Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνολογία που θεραπεύει την τυφλότητα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
IMG_6900Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υπάρχουν 285 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που είναι πλήρως ή μερικώς τυφλοί. Ευτυχώς, η επιστήμη συνεχίζει να αναπτύσσεται και οι επιστήμονες έχουν πλέον μάθει να αναπτύσσουν τους οφθαλμικούς ιστούς με την πρόσφατα ανακαλυφθείσα τεχνολογία επαναπρογραμματισμού των κυττάρων. Η ίδια η ιδέα ανήκει στον Σίνια Γιαμανάκα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κιότο. Ο Γιαμανάκα και ο βρετανός βιολόγος Τζον Γκούρντον κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ για το έργο τους το 2012.
 
Η ουσία αυτής της ανακάλυψης είναι η εξής: Ο Γιαμανάκα, μαζί με τους συναδέλφους του, ανακάλυψε την ικανότητα των κυττάρων με τους δικούς τους ρόλους στο σώμα, να επιστρέφουν στην αρχική κατάσταση τους με την βοήθεια του επαναπρογραμματισμού. Αυτά τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα, με τη σειρά τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την «ανάπτυξη» των απαραίτητων οργάνων και ιστών για περαιτέρω χρήση στη μεταμόσχευση και στην αναγεννητική ιατρική.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες «αναπτύσσουν» τους ιστούς των ματιών για να θεραπεύσουν την τύφλωση. Οι κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης οφθαλμικών ιστών διεξάγονται επί του παρόντος σε διάφορες χώρες. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα έχουν μεταμοσχεύσει το επιθήλιο του κερατοειδούς σε τυφλά κουνέλια για να αποκαταστήσουν το πρόσθιο τμήμα του ματιού.
 
Παρόμοιες δοκιμές διεξήχθησαν στο ρωσικό Ομοσπονδιακό Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Φυσικοχημικής Ιατρικής και έμαθαν πώς να αναπτύσσουν τον αμφιβληστροειδή από τα κύτταρα του δέρματος. Αναμένεται ότι κλινικές μελέτες που αφορούν ανθρώπους θα πραγματοποιηθούν ήδη από το τρέχον έτος. Η επέμβαση για μεταμόσχευση αμφιβληστροειδούς θα πραγματοποιηθεί σε μια οικογένεια με γενετική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ