Τα Θεοφάνεια, Επιφάνεια ή γιορτή των Φώτων είναι ο λαμπρός εορτασμός της βάπτισης του Ιησού, της φανέρωσης της Αγίας Τριάδας, του αγιασμού των υδάτων και της θείας φώτισης. Και, παραδοσιακά, αγιασμός του νερού χωρίς βουτιά (όσων αντέχουν) στα παγωμένα ποταμίσια ή θαλάσσια ύδατα για την εύρεση του σταυρού δεν γίνεται. Κάποιοι όμως δεν αρκούνται μόνο στη βουτιά.
Για να τιμήσουν τη φανέρωση της Θείας Τριάδας στα νερά του Ιορδάνη, στήνουν χορό με τραγούδια μέσα στα παγωμένα νερά των ποταμών ή αγιάζουν τα άλογα και μετά κάνουν ιππικούς αγώνες. Πού συμβαίνουν αυτά; Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Αγιασμός με χορό και τραγούδια
Κάθε χρόνο στη μικρή πόλη Kalofer των 4.000 κατοίκων (200 χλμ. ανατολικά της Σόφιας) η βουλγαρική ορθόδοξη εκκλησία τιμά τα Θεοφάνεια στον παγωμένο ποταμό Tundzha εν μέσω χορών και τοπικών οργάνων (βουλγάρικες γκάιντες, τσαμπούνες και ταμπούρλα). Την ώρα του αγιασμού άντρες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές πηδούν στο παγωμένο ποτάμι – το οποίο τις περισσότερες φορές είναι στολισμένο με κομμάτια πάγου, αγκαλιάζονται με τους οργανοπαίκτες και ακολουθούν τραγουδώντας τα βήματα του χορού που ονομάζεται horo.
Παραδοσιακά αυτό το λουτρό τούς δίνει δύναμη και καλή υγεία για ολόκληρη τη χρονιά (όποιος επιζεί μετά από ένα τέτοιο βάπτισμα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα πια…).
.
https://youtu.be/06Hd2obRTXs
.
Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί, όταν γιορτάζουν αντίστοιχα τα παραδοσιακά Επιφάνεια βουτώντας στο ποτάμι Wiesent στο Ebermannstadt της Βαυαρίας, φορούν στολή δύτη και κρατούν πυρσούς αντί για μουσικά όργανα.
Και βάπτιση των αλόγων
Αλλού, όπως στο χωριό Pietrosani της Ρουμανίας που απέχει 88 χλμ. από το Βουκουρέστι, μόλις γίνει ο αγιασμός των υδάτων, ακολουθεί η βάπτιση των αλόγων του χωριού από τον ιερέα και στη συνέχεια γίνεται αγώνας ιππασίας.
[bimag.gr]