Να απομακρύνουν την επικίνδυνη για την πολιτική σταθερότητα φημολογία για αλλαγές στον κυβερνητικό συνασπισμό επιχειρούν το Μαξίμου και οι ΑΝΕΛ, ενώ παραλλήλως το περιβάλλον της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης επαναφέρει στην ατζέντα το ζήτημα για την επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, αφήνοντας σκληρές αιχμές για τον Γιάννη Στουρνάρα.
ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ
Η φημολογία για επικείμενη αλλαγή κυβερνητικού εταίρου ξεκίνησε μετά τη σύγκλιση που παρατηρήθηκε το Σάββατο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αλλά και την ολοένα αυξανόμενη αντιπαράθεση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι διαρροές των κομμάτων του Κινήματος Αλληλεγγύης, οι οποίες δεν απέκλειαν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και μετά από εκλογές, καθώς και όσα ισχυρίζεται ο Βαγγέλης Λεβέντης ότι του είπε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Με τη φημολογία, λοιπόν, να εκτραχύνεται σταδιακά και να γίνεται επικίνδυνη για την κυβερνητική ευστάθεια (και αφού για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες φάνηκε ότι το Κέντρο «αλληθώρισε» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ), από χθες το μεσημέρι άρχισε η επιχείριση αποδόμησης όλων αυτών των σεναρίων. Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για τις εξαιρετικές σχέσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Επίσης, μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ με το Εκτελεστικό Συμβούλιο του κόμματος, ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για μια «έντιμη συμφωνία» με τον Αλέξη Τσίπρα που «θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι το πέρας της λαϊκής εντολής, το πέρας της τετραετίας». Στο τέλος της ημέρας ήρθε μια πολύ σκληρή διαρροή από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες υπογράμμιζαν ότι «οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος» και πως ‘»όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία».
Συνεργάτες του Γ. Δραγασάκη: Δεύτερης διαλογής «Ηρακλείς του Στέμματος»
Στην ίδια κατεύθυνση, στενοί συνεργάτες του Γιάννη Δραγασάκη, επανέφεραν στην πολιτική αντιπαράθεση το ζήτημα του τι θα πρέπει να ακολουθήσει μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Με αφορμή δηλώσεις και σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, κύκλοι της αντιπροεδρίας επισήμαναν πως η πιστοληπτική γραμμή στήριξης προσθέτει «αβεβαιότητα, κόστος και κινδύνους». Για αυτό και εξηγούσαν πως επιλογή της κυβέρνησης, σε συμφωνία με τους Θεσμούς, είναι η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές με τη δημιουργία ενός ταμείου – ασπίδα προστασίας (cash buffers), με τρόπο δηλαδή που να μειώνει την αβεβαιότητα, να αυξάνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελλάδας και να θωρακίζει την οικονομία και την κοινωνία. Μάλιστα, επέμεναν ότι γύρω από αυτή τη στρατηγική διαμορφώνεται ολοένα και ευρύτερη υποστήριξη, επισημαίνοντας το παράδειγμα της δημόσιας παρέμβασης του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκου Καραμούζη, ο οποίος χαρακτήρισε ηττοπαθή στάση την αναζήτηση ενός εξωτερικού μηχανισμού, ως εχέγγυου για τη διασφάλιση της οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας.
Παράλληλα, οι συνεργάτες του Γιάννη Δραγασάκη έστρεφαν τα βέλη τους προς τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδας Γιάννη Σουρνάρα (χωρίς να τον κατονομάζουν), κάνοντας λόγο για «δυνάμεις που αντιστρατεύονται αυτή την επιλογή, είτε γιατί επιθυμούν τη διαρκή παραμονή της χώρας σε μνημόνια της μιας ή της άλλης μορφής είτε γιατί θυσιάζουν το εθνικό συμφέρον έναντι μικροκομματικών αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων». «Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν, ότι όσο πιο σταθερά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση της τόσο πυκνώνουν οι επιθέσεις από… δεύτερης διαλογής «Ηρακλείς του Στέμματος» που στην πραγματικότητα ομνύουν, με διάφορες προφάσεις, υπέρ του αέναου μνημονιακού εγκλωβισμού» τόνιζαν οι ίδιες πηγές για να καταλήξουν πως «όποιο όμως μέσο ή επινόηση κι αν επιστρατεύουν οι διάφοροι «διαρκώς πρόθυμοι» και «χρήσιμοι ηλίθιοι», η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υπηρετεί τη δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό και συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία της για έξοδο από τα μνημόνια και την ειδική επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, με τον πιο ωφέλιμο, για τη χώρα και τους πολίτες της, τρόπο».