https://youtu.be/zqbz0PGjv7w
Στην μείωση της ανεργίας σε βάθος τριετίας στοχεύει η κυβέρνηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Επιχειρείται η ενίσχυση του τομέα της αγροδιατροφής, μέσω της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και του κλάδου της τεχνολογίας-πληροφορικής.
Αλλαγή σελίδας με την μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μέσω του Αναπτυξιακού νόμου επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία κατά 10 μονάδες μέχρι το τέλος του 2020. Δύο είναι οι κλάδοι που ενισχύονται κατά προτεραιότητα, η αγροδιατροφική αλυσίδα – από το το χωράφι έως τον τουρισμό- και ο κλάδος της τεχνολογίας -πληροφορικής.
«Να σχεδιάσουμε τη μεταμνημονιακή εποχή- μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης
Από τα 800 σχέδια που υποβλήθηκαν στον νέο Νόμο στον- έναν μόλις χρόνο λειτουργίας του- περίπου το 1/3 είναι από τον τομέα της αγροδιατροφής (πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση) με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι «υλοποιούμε μία ολιστική προσέγγιση που ξεκινά από την αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα και φτάνει μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Κυρίως δίνουμε έμφαση εκεί που η χώρα μας υστερεί».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει ότι «με αιχμή τις φοροαπαλλαγές ξεκινούν να τρέχουν τα 4 νέα προγράμματα του Αναπτυξιακού με συνολικό προϋπολογισμό 600 εκατ ευρώ: «Ενίσχυση Μηχανολογικού Εξοπλισμού», «Γενικής Επιχειρηματικότητας», «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Επενδύσεις Μείζονος Σημασίας».
Το ελάχιστο ύψος επένδυσης για να υπαχθεί ένα σχέδιο στον νόμο είναι στις 50.000 ευρω για τις συνεταιριστικές αγροτικές επιχειρήσεις στις 100.000 για τις πολύ μικρές στις 150.000 για τις μικρές στις 250.000 ευρω για τις μεσαίες και 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Άντζυ Μανουσέλη