Παγκοσμίως ρεζίλι οι τούρκοι! Ανεβάζουν πλάνα από βιντεοπαιχνίδια ως «ηρωικά βίντεο» από το Αφρίν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 7412

Τους ξεφτίλισε το γαλλικό δίκτυο France 24!

Παρά την αρχική βεβαιότητα του τουρκικού γενικού επιτελείου ότι η εισβολή στο Αφρίν σε τρεις ημέρες θα είχε θέσει υπό έλεγχο το κουρδικό καντόνι στην Β. Συρία, σήμερα ένα μήνα αργότερα οι τουρκικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, έχοντας προχωρήσει μόνο 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Με άγνωστο αριθμό απωλειών, καθώς οι Κούρδοι κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς στρατιώτες, πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης, ελικόπτερα και σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Ερντογάν, είναι πλέον σαφές ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του πολέμου.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο, το πληγωμένο γόητρο του τουρκικού στρατού, αναλαμβάνει να αποκαταστήσει η στρατιωτικού τύπου προπαγάνδα, παρουσιάζοντας μία παραπλανητική εικόνα από το μέτωπο του Αφρίν. Όταν τα war games υποκαθιστούν την πραγματική μάχη

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που κυκλοφορεί ευρύτατα στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μία υποδειγματική επίθεση με drone κατά κουρδικού στόχου στο Αφρίν.

Οι χρήστες που κοινοποιούν το βίντεο πιστεύουν ότι βλέπουν τον τουρκικό στρατό να αγωνίζεται και να θριαμβεύει, επειδή το βίντεο φέρει την ετικέτα #Afrin.

image 413

Στην πραγματικότητα όμως οι εικόνες αυτές δεν είναι καν υπαρκτές. Πρόκειται για πλάνα από το war video game «Arma3».

Στο βίντεο, που έχει προβληθεί δεκάδες χιλιάδες φορές, ακούγονται φωνές Τούρκων στρατιωτών να επικοινωνούν μέσω φορητών ασυρμάτων, ενώ υπάρχει και soundtrack με τουρκική μουσική.

Όπως αποκαλύπτει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24, πάνω στο ηχητικό υπόστρωμα με τις φωνές και την μουσική, μονταρίστηκε ένα screenshot από το βιντεοπαιχνίδι.

Αν και το βίντεο είναι «ξακρισμένο», όπως ονομάζεται στην τηλεοπτική διάλεκτο η περικοπή των ορίων του, ώστε να μην φαίνεται η προέλευσή του, το κόκκινο αστέρι που εμφανίζεται σε πολλά σημεία του προδίδει την προέλευση του, καθώς αντιστοιχεί στα γραφικά του βιντεοπαιχνιδιού.

image 412

Εδώ ένα αποτύπωμα οθόνης από το βιντεοπαιχνίδι όπου φαίνεται το χαρακτηριστικό κόκκινο αστέρι.

image 411

Ορισμένες άλλες λεπτομέρειες, όπως οι αριθμοί στο κάτω μέρος που δείχνουν τον αριθμό των πυρομαχικών, η λέξη «WHOT» (συντομογραφία για το «white hot» , ιδιωματισμό του extremely hot), η γραμματοσειρά, όλα ταυτίζονται με το γραφικό περιβάλλον του «Arma3» video game.

image 410

Ένα αποτύπωμα οθόνης από το βιντεοπαιχνίδι

image 409

 Μπερδεύοντας την… Ουκρανία με το Αφρίν

Όταν ξεκίνησε η εισβολή του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, κυριολεκτικά πλημμύρισαν από βίντεο και φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων δεν έχουν ουδεμία σχέση με το κουρδικό καντόνι, αλλά ούτε και με τον παρόντα… χρόνο.

Η φρενίτιδα της προβολής πλάνων από τα πεδία των μαχών δεν μπορούσε να μην επικρατήσει και στα επίσημα media της Τουρκίας. 

Αυτές οι ερασιτεχνικές εικόνες μεταδόθηκαν στις 20 Ιανουαρίου από τον A Haber, έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Τουρκία και είναι γνωστός για την φιλοκυβερνητική γραμμή του.

 Ο παρουσιαστής ανακοίνωσε ότι αυτές οι εικόνες δείχνουν ανταλλαγή πυρών πυροβολικού μεταξύ του τουρκικού στρατού και του YPG στην περιοχή του Αφρίν.

Ωστόσο εδώ τίθεται ένα ζήτημα… Ακριβώς το ίδιο πλάνο δημοσιεύτηκε στο Youtube τον Αύγουστο του 2014, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να δείχνει τις… σημερινές μάχες στο Αφρίν.

Εκείνοι που ανάρτησαν το βίντεο το 2014, υποστηρίζουν ότι δείχνει συγκρούσεις μεταξύ φιλορωσικών και Ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντόνετσκ, στην νότια Ουκρανία, κατ άλλους μία τακτική άσκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Δείτε το γνήσιο βίντεο απ ευθείας στο ΥouTube

H τουρκική αεροπορία ταξιδεύει στον… χρόνο

Το παρακάτω βίντεο έχει κυκλοφορήσει ευρύτατα στην τουρκική και αραβική γλώσσα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο YouTube.

Σύμφωνα με τους χρήστες, το βίντεο παρουσιάζει τα τουρκικά αεροπλάνα που βομβαρδίζουν τους Κούρδους στόχους στην περιοχή Αφρίν.

Όμως μία έρευνα στο YouTube με το Youtube Data Viewer, το οποίο ανακαλύπτει προηγούμενες αναρτήσεις ενός βίντεο εύκολα αποδεικνύει ότι το βίντεο, το οποίο είχε αρχικά μεταδοθεί από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», μια επίθεση του τουρκικού στρατού κατά του YPG τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2016.

image 414

Όταν η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε το… Άμστερνταμ

Αυτό το βίντεο που γυρίστηκε από το πιλοτήριο ενός F16 έχει επίσης κυκλοφορήσει ευρύτατα, με τον ισχυρισμό ότι δείχνει σμήνος τουρκικών αεροσκαφών να βομβαρδίζουν το Αφρίν.

Η συνέχεια εδώ: http://www.zougla.gr/kosmos/article/ta-psemata-tou-polemou-sto-afrin

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ