H Ρωσία Επιδεικνύει Νέα Όπλα και Συνιστά στις ΗΠΑ Προσγείωση
Moon of Alabama 2-3-18
[Η ιδιαίτερης διεθνούς σημασίας φετινή ομιλία του Προέδρου Πούτιν για την κατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την περασμένη Πέμπτη, με την επίδειξη έξη νέων επαναστατικών οπλικών συστημάτων, προκάλεσε νέο αρθρογραφικό καταρράκτη στα Δυτικά ΜΜΕ, με κυρίαρχο μοτίβο την κατηγορία για «ρωσική εξαπόλυση κούρσας εξοπλισμών». Μεταξύ των νηφαλιότερων, σοβαρών και υπεύθυνων αμερικανικών αναλύσεων, η κατωτέρω -δημοσιογράφου του οποίου οι αρετές δυστυχώς καλύπτονται από ψευδώνυμο- προσφέρεται ως η συνοπτικά διεξοδικότερη και η πιο κατατοπιστική για τον ΄Ελληνα αναγνώστη.]
Επιλογή/Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού
Στην ετήσια ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος Πούτιν εξέθεσε την πρόοδο που επιτέλεσε η χώρα του και τους μελλοντικούς στόχους της ρωσικής πολιτικής. Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στις εσωτερικές ρωσικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Το τελευταίο μέρος της δίωρης ομιλίας του αφιερώθηκε στην νέα στρατιωτική τοποθέτηση της Ρωσίας απέναντι στην αμερικανική προώθηση στα σύνορα της Ρωσίας και την παγκόσμια δικτύωση του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος. Ο Πούτιν ανακοίνωσε την παραγωγή και την εγκατάσταση στρατηγικών όπλων νέων τύπων, ο συνδυασμός των οποίων θα καταστήσει άχρηστο το παγκόσμιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ.
Το 2007, ο Πούτιν είχε μιλήσει στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και προειδοποίησε για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν έναν «μονοπολικό» (μονοκεντρικό) κόσμο:
Τι είναι ένας μονοπολικός κόσμος; Οπωσδήποτε και αν καλλωπίσει κανείς αυτόν τον ορισμό, τελικά δηλώνει ένα μοναδικό είδος καθεστώτος, δηλαδή ένα κέντρο εξουσίας, ένα κέντρο δυνάμεως, ένα κέντρο λήψης αποφάσεων.
Είναι ένας κόσμος όπου υπάρχει ένας αυθέντης, ένας κυρίαρχος. Και σε τελευταία ανάλυση αυτό είναι ολέθριο, όχι μόνο για όλους που ζουν υπο αυτό το σύστημα, αλλά και για τον ίδιο τον κυρίαρχο, επειδή αυτό το καθεστώς καταστρέφεται εκ των έσω.
Το 2002, οι ΗΠΑ τερμάτισαν μονομερώς την Συνθήκη Αντι-Βαλλιστικών Πυραύλων του 1972. Το 2004, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμπεριέλαβαν την παγκόσμια πυραυλική άμυνα στα γυμνάσια των πυρηνικών στρατηγικών δυνάμεών τους. Από τότε η Ρωσία δεν έπαψε να προειδοποιεί ότι είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί σε αυτήν την εξέλιξη.
Η συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων είχε, με την εφαρμογή της, δημιουργήσει σταθερότητα, εγγυώμενη την Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή. Εάν μια πλευρά πυροδοτούσε τους πυρηνικούς διηπειρωτικούς πυραύλους της εναντίον της άλλης πλευράς, η δεύτερη θα απαντούσε εξαπολύοντας τους δικούς της πυραύλους. ΄Ετσι θα καταστρέφονταν και οι δύο πλευρές. Η Συνθήκη εξασφάλιζε ότι καμιά πλευρά δεν είχε συμφέρον ν’ αρχίσει έναν τέτοιο πόλεμο.
Με την ασπίδα πυραυλικής άμυνας ανατρέπεται η ισορροπία. ΄Ένα πρώτο πλήγμα γίνεται εφικτό, επειδή η πυραυλική ασπίδα μπορεί να εξουδετερώσει το πλήγμα αντιποίνων. Από την μέρα που κατάργησαν την Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων, οι ΗΠΑ ανέπτυσσαν συνεχώς την πυραυλική άμυνά τους και απειλούσαν έτσι την επιβίωση της Ρωσίας. (Τέτοιοι πύραυλοι έχουν εγκατασταθεί και σε Ρουμανία και Πολωνία, είναι μετατρέψιμοι σε επιθετικούς και έχουν εντός ακτίνας βολής την Μόσχα και την Πετρούπολη).
« Το παγκόσμιο αμερικανικό αντι-βαλλιστικό σύστημα περιλαμβάνει ναυτικές δυνάμεις- πέντε καταδρομικά και 30 αντιτορπιλικά, όσο γνωρίζουμε, ανεπτυγμένα σε περιοχές άμεσα γειτνιάζουσες με την ρωσική επικράτεια», είπε ο Πρόεδρος Πούτιν στους Ρώσους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους την Πέμπτη.
O Ρώσος πρόεδρος επίσης προειδοποίησε ότι το βεληνεκές των πυραύλων θα επεκταθεί, ενώ και νέες βάσεις πυραύλων θα εγκατασταθούν στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Επιπλέον οι ΗΠΑ δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την ανανέωση των δύο τελευταίων συμφωνιών ελέγχου στρατηγικών όπλων που απομένουν σε ισχύ. Η Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς εκπνέει το 2019 και η Νέα Συνθήκη START, που περιορίζει τον αριθμό των εγκατεστημένων πυρηνικών κεφαλών και των μέσων εκτόξευσής τους λήγει το 2021.
Την προπερασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε την Επισκόπηση Πυρηνικής Τοποθέτησης, που περιλαμβάνει αρκετά νέα στοιχεία τα οποία απειλούν με γοργή κλιμάκωση σε έναν πυρηνικό πόλεμο:
Συνοπτικά, οι ΗΠΑ κατασκευάζουν μια νέα γενεά πυρηνικών όπλων και μέσων εκτόξευσης, θα εγκαταστήσουν περισσότερα διαθέσιμα πυρηνικά όπλα σε «προκεχωρημένες» περιοχές, παραμένουν στην απόφαση ενδεχόμενης «πρώτης χρήσης» πυρηνικού όπλου σε υπεράσπιση 30 χωρών, ακόμη και σε περίπτωση μη πυρηνικής επίθεσης, διατηρεί πυραύλους σε κατάσταση συναγερμού, έτοιμους για εκτόξευση, είναι δύσπιστη για την δυνατότητα προόδου προς τον έλεγχο των εξοπλισμών και τάσσεται εναντίον του διεθνούς κινήματος για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.
Xρήζουν ιδιαίτερης υπογράμμισης οι αποσταθεροποιητικές συνέπειες του νέου δόγματος, που καθιερώνει την πυρηνικήν εκτόξευση ως άμεση αντίδραση σε επερχόμενη συμβατική (μη πυρηνική) επίθεση.
Ο Πρόεδρος Πούτιν αντέδρασε σε αυτά τα σχέδια με μιαν αυστηρή προειδοποίηση και μιαν νέα πρόταση για συνομιλίες.
«Πιστεύω πως είναι καθήκον μου να δηλώσω τα εξής: Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων οποιασδήποτε απόδοσης – μικρής, μεσαίας ή ότι να είναι- εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της θα θεωρηθεί ως πυρηνική επίθεση εναντίον της χώρας μας. Η ανταπόδοση θα είναι άμεση, με όλες τις παρεπόμενες συνέπειες», τόνισε ο Πούτιν προκαλώντας το δυνατό χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Προειδοποίησε πως «κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλλει γι’ αυτό το αποτέλεσμα.» Ταυτόχρονα ο Πούτιν προειδοποίησε εναντίον της δημιουργίας νέων απειλών για τον κόσμο, «αλλά αντίθετα να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εξετάσουμε ξανά ένα επικαιροποιημένο σύστημα για την διεθνή ασφάλεια και για την σταθερή ανάπτυξη του πολιτισμού.»
Ο σκοπός των νέων όπλων που ανακοίνωσε ο Πούτιν είναι να αχρηστεύσουν την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα και να αποκαταστήσουν έτσι το καθεστώς της Αμοιβαίας Εξασφαλισμένης Καταστροφής, που ακυρώνει τον κίνδυνο πυρηνικής επίθεσης.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας προβλήθηκαν σύντομα βίντεο που επιδείκνυαν τα νέα όπλα.
Η Ρωσία έχει τροποποιήσει ήδη τους υπάρχοντες διηπειρωτικούς πυραύλους της για να εξουδετερώσει ορισμένα χαρακτηριστικά των αμερικανικών αντιβαλλιστικών πυραύλων, αλλά δεν μπορεί να τους κάνει απρόσβλητους.
Τώρα ο Πούτιν ανακοίνωσε έναν νέο διηπειρωτικό πύραυλο SARMAT με πρωτοφανή ακτίνα δράσεως. Εκτοξευόμενος από την Ρωσία μπορεί να φτάσει τις ΗΠΑ από κάθε διεύθυνση, ακόμη πετώντας και από τον Νότιο Πόλο και έτσι καθιστά άχρηστη κάθε συγκεντρωτική αντιπυραυλική άμυνα όπως αυτήν στην Αλάσκα. Ο πύραυλος είναι τεράστιος, αναφερόμενου βάρους 200 τόνων και οι πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές του μπορούν να κατευθύνονται.
Το επόμενο σύστημα που εισάγεται είναι ένας πύραυλος Κρουζ, με πυρηνικόν κινητήρα, που ουσιαστικά αχρηστεύει την αντιπυραυλική ασπίδα. Ο ψυχρός αέρας που μπαίνει από το πρόσθιο τμήμα του πυραύλου, υπερθερμαίνεται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, βγαίνει από το οπίσθιο τμήμα και δίνει στον πύραυλο μια τεράστια ώθηση. (Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι ΗΠΑ είχαν ένα πρόγραμμα δημιουργίας αυτού του πυρηνοκίνητου υπερηχητικού πυραύλου χαμηλής πτήσεως, αλλά το πρόγραμμα απέτυχε.)
Κατά την περιγραφή του Προέδρου Πούτιν: « Ο χαμηλής πτήσεως, χαμηλής ορατότητας πύραυλος Κρουζ, που διαθέτει μια απεριόριστη ουσιαστικά εμβέλεια, μη προβλέψιμη πορεία πτήσεως και την ικανότητα να παρακάμπτει ουσιαστικά κάθε μέσο απόκρουσης, είναι απρόσβλητος από κάθε υπάρχοντα η μελλοντικό αντιπύραυλο και αντιαεροπορικό όπλο,» δήλωσε ο Πούτιν.
Στα τέλη του 2017, η Ρωσία εκτόξευσε επιτυχώς τον νεότευκτο πυρηνοκίνητο πύραυλο Κρουζ, στο κέντρο δοκιμών, συνέχισε ο Πούτιν.
Είναι ενδιαφέρον ότι δεν ακούστηκε κιχ γι΄αυτό το σύστημα ή για την δοκιμή του από το αμερικανικό Πεντάγωνο η οποιαδήποτε υπηρεσία κατασκοπείας. Καμιά άλλη χώρα, εκτός της Ρωσίας δεν διαθέτει τέτοιο όπλο.
΄Ένα άλλο όπλο με πυρηνοκίνητο σύστημα είναι το υπερταχύ υποβρύχιο ρομπότ (submarine drone Status 6 or Kanyon). Η δημιουργία του διέρρευσε (εσκεμμένα;) το 2015. Προορίζεται για την καταστροφή ομάδες αεροπλανοφόρων και/ή ολόκληρων λιμένων.
Η νέα τορπίλη και ο νέος πύραυλος Κρουζ θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Το τέταρτο οπλικό σύστημα που ανακοίνωσε ο Πούτιν είναι ένας υπερηχητικός αεριωθούμενος πύραυλος Κρουζ, ονόματι Kinzhal, ο οποίος, είπε, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και είναι ήδη σε αποστολή μάχης στον νότιο ρωσικό τομέα αμύνης. Ο πύραυλος είναι κατευθυνόμενος και κινείται με ταχύτητα δεκαπλάσια του ήχου, με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων. Μπορεί να έχει συμβατική ή πυρηνική κεφαλή. Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πρέπει να το λάβουν υπό σημείωση.
Ο Πούτιν μίλησε και για άλλα δύο οπλικά συστήματα, που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Το ένα είναι το κατευθυνόμενο υπερηχητικό ανεμόπτερο”Avangard”, που πετά πάνω από την στρατόσφαιρα με ταχύτητα εικοσαπλάσια του ήχου και επιπίπτει στον στόχο του σαν μετεωρίτης. ΄Ένα άλλο όπλο, που επιδείχθηκε σε σύντομη απεικόνιση, είναι ένα χερσαίο οπλικό σύστημα λέιζερ, για την αεράμυνα. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αναπτύσσουν και αυτές παρόμοια όπλα.
Ο Πούτιν επανέλαβε την θέση ότι αυτά τα όπλα προορίζονται για την εξουδετέρωση της αμερικανικής απόπειρας να ενεργεί μονομερώς σαν η κυρίαρχη δύναμη απέναντι στη Ρωσία. Με την στρατιωτική διάταξη αυτών των όπλων η αμερικανική πυραυλική άμυνα καθίσταται μια άχρηστη προσπάθεια.
Ο Πούτιν σημείωσε ότι τέτοιες εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, όπως η ανάπτυξη του πυραυλικού αμυντικού συστήματος και η προώθηση της υποδομής του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, γίνονται αναποτελεσματικές στην στρατιωτική προοπτική και παράλογα δαπανηρές από την οικονομική άποψη. «Όλα αυτά τελικά γίνονται απλώς μάταια γι΄αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία και τα εφάρμοσαν», κατέληξε.
Τα Δυτικά ΜΜΕ θα χαρακτηρίσουν την ομιλία του Πούτιν και την παρουσίαση των νέων όπλων ως δείγμα «ρωσικής επιθετικότητας» και «απειλή έναρξης μιας κούρσας εξοπλισμών». Αλλά δεν ήταν αυτό που έκανε. ΄Ηταν η ρωσική απάντηση σε 20 χρόνια αμερικανικής επιθετικότητας και μονομερούς προώθησαν οπλικών συστημάτων. Είναι η απάντηση στην διείσδυση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας και στην απόπειρα ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων που εξασφάλιζε η Συνθήκη Εξασφαλισμένης Αμοιβαίας Καταστροφής. Αυτή είναι η απάντηση που ο Πούτιν είχε προαναγγείλει με την ομιλία του στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, πριν έντεκα χρόνια.
Θα χρειαστεί κάμποσο χρόνο για να καταλάβει η «Ουάσιγκτον» τι εννοεί ο Πούτιν.
Προσγειωθείτε, λέει. Δεν έχει πλέον νόημα να επιχειρείτε να επιτύχετε έναν μονοκεντρικό κόσμο. Η πυραυλική άμυνα έγινε άχρηστη. Είναι καιρός για συνομιλίες και για εξεύρεση συμφωνιών για τα στρατηγικά όπλα και για άλλα ζητήματα. Με τα δικά του λόγια:
« Ελπίζω πως όσα λέχθηκαν σήμερα θα προσγειώσουν οποιονδήποτε υποψήφιο επιδρομέα».
The official English translation of the speech is now available