Ενώ οι Γερμανοί πλιατσικολόγοι κάνουν τα πάντα για να σπρώξουν την Ελλάδα στην Αγκαλιά του ΔΝΤ, για άλλη μία φορά η Κίνα επεμβαίνει για να αγοράσει τα Ελληνικά ομόλογα δίνοντας μία πολύτιμη ανάσα στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία.(Διαβάστε επίσης: Κίνα: Οργή και ανησυχία για την Ελλάδα)
Συνήθως τη βρώμικοι δουλεία της πίεσης για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, την αναλάμβαναν οι γνωστοί Γερμανοτσολιάδες Μητσοτάκης και Σημίτης. Προξενεί εντύπωση ότι για πρώτη φορά βγαίνει η Γερμανίδα Καγκελάριος και “ωθεί επισήμως” τη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση ποντάροντας και στη δυσαρέσκεια των Κινέζων από τη νέα κυβέρνηση αλλά κυρίως την περίεργη στάση του κυρίου Παπακωνσταντίνου και του κυρίου Προβόπουλου. Μην λησμονούμε ποτέ ότι η πιστοληπτική αξία μίας χώρας σε περιόδους ύφεσης και κρίσης έγκειται στην πραγματική αξία της, κυρίως τη γεωπολιτική θέση και τον γεωφυσικό πλούτο. Γι’ αυτό και συνεχίζει να βρίσκει πιστωτές. Γι’ αυτό και ο οίστρος του ΔΝΤ να βάλει το χέρι του.
Γι’ αυτό ας αφήσουν τα διάφορα παπαγαλάκια τα περί κρίσης και εξαθλίωσης της οικονομίας. Μήπως μπορούν να μας πουν τους δείκτες ανάπτυξης του Dubai μέχρι πριν 12 ημέρες; Μήπως μπορούν να μας πουν τί έλεγε η Fitch για το Dubai και τι έλεγε για την Ελλάδα στις εκθέσεις της;
Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής και έπειτα, τι γράφαμε πριν από 12 μήνες (και τώρα όλοι πέφτουν από τα σύννεφα ως συνήθως).
Dow Jones Newswire: Αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα
Οι επαφές που έχουν γίνει πάντως προς αυτή την κατεύθυνση είναι σε αρχικό στάδιο.
Την ίδια στιγμή το ίδιο πρόσωπο αναφέρει πως οι Ελληνες διερευνούν και το ενδεχόμενο να αγοράσουν οι Κινέζοι ελληνικά ομόλογα και από τη δευτερογενή αγορά.
Μια τέτοια κίνηση από τους έχοντες υψηλή ρευστότητα Κινέζους θα μπορούσε να ληφθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης για την Αθήνα, η οποία έχει ξεφύγει από τα όρια της Ευρωζώνης και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική της ικανότητα.
Η κυβέρνηση προβλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμά ότι θα φτάσει το 12,7% του ΑΕΠ -το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ- διπλασιάζοντας τις προ δύο μηνών εκτιμήσεις.
Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει επίσης το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του χρέους στο 9,4% του ΑΕΠ το προσεχές έτος μέσω της κατά 7,8 δισ. ευρώ μείωσης των δαπανών, καθώς και με την επιβολή νέων φόρων, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να φτάσουμε στα επίπεδα που θέτει η Ευρωζώνη (3%).
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι τα spread έχουν εκτιναχθεί για τα ελληνικά ομόλογα στις 208 μονάδες βάσεις, που είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ενώ σημειώνει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε εκδόσεις 60 δισ. ευρώ το 2010.
Εάν οι Κινέζοι αγοράσουν ομόλογα από τη δευτερογενή ελληνική ομολογιακή αγορά, τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα και θα μειωθούν αρκετές μονάδες τα spread, γεγονός το οποίο θα ευνοήσει τις αγορές ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα ξένος αναλυτής αναφέρει πως η στρατηγική της Ελλάδας να προσελκύσει το κινεζικό ενδιαφέρον είναι πολύ καλή, όμως διατηρεί και μια επιφύλαξη για το αν θα λειτουργήσει αυτή η στρατηγική.
Πάντως ούτε από κινεζικής ούτε από ελληνικής πλευράς έχει σχολιαστεί το γεγονός, ενώ το άρθρο ολοκληρώνεται αναφέροντας ότι οι επενδυτές της Cosco δεν είναι αδιάφοροι και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ουδέν σχόλιο
Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν ότι είναι η πολλοστή φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα τέτοιο σενάριο και η απάντηση παραμένει ότι: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχόλιο για το θέμα».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1747716
Κίνα: Οργή και ανησυχία για την Ελλάδα
Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Δεκεμβρίου 17, 2008
Οι τελευταίες αλγεινές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει οργή αλλά και έκδηλη ανησυχία στους εξ’ ανατολών θιασώτες της Σινοελληνικής συμπόρευσης. Η απρέπεια με την οποία θεωρούν ότι αντιμετωπίστηκε η πρόσφατη επίσκεψη του ηγέτη Hu Jintao από την αντιπολίτευση και τα Ελληνικά ΜΜΕ προκάλεσε οργή. Οι τελευταίες εξελίξεις και η έκρηξη βίας όμως έκαναν τους Κινέζους επιτελείς να ανησυχούν για την βιωσιμότητα των πρόσφατων αποφάσεων και του γενικότερου σχεδιασμού.
Είναι γεγονός ότι η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη ήλθε σε δεύτερη μοίρα λόγω της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, παρ’ όλη τη σημασία και σημειολογία της. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας την επίσκεψη του ηγέτη της ισχυρότερης οικονομικά χώρας του πλανήτη να προβάλλεται για μερικά λεπτά, πίσω από τις γραφικές φιγούρες του Εφραίμ και του Αρσένιου. Θεωρούν απαράδεκτη και την αποσπασματική μετάδοση των δηλώσεων του, το περιεχόμενο των οποίων ήταν εξέχουσας σημασίας για τη χώρα μας.
Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να διαφυλάξει την ισχύ των συμφωνιών τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η στάση της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) προκαλεί ανασφάλεια για τη διάρκεια των πεπραγμένων σε περίπτωση ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Εδώ βέβαια πρέπει να τονιστεί η εκτίμηση που υπάρχει στο πρόσωπο του υφυπουργού κύριου Πάνου Καμμένου ο οποίος όλη αυτή την περίοδο δούλεψε μεθοδικά παρά την εκστρατεία δυσφήμισης που υπέστει. Τόσο για τη συμφωνία όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Στον κοινωνικό τομέα οι επιτελείς εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ρατσιστικές δηλώσεις που προηγήθηκαν των επεισοδίων και αφορούσαν Κινεζοφοβία δυτικού τύπου (όχι στην Chinatown κλπ). Γι’ αυτό και στη διάρκεια των επεισοδίων οι Κινέζοι πολίτες είχαν ειδοποιηθεί να αποφεύγουν τα “θερμά” μέτωπα αλλά και να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους. Η Κίνα απαίτησε από την πολιτεία την “αποτελεσματική προστασία” των Κινέζων πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Αξιωματούχοι της CMC θεωρούν ότι η Ελλάδα, παρ’ όλες τις δυσμενείς εξελίξεις, αποτελεί τον μόνο αξιόπιστο εταίρο στη Δύση. Η διπλωματία των λιμένων είναι δε η “Κερκόπορτα” οικονομικής εισβολής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Γι’ αυτό και το ΚΚΚ είναι αποφασισμένο να στηρίξει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά την Ελλάδα ευελπιστώντας σε εξομάλυνση της κατάστασης. Σε αυτό το μήκος κύματος, μεγάλος όγκος αδιάθετων Ελληνικών ομολόγων θα διατεθούν προς ανατολάς, γεγονός που δίνει ανάσα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μετά την πρόσφατη “δολιοφθορά” από ΔΝΤ και Παγκόσμια τράπεζα.
J.H.P.