10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους φακούς επαφής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

fakos epafis
Οι φακοί επαφής σχεδιάστηκαν για να αποτελέσουν τον αόρατο τρόπο βελτίωσης της όρασης μας. Αλλά αν είστε μόνιμος χρήστης τους, θα γνωρίζετε και όλες τις ενοχλήσεις που συνοδεύουν τους φακούς επαφής.

Για παράδειγμα, μπορεί να μας τύχει να χάσουμε τον έναν φακό επαφής κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή να ξεχάσουμε να πάρουμε το διάλυμα μαζί μας· και τα δύο αποδεικνύονται εξίσου καταστροφικά.
Επίσης, μπορεί να μας φαίνεται λίγο ανατριχιαστικό το ότι βάζουμε το δάχτυλό μας στα μάτια μας. Δεν το απολαμβάνουμε σε καμία περίπτωση, θα προτιμούσαμε μια άριστη όραση.
Εδώ θα σταθούμε σε κάποια στοιχεία που μάλλον δεν γνωρίζετε για τους φακούς επαφής.
1. Οι φακοί επαφής σας τσούζουν στο τέλος της ημέρας, επειδή είναι αλμυροί
Πολλοί είναι εκείνοι που παραπονιούνται για τσούξιμο στο τέλος της ημέρας, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι φακοί έχουν πραγματικά στεγνώσει. Σχετίζεται με το ότι είναι υπερτονικοί, σύμφωνα με τον Joe Benjamin, PhD και διευθυντή της Διεθνούς Κοινότητας Ειδίκευσης στους Φακούς Επαφής και καθηγητή οπτομετρίας.
Οι φακοί σας βρίσκονται όλη τη μέρα μέσα στα φυσικά δάκρυα των ματιών σας και όσο το νερό σταδιακά εξατμίζεται από τα μάτια σας, ένα μέρος του αλατιού μένει πάνω στους φακούς. Το αλάτι είναι καλό για την υγεία των ματιών σας, αλλά οι μεγάλες ποσότητες δημιουργούν ενοχλήσεις.
2. Τα δάκρυα στην πραγματικότητα απομακρύνουν το αλάτι από τα μάτια σας
Τα δάκρυά σας είναι αλμυρά, αλλά ισχύει κάτι αναπάντεχο εδώ: Τα δάκρυα που παράγετε όταν κλαίτε περιέχουν λιγότερο αλάτι, σε σύγκριση με εκείνα που παραμένουν στα μάτια σας. Γι’ αυτό, όταν κλαίτε, διαταράσσετε την ισορροπία του αλατιού στα μάτια σας με αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που αναφέραμε πριν.
Τώρα οι φακοί σας δεν είναι αρκετά αλμυροί, κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε περίεργα. Φυσικά, το κλάμα ερεθίζει γενικά τα μάτια σας, αλλά το γεγονός ότι περιέχουν ένα ξένο σώμα δεν βοηθά την κατάσταση. Ίσως λοιπόν είναι καλύτερο να προτιμήσετε τα γυαλιά σας την επόμενη φορά που θα δείτε μια ρομαντική, δραματική ταινία.
3. Υπάρχουν φακοί νέας γενιάς που μπορούν να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα
Υπάρχουν πλέον ημερήσιοι φακοί επαφής που αποτελούνται από τρία επίπεδα υλικού, αντί για ένα. Περιέχουν αρκετή σιλικόνη υδρογέλης και 33% νερό, επαρκής ποσότητα για να παρέχει την απαραίτητη διαπερατότητα οξυγόνου. Αποτελούν τους φακούς νέας γενιάς, που προσπαθούν να λύσουν καθημερινές ενοχλήσεις, όπως αυτές που νιώθουμε συνήθως στο τέλος της ημέρας.
4. Οι φακοί επαφής μίας χρήσης είναι καλύτεροι για την υγεία μας
Οι φακοί επαφής υπάρχουν σε διάφορα είδη: ημερήσιοι, εβδομαδιαίοι και μηνιαίοι. Οι περισσότεροι επιλέγουμε τις δύο τελευταίες εκδοχές, αλλά ο Joe Benjamin συστήνει να προτιμάμε τους ημερήσιους, καθώς αυτοί είναι οι ασφαλέστεροι. Το γεγονός ότι μπορούμε να τους πετάξουμε στο τέλος της ημέρας σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε θήκη, που με τη σειρά του σημαίνει ότι γλιτώνουμε την πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων και μόλυνσης. Γιατί όσο κι αν καθαρίζουμε του φακούς επαφής μας, πάντα θα υπάρχει μια πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων.
5. Οι μίας χρήσης δεν είναι τελικά ακριβότεροι
Ένα από τα κυριότερα μειονεκτήματα που βρίσκουμε στους ημερήσιους φακούς επαφής είναι ότι μας φαίνονται ακριβότεροι από τους άλλους. Αλλά αν σκεφτούμε και την ποσότητα διαλύματος που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τους φακούς μας, οι ημερήσιοι τελικά έχουν την ίδια τιμή με τους άλλους. Είναι επίσης καλύτεροι για όσους φορούν φακούς επαφής σπάνια, καθώς είναι καλύτερο οι φακοί να μη μένουν για μέρες μέσα στο διάλυμα.
6. Υπάρχουν φακοί που μπορείτε να φοράτε το βράδυ, για να αναδιαμορφώνετε τα μάτια σας
Ακούγεται φουτουριστικό το να φοράμε φακούς επαφής το βράδυ και το πρωί να ξυπνάμε με την τέλεια όραση. Αλλά αυτή η διαδικασία υπάρχει ήδη και λέγεται ορθοκερατολογία και υφίσταται εδώ και χρόνια. Αυτοί οι φακοί αναδιαμορφώνουν την κυρτότητα του κερατοειδή χιτώνα, διορθώνοντας τη μυωπία και ο κερατοειδής χιτώνας διατηρεί τη μορφή του για μια ολόκληρη μέρα. Η διαδικασία αυτή προτείνεται για παιδιά και εφήβους, καθώς ακόμα η όρασή τους αλλάζει και λειτουργεί για μέτριο βαθμό μυωπίας. Το κόστος ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο καλά ανταποκρίνεται κάποιος στη θεραπεία.
7. Οι φακοί επαφής έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με την εγχείριση λέιζερ
Σίγουρα, οι περισσότεροι χρήστες φακών επαφής ονειρεύονται να ξυπνήσουν το πρωί και να μπορούν απλά να δούνε καθαρά, χωρίς να χρειαστεί πρώτα να πάνε μέχρι το μπάνιο για να βάλουν τους φακούς τους. Αλλά υπάρχουν κάποιοι μικροί κίνδυνοι όσον αφορά στην εγχείριση λέιζερ και δεν αποτελεί πάντα την τέλεια επιλογή. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν μια μόνιμη αίσθηση ξηρότητας, δυσκολία όρασης το βράδυ και μολύνσεις. Χρειάζεται συμβουλή και καθοδήγηση από το σωστό γιατρό όσον αφορά στην απόφαση να προχωρήσει κανείς σε μια τέτοια εγχείριση.
8. Οι σκληροί φακοί επαφής είναι το μόνο είδος που λειτουργεί σε όσους έχουν παραμόρφωση
Οι σκληροί φακοί επαφής, το πρώτο είδος φακών, υπάρχει ακόμα και ευτυχώς, καθώς αποτελούν το μόνο είδος που διορθώνει παραμορφώσεις στην επιφάνεια του ματιού (όπως ουλές). Ο σκληρός φακός δεν αγγίζει άμεσα το μάτι, οπότε στην είσοδό του παγιδεύει δάκρυα ανάμεσα στους φακούς και στο μάτι. Εκεί υπάρχει αρκετό υγρό, ώστε να διορθώσει κάθε παραμόρφωση ή αστιγματισμό του ματιού. Οι μαλακοί φακοί μπορούν να διορθώσουν τον αστιγματισμό, αλλά όχι τις παραμορφώσεις. Για όσους έχουν κάποιο τραυματισμό στο μάτι, αυτός αποτελεί τον μόνο τρόπο για να μπορούν να δούνε καλά.
9. Οι φακοί επαφής φτιάχτηκαν για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1800 από γυαλί
Στην πραγματικότητα, οι φακοί επαφής πρωτοεμφανίστηκαν ως ένα διορθωτικό εργαλείο για όσους είχαν σοβαρά προβλήματα τραυματισμού στα μάτια τους και όχι για όσους απλά δεν είχαν καλή όραση. Στα τέλη το 19ου αιώνα λοιπόν, οι φακοί ήταν φτιαγμένοι από γυαλί και ήταν τοποθετημένοι στο μάτι με λίγο ζωικό λίπος που συμπλήρωνε κάθε σημείο του ματιού που είχε καταστραφεί, ώστε να βοηθήσει τους ασθενείς να δούνε ξανά. Ήταν αρκετές δεκαετίες αργότερα που οι γιατροί αντιλήφθηκαν πως η ίδια αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει τη μυωπία και την πρεσβυωπία.
10. Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν τους φακούς από τα τηλεσκόπια
Αν και η μέθοδος που περιγράφηκε νωρίτερα, πρωτοαναφέρεται στα τέλη του 19ου αιώνα και υιοθετήθηκε ουσιαστικά τον 20ο, οι πρώτοι φακοί επαφής αναπτύχθηκαν το 1821. Ο δημιουργός, John William Herschel, ήταν γιος του αστρονόμου William Herschel, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο Herschel Telescope της Ισπανίας. Και οι δύο άντρες γνώριζαν καλά τη χρήση των φακών και ο John ήταν εκείνος που εμπνεύστηκε να χρησιμοποιήσει παρόμοιους φακούς σε πολύ μικρότερο μέγεθος για να βελτιώσει την ανθρώπινη όραση.
[enallaktikidrasi.com]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ