Την ευκαιρία να δει από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού της οδού Βενιζέλου του μετρό είχε σήμερα το κοινό της Θεσσαλονίκης.
Ο χώρος άνοιξε από τις 12.00 έως τις 14.00 και το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων ήταν πολύ μεγάλο, όμως για λόγους ασφάλειας τηρήθηκε αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Συνολικά ξεναγήθηκαν πέντε ομάδες των 15-20 ατόμων, τα οποία είχαν κάνει τηλεφωνικά προκράτηση.
Οι επισκέπτες φόρεσαν προστατευτικά κράνη, ξεναγήθηκαν από την αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυξένη Αδάμ- Βελένη και την αρχαιολόγο Κρηνιώ Κωνσταντινίδου και ενημερώθηκαν για τη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων και το πώς θα αναδειχθούν με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Είναι η πρώτη φορά που το κοινό της Θεσσαλονίκης είχε τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στον χώρο και να δει τα αρχαιολογικά ευρήματα. Για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση ήταν περιορισμένη, όπως και ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στην ξενάγηση. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, δεχθήκαμε πολλές ερωτήσεις, για τη διάρκεια των ανασκαφών, για τη χρονολόγηση των ευρημάτων, για τη στρωματογραφία της περιοχής, για την τοπογραφία, για το πως έγινε η επιχωμάτωση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βελένη.
Ο σταθμός χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε τμήμα της κοσμικής πόλης της ύστερης αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έως τον 9ο αιώνα μ.Χ. Μεταξύ των ευρημάτων είναι τμήματα των δημοσίων κτιρίων που στέγαζαν εμπορικές χρήσεις, κυρίως αργυροχρυσοχοΐας, όπως και σήμερα.
Για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας διοργανώνονται εκδηλώσεις, ώστε να αντιληφθεί το κοινό πόσο σύνθετο είναι το αρχαιολογικό έργο. Επιλέξαμε τον Νοέμβριο να ανοίξουμε για περιήγηση τους χώρους του Επταπυργίου και να διοργανώσουμε ξενάγηση στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό, εξήγησε η κ. Βελένη υπογραμμίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα είναι ο μοναδικός στον κόσμο σταθμός μετρό – αρχαιολογικός χώρος.