«Αυτό το βραβείο ανήκει, όχι σε εμένα, αλλά στον ελληνικό λαό και εγώ το παραλαμβάνω σήμερα στο όνομά του. Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός παραλαμβάνοντας το βραβείο πολιτικού σθένους που του απονεμήθηκε από μέλη της πολιτικής επιθεώρησης Politique Internationale, στο Παρίσι.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού, έτσι όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές αναμετρήσεις, δεν θα βρισκόμουν σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα».
https://www.youtube.com/watch?v=jYozJGfaxxw#action=share
«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας: «Από αυτόν (σ.σ. τον ελληνικό λαό) και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας».
Και συνέχισε: «Πάντοτε πίστευα στην ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μάλιστα πως παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές».
Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Ευρώπη αντιμετώπισε 3 παράλληλες κρίσεις: Την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας για να προσθέσει πως μέσα σε αυτό το πεδίο κρίσεων, έγινε σαφές ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων. «Ασφαλώς οι επιδόσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες αλλα αυτό είναι το πλαίσιο που επιδιώκουμε τις βελτιώσεις» είπε με έμφαση.
Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της.
Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό οικονομικών της Ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης. Για τις εξελίξεις στη Γερμανία, σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.
Απονέμοντας το βραβείο ο Πατρίκ Βάσμαν διευθυντής της «Politique Internationale» υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε το κουράγιο να πάρει αποφάσεις προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τον χαρακτήρισε άνδρα με πεποιθήσεις και θάρρος, και σημείωσε ότι λίγοι άνδρες κατάφεραν να γίνει η ριζοσπαστική Αριστερά η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Χρειαζόταν μεγάλο κουράγιο να πάει κόντρα στην τρόικα και στους υποστηρικτές της λιτότητας ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε πρόγευμα εργασίας στο οποίο παραβρέθηκαν σημαίνοντα μέλη της πολιτικής επιθεώρησης Politique Internationale.
Συμμετείχαν συνολικά 170 άτομα: μέλη της γερουσίας και του γαλλικού κοινοβουλίου αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών, επιχειρηματίες και μεταξύ αυτών τα πιο ηχηρά ονόματα του χρηματιστήριου της Γαλλίας (CAC 40).
Ο Πρωθυπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια. Υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.
Σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων, επεσήμανε το υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις Ξένες ‘Αμεσες Επενδύσεις. Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά στις απόψεις του για την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πάντοτε πίστευα στη ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές» τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ευρώπη αντιμετώπισε 3 παράλληλες κρίσεις. Την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. Και μέσα σε αυτό το πεδίο κρίσεων, έγινε σαφές ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων.
Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ο Έλληνας pρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της. Παράλληλα βέβαια, «θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη αποφάσεων», τόνισε.
Επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό Oικονομικών της Eυρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός Kοινοβουλίου της Eυρωζώνης. Σε άλλο ερώτημα για τις εξελίξεις στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε την αναγκαιότητα για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.
Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση του δικηγορικού συλλόγου του Παρισιού όπου θα του απονεμηθεί το βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Το πρωί της Παρασκευής, 24 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.