Πρώτο θέμα στην αυριανή συνεδρίαση (Καθαρά Δευτέρα) του Eurogroup θα είναι η Ελλάδα καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)».
Ουσιαστικά θα εξεταστεί η πρόοδος των τελευταίων τεχνικών εκκρεμοτήτων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, είναι πιθανό να εκταμιευτεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, εκτός αν πάρει μια μικρή παράταση λίγων ημερών.
Επιπλέον τονίζεται ότι «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς«. Ακόμη, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι »Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ.: εννοεί την έγκριση από κοινοβούλια όπου απαιτείται), το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών έρχεται μετά τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους Οίκους Fitch και Standard & Poor’s.
Ο Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από Β- σε Β, διατηρώντας μάλιστα την θετική προοπτική. Πριν από ένα μήνα σε ανάλογη κίνηση είχε προβεί και η Standard & Poor’s.
Όπως αναφέρει το υπ. Οικονομικών:
«Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (σε “Β”από “-Β”) προχώρησε ο οίκος Fitch, έναν μόλις μήνα μετά την αναβάθμιση που είχε κάνει και ο οίκος Standard’s & Poor’s.
Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Απόδειξη αυτού και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές.
Με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει και τον κόσμο της εργασίας».