Τσίπρας από Κάλυμνο: Στόχος από το 2019 μεταφορικό ισοδύναμο για όλα τα νησιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
IMG_5626««Μέρα μέρωσε, τώρα που ξημερώνει», αυτή είναι σήμερα η αλήθεια για την χώρα μας. Επιτέλους ξημερώνει μια καινούργια, καλύτερη μέρα για τον τόπο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Σημείωσε ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που εξήγγειλαν έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, «εμείς δεν το εξαγγέλλουμε, το καταφέρνουμε, βγαίνουμε από την κρίση, βγαίνουμε από τα μνημόνια».
https://www.youtube.com/watch?v=IDDDkMppB7Q
Απαντώντας σε ένα αίτημα δεκαετιών των νησιωτών το οποίο τέθηκε και στη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς που είχε νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως γίνεται πράξη η υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού αιγαίου αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα».
Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του προς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην Κάλυμνο και στα γύρω νησιά μας, «που κρατάνε ψηλά τη σημαία μας» και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι «η Ελλάδα προασπίζει και θα προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της ΕΕ, με ακλόνητη αποφασιστικότητα». «Απέναντι», όπως τόνισε, «σε οποιαδήποτε απαράδεκτη προσπάθεια να αμφισβητηθεί το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις». Υπογράμμισε ότι «με την ίδια αποφασιστικότητα, και όσο δύσκολο κι αν είναι, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συνεργασία, την ειρήνη, την καλή γειτονίας, με όλους τους γείτονες μας». Είπε ότι το 2018 πρέπει να είναι ένα έτος προόδου στις σχέσεις μας με όλους τους γείτονες μας, ούτως ώστε αυτές να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή και στις σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών μας.
Ο κ. Τσίπρας, παρά τις δυσκολίες, δήλωσε βέβαιος ότι «μπαίνουμε σε μια εποχή κανονικότητας, με νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να τις ξεπεράσουμε». «Γιατί τώρα βλέπουμε πού πάμε. Ξέρουμε πώς θα πάμε. Έχουμε ανοίξει με πολλές θυσίες και πολύ κόπο, τον δρόμο για να πάμε. Και είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα πάμε». Είπε ότι κοντοζυγώνει η στιγμή, «η μέρα που θα γίνει πράξη το όνειρο, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια να βγει από τα προγράμματα επιτροπείας». Σχολίασε ότι «επειδή αδικήθηκε η περιοχή, γιατί από τα Δωδεκάνησα μπήκαμε (σ.σ. στο μνημόνιο), θα έρθω στα μέρη σας για να το γιορτάσουμε μαζί».
Ειδικότερα, ευχαρίστησε για την τιμή να τον κάνουν επίτιμο δημότη και εκ μέρους όλων των Ελλήνων ευχαρίστησε όλους τους Δωδεκανήσιους «γιατί όχι μόνο φυλάτε Θερμοπύλες στο Αιγαίο, αλλά και δίνετε με πείσμα και αποφασιστικότητα και επιτυχία την μάχη της προκοπής, της ανάπτυξης, της μόρφωσης, να κρατήσετε τον τόπο αυτό όρθιο, σε δύσκολες συνθήκες πολλές φορές».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που συνεπάγεται η ζωή στο νησί και για τα οποία είχαν μιλήσει νωρίτερα ο δήμαρχος και ο έπαρχος: Προβλήματα συγκοινωνίας, σύνδεσης με το κέντρο, αλλά και προβλήματα που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή, με την παρουσία του κράτους, με το αίσθημα ασφάλειας που είναι απαραίτητο για κάθε βήμα προόδου.
Παρά τα πλεονεκτήματα της, είπε, η Κάλυμνος έχει και «μια σειρά από προβλήματα, που της έχουν κληροδοτήσει οι μέχρι χτες πολιτικές και η αδυναμία συλλογικού σχεδιασμού για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της νησιωτικότητας στον τόπο μας».
«Το πιο κρίσιμο θέμα για τα νησιά μας, για το οποίο επεξεργαζόμαστε λύση είναι μια συνολική και συνεκτική πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος της νησιωτικότητας μας από τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Φιλοδοξούμε», τόνισε, «να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκδίκησης δεκαετιών για τους νησιώτες μας, όχι επειδή βρεθήκαμε στην ανάγκη να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες του, μέσα στις οποίες εντάσσεται η εξίσωση του ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, αλλά γιατί κατά την εκτίμηση μου αν σήμερα μας έβαζαν να διαλέξουμε από την αρχή αν θα προτιμούσαμε διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο, η δική μου άποψη είναι για το μεταφορικό ισοδύναμο». Γιατί, όπως εξήγησε, πρέπει να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλάζοντας το καθεστώς των νησιών με το κέντρο και τα άλλα νησιά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, στα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Θα περιλαμβάνει, όπως είπε, επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήδη έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε σε πρώτη φάση μέσα στο 2018 μέσα από το ΠΔΕ ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ» και ότι το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, «καθώς στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τα Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα». Είπε ακόμη ότι τα αρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης, και πως υπάρχει η συναίνεση και των εταίρων μας. Προσέθεσε ότι δεν αναφέρεται μόνο στους θεσμούς, αναφέρεται και στους εταίρους της ΕΕ, «καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι και η αποδοχή του και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διεργασία».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε σειρά άλλων προβλημάτων και τις κινήσεις της κυβέρνησης επ΄ αυτών. Από τη σύσκεψη που προηγήθηκε, ξεχώρισε το θέμα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, για την ίδρυση της οποίας έχει υπάρξει συζήτηση ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο και τον Δήμο Καλύμνου. «Ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για το κτίριο που θα την στεγάσει. Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο ώστε από τον νέο ακαδημαϊκό χρόνο να λειτουργήσει η Ακαδημία», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η σχολή δυτών που ξεκίνησε πάλι τη λειτουργία της, να επεκταθεί το αντικείμενό της, ώστε να εκπαιδεύονται σ΄ αυτήν δύτες με ειδικότητες απαραίτητες στη ναυπηγική βιομηχανία, που σήμερα υποχρεώνονται να φοιτούν στο εξωτερικό με υψηλό κόστος.
Μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο και έχει να κάνει με κακό σχεδιασμό. Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε άμεσα στον υπουργό Υποδομών κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου να στείλει κλιμάκιο της ΥΠΑ να εξετάσει αν υπάρχει δυνατότητα είτε επέκτασης ή μεταφοράς του σε άλλο σημείο (ο Δήμος το προσδιορίζει στην περιοχή Παλαιόνησος) «και αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του».
«Θετικά αντιμετωπίζουμε, επίσης, την κατασκευή νέας αποβάθρας για την εξυπηρέτηση των νέων και πιο σύγχρονων πλοίων, που με δυσκολία προσεγγίζουν σήμερα το λιμάνι της Καλύμνου», είπε.
Τέλος, είπε ότι εδικά μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση της αλιείας. Από τη μια με πλήρη εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου. Και από την άλλη με την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, στο οποίο διατίθενται κοινοτικοί πόροι ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ, που θα φτάσουν πάνω από 520 εκατομμύρια ευρώ, με την εθνική συνεισφορά.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της υλοποίησης των εξαγγελιών, «γιατί κι άλλοι εξήγγειλαν ότι θα βγούμε από αυτήν την κρίση, κι άλλοι εξήγγειλαν ότι θα εξισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά, ότι θα πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα υψηλά, ότι θα βγούμε από τα μνημόνια. Δεν τα κατάφεραν όμως». Σημείωσε ότι «αυτό που αλλάζει τώρα στην αυγή του νέου έτους και μας κάνει να αισθανόμαστε ελπίδα και αισιοδοξία ξανά, είναι ότι εμείς δεν εξαγγέλλουμε, το καταφέρνουμε, βγαίνουμε από την κρίση, βγαίνουμε από τα μνημόνια».
Παραπέμποντας στους στίχους «Μέρα μέρωσε, τώρα που ξημερώνει», ενός παραδοσιακού τραγουδιού του νησιού, τόνισε ότι «αυτή είναι σήμερα η αλήθεια για την χώρα μας. Επιτέλους ξημερώνει μια καινούργια, καλύτερη μέρα για τον τόπο». Ανέφερε ειδικότερα ότι «η οικονομία παίρνει μπροστά, οι αγορές πιστοποιούν την πρόοδό μας, οι ελπίδες απαλλαγής από αυτή την ταπεινωτική επιτροπεία γίνονται βεβαιότητα». Σημείωσε ακόμη ότι «η χώρα μας βρίσκει και πάλι τη θέση που της ανήκει στη διεθνή σκηνή, ως μια χώρα υπολογίσιμη, αλλά και πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφαλείας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, η βελτίωση του κύρους και της θέσης της χώρας αναγνωρίζεται διεθνώς». Υπογράμμισε πως το κρίσιμο ζήτημα είναι οι θετικοί αριθμοί και τα θετικά αποτελέσματα να περάσουν στους ανθρώπους, να μην μείνουν στατιστικές, να μειωθεί κι άλλο η ανεργία, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό κράτος.
Αναφερθείς στο προσφυγικό και τις δυσκολίες του, είπε ότι «οφείλουμε να διαχειριστούμε ίσως ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα που αφορούν όλη την ΕΕ, διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες και τον ανθρωπισμό μας, αλλά ταυτόχρονα και προστατεύοντας το δικαίωμα των πολιτών μας στα νησιά μας να ζουν μια ζωή με ασφάλεια και ευημερία».
Μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα
Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, προς τους πολίτες, και μήνυμα προς τους γείτονες, συνεργασίας, ειρήνης, αλληλεγγύης, φιλίας, αλλά και αποφασιστικότητας «να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», έστειλε από την Κάλυμνο ο Αλέξης Τσίπρας.
Μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στους Καλύμνιους, τους νησιώτες, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στην Ελλάδα αλλά και απανταχού στον κόσμο, χρόνια πολλά, σε αυτή την σημερινή «μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, τη μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία και μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και τον ελληνισμό».
«Είναι μεγάλη τιμή μας που βρισκόμαστε αυτή τη μέρα στο ιστορικό νησί της Καλύμνου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι βρίσκεται εδώ για να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στην Κάλυμνο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σηματοδοτήσουμε ότι στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, από τον Έβρο έως το Καστελόριζο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, δημιουργικής Ελλάδας, της περήφανης Ελλάδα, της Ελλάδας του μόχθου, που θα τα καταφέρει».
Για να προσθέσει: «Και να στείλουμε και μήνυμα και στους γείτονες μας, μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας, φιλίας, αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικότητας». «Συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας», τόνισε, «γιατί η πατρίδα μας υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες διαχρονικά, την αξία της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας». «Ταυτόχρονα όμως και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ