10 Δεκεμβρίου – Απίστευτη διαφυγή από ένα βυθισμένο υποβρύχιο στην Κεφαλλονιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CEB71B4F-8828-4D09-B649-AFFDCD966F44Απίστευτη διαφυγή από ένα βυθισμένο υποβρύχιο στην Κεφαλ
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα –
Τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 1941 το βρετανικό υποβρύχιο ΗΜS «Perseus» περιπολούσε στο στενό μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς. Μετά από την περιπολία αυτή το υποβρύχιο θα επέστρεφε στην Αλεξάνδρεια. Ανάμεσα στα 59 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου ήταν ο 31 ετών Τζον Κέιπς, ο οποίος επιβιβάστηκε στο υποβρύχιο για να επιστρέψει με αυτό στην Αλεξάνδρεια και στο πλοίο του που ήταν εκεί αγκυροβολημένο.
Στο υποβρύχιο επέβαινε κι ο Υποπλοίαρχος Ν. Μέρλιν που χάθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1941 κατά την βύθιση ’
Εκείνο το βράδυ το ΗΜS «Perseus» αναδύθηκε, σε απόσταση 3 χλμ. περίπου από τις ακτές της Κεφαλλονιάς, για να φορτίσει τις μπαταρίες του, ώστε, μόλις ξημέρωνε να είναι σε θέση να πλεύσει εν καταδύσει προς την Αλεξάνδρεια. Δεν πρόλαβε όμως. Χωρίς να γίνει αντιληπτό το υποβρύχιο εισήλθε σε ιταλικό ναρκοπέδιο και προσέκρουσε σε νάρκη. Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στην πλώρη και το υποβρύχιο, σε ελάχιστες στιγμές καρφώθηκε στον βυθό σε βάθος 52 μ. Όλο το πλήρωμα, εκτός από τον Κέιπς και άλλους τρεις άνδρες πνίγηκε. Οι τέσσερις επιζώντες κατέφυγαν στο μηχανοστάσιο, κλείνοντας πίσω τους την υδατοστεγή θυρίδα. Η τύχη τους όμως ήταν προδιαγεγραμμένη.
Σύντομα θα πέθαιναν από ασφυξία. Έτσι αποφάσισαν να τα παίξουν όλα για όλα. Θα άνοιγαν τη θυρίδα διαφυγής και θα προσπαθούσαν να φτάσουν στην επιφάνεια. Έτσι και έκαναν. Όμως μόνο ο Κέιπς έφτασε στην επιφάνεια. Οι πνεύμονες των υπολοίπων δεν άντεξαν και οι άτυχοι άνδρες πέθαναν. Ο Κέιπς κατάφερε να φτάσει στη επιφάνεια, όντας σε άθλια κατάσταση και ο ίδιος. Αφού ξεκουράστηκε για λίγο, στο παγωμένο νερό, άρχισε μέσα στο σκοτάδι να κολυμπά προς τα εκεί που υπολόγιζε ότι ήταν η στεριά.
Τελικά κατάφερε να φτάσει σε μια ακτή της Κεφαλονιάς, όπου το πρωί τον ανακάλυψαν κάτοικοι του νησιού. Αυτοί τον περιέθαλψαν και τον έκρυβαν, από σπίτι σε σπίτι επί 18 ολόκληρους μήνες, μέχρι που με καΐκι, τον πήγαν στις τουρκικές ακτές, τον Μάιο του 1943. Από εκεί ο Κέιπς έφτασε στη Αλεξάνδρεια και διηγήθηκε την απίστευτη ιστορία του, η οποία όμως δεν έγινε απόλυτα πιστευτή.
Πέρασαν χρόνια από τότε. Ο Κέιπς πέθανε το 1985, σε ηλικία 75 ετών, φέροντας, από ορισμένους, ακόμα και τη ρετσινιά του δειλού. Η ιστορία του δε εξακολουθούσε να αμφισβητείται.
Το 1997 όμως ο γνωστός Έλληνας υποβρύχιος ερευνητής Κώστας Θοκταρίδης έκανε έρευνα στην περιοχή και ανακάλυψε το ΗΜS «Perseus» να βρίσκεται στον υγρό του τάφο, ακριβώς σε βάθος 52μ. όπως είχε πει ο Κέιπς. Ανακάλυψε ακόμα και τη θυρίδα διαφυγής του μηχανοστασίου, όπως ακριβώς την άφησε ο Κέιπς που βγήκε τελευταίος από το υποβρύχιο. Λίγα μέτρα από το υποβρύχιο ανακαλύφθηκε η άγκυρα της ιταλικής νάρκης που είχε προκαλέσει τη βύθιση του υποβρυχίου. Ο Κέιπς είχε πει την αλήθεια.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ