ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ROGER MILLIEX ΣΤΗΝ ΛΑΕΔ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση. Η επανέκδοση της συλλογής του Roger Milliex, «Φόρος Τιμής στην Ελλάδα, 1940-1944», ενεργοποιεί τόσα πολλά πράγματα, τη μνήμη, το θυμικό, τη διάθεση για παραπέρα αναζήτηση, προβάλλει ιστορικά γεγονότα και τα συνδέει με το σήμερα.
 
Τα κείμενα και οι μαρτυρίες διακριμένων Γάλλων πολιτών, που συνέλεξε ο Roger Milliex, τα οποία υμνούν την Ελλάδα και το λαό της, για την συνεισφορά τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αντίσταση στη ναζιστική κατοχή, έχουν μια προστιθέμενη αξία που κάνει αυτό το βιβλίο πολύτιμο.
 
Δεν είναι ιστορικό παράδοξο ότι η Ελλάδα και η Γαλλία αλληλοτροφοδοτούν επί αιώνες, η μια την άλλη, με ιδέες σε μια διαχρονική συμμαχία για την ανθρωπότητα.
 
Όταν οι Γάλλοι φιλόσοφοι συνάντησαν την ελληνική σκέψη, μια μεγάλη ανθρώπινη επανάσταση, με κέντρο της την αναζήτηση της δημοκρατίας, την επιδίωξη της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας και τελικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάλυψε όλη την οικουμένη.
 
Και η βασική σύλληψη των Αρχαίων Ελλήνων, πως τα κοινά πράγματα ανήκουν σε όλους και πως κάθε άνθρωπος έχει ευθύνη απέναντι στην κοινότητα, εκφράστηκε πιο συγκεκριμένα, κάνοντας πράξη τις αρχές του Διαφωτισμού στην Αμερικανική Επανάσταση, στη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση, στις ανεξαρτητοποιήσεις στη Λατινική Αμερική, στην Ελληνική Επανάσταση, σε κάθε ανάταση της ανθρώπινης υπόστασης.
 
Και σε αναφορά με αυτές τις ιδέες, δομήθηκαν προσπάθειες συγκρότησης της ανθρώπινης κοινωνίας, όχι στη βάση της επιβολής αλλά στη βάση των αξιών και των δικαιωμάτων. Στην ουσία, σ’ αυτή τη συνάντηση, βρίσκει τις ρίζες της η διάκριση των εξουσιών, ο αστικός τρόπος οργάνωσης της πολιτείας και ο κοινοβουλευτισμός αλλά και η σοσιαλιστική θεωρία.
 
Τολμώ να πω, πως πάνω σ’ αυτό το πεδίο, δομήθηκε μια αρραγής φιλία ανάμεσα στο Γαλλικό και το Ελληνικός Έθνος, που ποτέ δεν διαταράχθηκε, μια και οι δύο λαοί βρέθηκαν πάντα από την ίδια πλευρά σ’ όλες τις μεγάλες προκλήσεις, προσκλήσεις και στροφές της ανθρώπινης ιστορίας.  
 
Ο Roger Milliex δεν ήταν απλά ένας Φιλέλληνας αλλά έγινε ένας Έλληνας, που αφουγκράστηκε τον πόνο, την αγωνία και τον αγώνα του ελληνικού λαού και στη συνέχεια έγινε κοινωνός τους και ταυτόχρονα διεθνής τους κήρυκας.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Σαν λαός, σαν έθνος έχουμε ένα προνόμιο. Να έχουμε και πραγματικούς φίλους που ταυτίζονται μαζί μας και δίνουν ακόμα και τη ζωή τους για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης επί ελληνικού εδάφους.
 
Αυτό γίνεται, γιατί οι Έλληνες έχουν βαθιά μέσα τους τις αξίες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, έχουν δώσει και δίνουν αγώνες που ξεπερνούν την υπεράσπιση της Πατρίδας, αγώνες που ανταμώνουν και αναζωογονούν τις ανθρώπινες αξίες που γεννήθηκαν σ΄αυτή τη γωνία της Μεσογείου.
 
Δεν θα ξεχάσουμε τον ρόλο του Roger Milliex στη πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, όπου το πλοίο Mataroa, το Δεκέμβριο του 1945, μετατράπηκε σε μια σύγχρονη κιβωτό, μεταφέροντας από την Ελλάδα στην Ιταλία δεκάδες νέους Έλληνες καλλιτέχνες και επιστήμονες με τελικό προορισμό το Παρίσι, προκειμένου να γλιτώσουν από τις πολιτικές διώξεις.
 
Το βιβλίο αυτό πήρε το χαρακτήρα μιας «επιστολής» της Γαλλίας προς τον ελληνικό λαό, όπως τονίζει ο Roger Milliex. Συντάχθηκε κατά την αρχή της μεταπολεμικής περιόδου, από το 1945 έως το 1948 και χρειάστηκε κάπου τριάντα χρόνια για να φτάσει στον παραλήπτη της, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1979.
Ο Roger Milliex παρουσιάζοντας αυτή τη συλλογή μαρτυριών στέλνει και ένα πολιτικό μήνυμα, το οποίο, όπως και ο ίδιος εκτιμά, έχει διαχρονική αξία.
 
Γράφει ο ίδιος:
 
«Μια προφητεία η οποία πάνω από μια φορά – δυστυχώς μετά το 1945 -έχει καταρριφθεί… Την ώρα που η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να καταστεί επίσημα και θεσμικά πιο ευρωπαϊκή απ’ ό,τι μέχρι τώρα, θα ήταν φρόνιμο οι Ευρωπαίοι να εξετάσουν τις συνειδήσεις τους ως προς την ‘’αχαριστία’’ απέναντι σε έναν σπουδαιότατο και μεγαλειώδη μικρό λαό».
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Το ταξίδι στην ιστορική μνήμη είναι και συναρπαστικό και χρήσιμο. Η ιστορική μνήμη, η εθνική μνήμη δίνει αξιακό περιεχόμενο στην έννοια Εθνική Άμυνα και αποτελεί συστατικό της στοιχείο.
 
Τα εδάφη μας, ξηρά, θάλασσα και αέρας δεν μας χαρίστηκαν από καμία συνθήκη αλλά απελευθερώθηκαν με αίμα και κατόπιν ήρθαν οι συνθήκες να επικυρώσουν αυτό το γεγονός.
 
Ο λαός μας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως αναπόσπαστο μέρος του, αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας. Με τον ισχυρό αποτρεπικό τους ρόλο λειτουργούν ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, σε μια περιοχή που περιβάλλεται από αστάθεια και πολεμικές εστίες.
 
Κλείνοντας αυτό το χαιρετισμό θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. Ιδιαίτερα τον καθηγητή κύριο Αριστείδη Γιαπαλή, για την ιδέα της έκδοσης, αλλά και τους συνεργάτες του για τη μετάφραση και την απόδοση στην ελληνική γλώσσα του αρχικού κειμένου της γαλλικής έκδοσης, που όλοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
 
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και καλώ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που μας τιμά με την παρουσία του, να απευθύνει χαιρετισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ