Πάνος Καμμένος στον Ναύσταθμο: Από το 1821 μέχρι σήμερα εδώ είναι ο καθοριστικός παράγοντας της εθνικής ισχύος και ανεξαρτησίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

214Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Καλλιόπη Παπαλεωνίδα επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην ομιλία του προς το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Δεν πρόκειται για μία εθιμοτυπική επίσκεψη που κάνουμε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Είμαστε εδώ, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, για να σας ευχαριστήσουμε και να σας συγχαρούμε, γιατί όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης τόσο το στρατιωτικό όσο και το πολιτικό προσωπικό αντέξατε κάτω από ακραίες συνθήκες, με έλλειψη προσωπικού πάνω από 50%, με έλλειψη πόρων. Όχι μόνο κρατήσατε το ηθικό σας, αλλά μας κάνατε περήφανους, γιατί αυτά τα οποία καταφέρατε, ιδιαίτερα με τα υποβρύχια, μαζί με τους εργαζόμενους στο Σκαραμαγκά, ήταν ένα θαύμα.

 

Κανείς δεν πίστευε ότι θα τα βγάζατε πέρα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα αντέξει ο Ναύσταθμος να συντηρήσει τα μέσα του Πολεμικού μας Ναυτικού για να τα έχει σε τόσο υψηλές διαθεσιμότητες όσο το κάνατε εσείς, με πατέντες που στηρίχθηκαν στη βαθιά σας γνώση και κυρίως στη θέληση, γιατί το Ναύσταθμο, ιδίως οι παλαιότεροι – και αναφέρομαι και στο στρατιωτικό και στο πολιτικό προσωπικό – τον έχετε σαν σπίτι σας. Πονάτε για το Πολεμικό Ναυτικό και την οικογένειά σας.

 

Ήρθε λοιπόν ο καιρός, τώρα που η πατρίδα μας, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, βγαίνει από αυτή την κρίση, να σας αποδώσει τα εύσημα και να μας δοθεί τη δυνατότητα να ξαναβάλουμε μπρος το Ναύσταθμο, την αμυντική βιομηχανία των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ.

 

Δεν θα κάνουμε «μνημόσυνο» για ό,τι έγινε στο παρελθόν, γιατί πολλοί προσπάθησαν να κλείσουν τις δομές του κράτους – και ιδίως των Ενόπλων Δυνάμεων – για να πλουτίζουν ιδιώτες μεσάζοντες, που ουσιαστικά χρέωναν τις Ένοπλες Δυνάμεις 10, 20 και 100 φορές περισσότερο για ένα έργο το οποίο κάνατε εσείς στο 1/10 ή στο 1/20 της τιμής που πληρώναμε. Κονδύλια έφευγαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να μετατρέπονται σε μίζες, μέσω αντισταθμιστικών ωφελημάτων ή άλλων προγραμμάτων που έκτισαν τη διαφθορά στην πατρίδα μας.

 

Είμαστε εδώ, γιατί αυτή η ελληνική ναυτική Βάση δημιουργήθηκε το 1881 και μέχρι σήμερα συμβάλλει αποφασιστικά στην αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Από το 1821 μέχρι σήμερα είναι ο καθοριστικός παράγοντας της εθνικής ισχύος και ανεξαρτησίας.

 

Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα. Είναι η ημέρα μνήμης της θυσίας των ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού, του Παναγιώτη Βλαχάκου, του Χριστόδουλου Καραθανάση και του Έκτορα Γιαλοψού που έπεσαν στα Ίμια υπέρ πίστεως και πατρίδος, μαχόμενοι εν καιρώ ειρήνης σε συνθήκες πολέμου.

 

Αυτή είναι η δύναμη που κρατάει το αξιόμαχο του Πολεμικού μας Ναυτικού και δηλώνει δυναμικά ότι το παρόν διασφαλίζεται από την παράδοση του παρελθόντος και διασφαλίζει το μέλλον.

 

Από το 2015 που επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Ναύσταθμο ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης παλαιότερων προγραμμάτων, με τις οικονομικές δυσχέρειες που υπήρχαν και τους μειωμένους κατά 40% προϋπολογισμούς. Με σεβασμό στον Έλληνα πολίτη καταφέρατε να φέρετε εις πέρας όλο το έργο το οποίο σας ανατέθηκε.

 

Κληθήκαμε να δώσουμε λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν, και κυρίως στο μείζον θέμα της συντήρησης του Στόλου σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ενδεικτικά σημειώνω ότι η υποστήριξη που παρέχετε προς τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, όπως η συντήρηση, οι επισκευές, οι εκπαιδευτικές σας δραστηριότητες, δείχνουν την ευελιξία και τις δυνατότητες του Ναυστάθμου, αλλά και την προσφορά των στελεχών και των εργαζομένων σε αυτόν, και αναφέρομαι βέβαια και στο Ναύσταθμο των Χανίων.

 

Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεκινήσουμε μαζί για να σχεδιάσουμε το αύριο. Πώς θα προχωρήσουμε; Ενημερώθηκα προηγουμένως από τον Διοικητή για τις ελλείψεις που υπάρχουν.

 

Κατ’ αρχήν, θα ξεκινήσουμε εξαντλώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν στη μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού, καλύπτοντας τις αναγκαίες θέσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.

 

Δεύτερον, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες, ιδιαίτερα σε νέα παιδιά που σπουδάζουν στις ειδικότητες είτε σε Τεχνολογικά Ιδρύματα, είτε στο Πολυτεχνείο και στα Πανεπιστήμια να έρθουν εδώ και να κάνουν τη βασική τους εκπαίδευση που προβλέπεται από τις σχολές τους.

 

Αν επιλέξουν να έρθουν εδώ, εν συνεχεία θα τους δώσουμε τη δυνατότητα, χωρίς καμία διαλογή, μόνο με το κριτήριο που θα εξασφαλίσετε εσείς οι προϊστάμενοι τους, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, σε κάθε συνεργείο, να υπηρετήσουν κατατασσόμενοι κατευθείαν στο Πολεμικό Ναυτικό και χωρίς προπαίδευση, στα συνεργεία που έκαναν την εκπαίδευσή τους. Δηλαδή, τελειώνοντας το ΤΕΙ ή το Πολυτεχνείο θα έρθει εδώ να κάνει την εκπαίδευσή του και θα ξέρει ότι αυτός ο νέος θα υπηρετήσει τη θητεία του στο ίδιο συνεργείο στο οποίο έκανε την εκπαίδευσή του.

 

Στο τέλος της θητείας του, ο νέος αυτός θα έχει τη δυνατότητα, εάν πράγματι μας κάνει – και αυτό θα το κρίνετε εσείς, δεν θα γίνει με πολιτικά κριτήρια, τελείωσαν τα ρουσφέτια, θα γίνει με κριτήρια καθαρά κάλυψης των αναγκών που έχουμε σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό – θα μπορεί να υπηρετεί ως Οπλίτης Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).

 

Ήδη, η Ειδική Γραμματέας έχει ετοιμάσει και έχω υπογράψει το νέο Οργανισμό. Αυτός ο νέος Οργανισμός, λοιπόν, κάθε χρόνο θα μεγαλώνει. Από αυτά τα παιδιά τα οποία θα υπηρετήσουν εδώ, θα κάνουν τη θητεία τους ως ΟΒΑ, θα πάρουμε το νέο πολιτικό προσωπικό με τα μόρια τα οποία θα τους δίνετε εσείς, ως εργοδηγοί, σε κάθε τεχνική υπηρεσία στην οποία θα υπηρετούν.

 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έρθει νέο προσωπικό το οποίο θα το έχετε επιλέξει εσείς και ουσιαστικά θα αποτελέσει το νέο αίμα στη Βάση του Ναυστάθμου και εδώ και στα Χανιά. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να πάρουμε άμεσα με μετατάξεις προσωπικό το οποίο βρίσκεται σε άλλες θέσεις του δημοσίου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει ελκυστικότερη η υπηρέτηση του προσωπικού αυτού στο Ναύσταθμο και στα Εργοστάσια Βάσης έναντι των υπηρεσιών που είναι τώρα.

 

Επίσης, θα φροντίσουμε να έρθουμε σε επαφή με τα σωματεία στη ζώνη του Περάματος. Η ζώνη του Περάματος είναι αυτή η οποία έχτισε την Εμπορική μας Ναυτιλία. Εργαζόμενοι γνώστες του αντικειμένου, μετά την κρίση και δυστυχώς μετά την επιλογή ορισμένων εφοπλιστών να φύγουν από την Ελλάδα, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Πέραμα άνεργοι. Σε αυτό το σημείο θα κάνουμε μία προσπάθεια με την Ειδική Γραμματέα να έρθουμε σε επαφή με τον ΟΑΕΔ, να δημιουργήσουμε προγράμματα με τα οποία θα δώσουμε τις δυνατότητες σε ανέργους εξειδικευμένους στη ζώνη του Περάματος να έρθουν κατά προτεραιότητα εδώ στο Ναύσταθμο και να μας βοηθήσουν, εντασσόμενοι στη δύναμη στην οποία βεβαίως θα ενταχθούν πρώτοι οι πρώην εργαζόμενοι στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

 

Είμαι βέβαιος ότι με τη βαθιά πίστη στη δουλειά και τον επαγγελματισμό σας, τη βαθιά πίστη του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού στο Πολεμικό Ναυτικό, μαζί, μέσα στο 2018, που θα είναι και το έτος για τη μέριμνα του προσωπικού, θα δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για την ανάσταση του Ναυστάθμου που θα αποτελέσει πλέον το κύριο εργαλείο για το Πολεμικό μας Ναυτικό, όχι μόνο για τη συντήρηση των μέσων, αλλά και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να μπορέσει να περάσει στο αύριο.

 

Θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε την πλήρη στήριξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις τις οποίες εσείς θα κάνετε και θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους ότι όταν ο Θουκυδίδης είπε το «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», που είναι το διαχρονικό έμβλημα του Πολεμικού Ναυτικού και της ναυτοσύνης των Ελλήνων, το είπε διότι η εθνική κυριαρχία διασφαλίζεται με το Πολεμικό Ναυτικό και το ναυτικό γενικότερα, δεν μετριέται σε φουγάρα, δεν μετριέται σε κεφάλαια, αλλά μετριέται στην ναυτοσύνη και στην ευρηματικότητα των Ελλήνων, βάσει της οποίας μόνοι σας και χωρίς τη βοήθεια του κράτους συντηρήσατε αυτό το Ναύσταθμο ζωντανό από το 1881.

 

Θα περάσουμε μαζί στη νέα εποχή και πιστεύω ότι του χρόνου, πρώτα ο Θεός, με τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου, θα είμαστε ξανά εδώ, θα έχουμε μαζί μας νέα παιδιά τα οποία θα αποτελέσουν και το μέλλον, αρκεί εσείς να τους αγκαλιάσετε, να τους πάρετε δίπλα σας, όπως σας πήραν οι παλαιότεροι, να τους εκπαιδεύσετε και να τους ενσωματώσουμε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού και του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ