Χρεοκόπησε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

b79bf399 a91f 41c9 8ced 3bc05fec4f93Σε επιφυλακή για ενδεχόμενες επιπτώσεις σε άλλες τράπεζες βρίσκεται η Λετονία μετά τη χρεοκοπία της ABLV, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της οποίας η διάσωση -όπως ανακοίνωσαν σήμερα με χωριστά δελτία Τύπου η ΕΚΤ και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της Ε.Ε.- «δεν είναι προς το κοινό συμφέρον».
Η ιδιωτική τράπεζα κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες αυτή την εβδομάδα να καταρτίσει ένα σχέδιο για να επιβιώσει, όμως δεν τα κατάφερε καθώς οι πελάτες της τράπηκαν σε φυγή και η διοίκησή της δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει επαρκή κεφάλαια, παρά τις έκτακτες χορηγήσεις ρευστότητας από τη λετονική κεντρική τράπεζα.
Η ABLV βρίσκεται στο επίκεντρο από όταν οι αμερικανικές αρχές την κατηγόρησαν ότι συγκαλύπτει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δωροδοκεί αξιωματούχους και διευκολύνει την παραβίαση κυρώσεων που επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα.
Οι κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων, τις οποίες η τράπεζα αρνείται, αποσταθεροποίησαν το πιστωτικό ίδρυμα και καταθέσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ έφυγαν μέσα σε μερικές ημέρες, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα όλες τις πληρωμές ώστε να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του πιστωτικού ιδρύματος.
Ο πρωθυπουργός Μάρις Κουτσίνσκις δήλωσε πως οι λετονικές αρχές και ντόπιοι και διεθνείς εμπειρογνώμονες πρέπει να συμφωνήσουν στο επόμενο βήμα για να βελτιωθεί η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Γι’ αυτό ορίστηκε για τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα και το ζήτημα αυτό βρίσκεται επίσης στην ατζέντα της κυβέρνησης για την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο Κουτσίνσκις σε δήλωση που έστειλε στο Ρόιτερ.
Η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Ντάνα Ριζνίς-Οζόλα, δήλωσε (Reuters) πως η κατάσταση στις άλλες τράπεζες είναι σταθερή και πως το επίπεδο των καταθέσεων βρίσκεται γύρω στα 20 δισ. ευρώ και δεν άλλαξε σημαντικά. Η υπουργός πρόσθεσε πως η ρυθμιστική αρχή ζητεί και λαμβάνει τακτικά ενημέρωση από τις ιδιωτικές τράπεζες της Λετονίας.
Άλλες τράπεζες που κινδυνεύουν στη Λετονία είναι αυτές που, όπως η ABLV, ειδικεύονται σε ξένες καταθέσεις, είπε η ίδια και πρόσθεσε πως έχει έναν κατάλογο περισσότερων από 12 τραπεζικών ιδρυμάτων που ταιριάζουν μ’ αυτή την περιγραφή και μπορεί ως εκ τούτου να επηρεαστούν με κάποιο τρόπο.
Πηγή: efsyn.gr
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ