι ακόμα και στο Βουκουρέστι, ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής εξασφάλισε υποστήριξη για μη πρόσκληση ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διότι είχε παρουσιαστεί ως διαλλακτικός με την αποδοχή σύνθετης ονομασίας erga omnes, ενώ αντιθέτως ο τότε πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκρουέφσκι είχε παρουσιαστεί ως αδιάλλακτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ