Ένα κυνήγι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια στα βουνά της ελληνικής επικράτειας: το κυνήγι τρούφας, που από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας προσελκύει όλο και περισσότερα άτομα, καθώς ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό αυτών των άτυπων «κυνηγών» στους δυο με τρεις χιλιάδες.
Aκούγεται παράξενο, αλλά δεν είναι αν σκεφτούμε ότι η τιμή της τρούφας στην ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να αγγίξει έως και τις 3.000 ευρώ το κιλό, ενώ στην αμερικανική αγορά μπορεί να πουληθεί ακόμη πιο ακριβά. Η εύρεση της τρούφας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. «Δεξί χέρι» του ανθρώπου που αναζητά αυτό τον πολύτιμο μύκητα, είναι τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα λεγόμενα «τρουφόσκυλα». Το κόστος αυτών των σκύλων ξεκινά περίπου από τα 1.000, ενώ παλαιότερα η τιμή τους έφτανε στα 6.000 Ευρώ.
Οι ράτσες που προτιμούνται είναι τα Λαμπραντόρ, τα Γκριφόν, τα Επανιέλ Μπρετόν, τα Αγγλικά Πόιντερ και η ιταλική ράτσα Lagotto. Τα εμπορεύσιμα είδη τρούφας είναι έξι και ευδοκιμούν σε μέρη που υπάρχουν μεταξύ άλλων βελανιδιές, θάμνοι, φλαμουριές οξιές σε χώμα αλκαλικό και όχι όξινο. Βρίσκονται σε βάθος 8 έως 15 εκατοστών και συμβιώνουν με τις ρίζες δένδρων ή θάμνων. Είναι στρογγυλά και το μέγεθος κυμαίνεται από 2 έως 7 εκατοστά.
Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να βρεθεί έστω και ένα μικρό κομμάτι τρούφας, κάτι που αποθαρρύνει τους νέους τρουφοκυνηγούς, αφού κινδυνεύουν να χάσουν την επένδυση στην απόκτηση ειδικού σκυλιού. Υπάρχει όμως και ανταγωνισμός από κυνηγούς στη Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Κίνα, που μπαίνοντας δυναμικά στο εμπόριο έχουν ρίξει τις τιμές. Όμως αντί να πάρει κάποιος τα … βουνά, μπορεί να καλλιεργήσει τρούφα δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον με τη φύτευση δέντρων.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σεργιανίδης, παραγωγός τρούφας, «χρειάζονται τουλάχιστον 12 χρόνια για να πάρεις τρούφα από δένδρο που ο ίδιος έχεις φυτέψει. Εάν υπάρχει πιο νωρίς απαγορεύεται να τη βγάλουμε». Επίσης, ο κ. Σεργιανίδης υπογραμμίζει ότι «συμφέρει να βάλει κάποιος δένδρα εάν δεν θέλει να πάρει άμεσα χρήματα αλλά μετά από κάποια χρόνια να έχει ένα εισόδημα». Συμπληρώνει πάντως ότι ένας παραγωγός τρούφας θα κάνει τη διαφορά, μόνο μέσω της τυποποίησης.