72 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος, γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν για πρώτη φορά πάνω από το Ισραήλ στο πλαίσιο της διεθνούς στρατιωτικής άσκησης Blue Flag, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.
Γερμανοί διπλωμάτες χαρακτηρίζουν «ιστορική» τη συμμετοχή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στην πολυήμερη διεθνή στρατιωτική άσκηση «Blue Flag» στο Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά 72 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος που γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στη χώρα. Ο Γερμανός μοίραρχος Γκέρο φον Φρίτσεν, που ηγείται της γερμανικής αποστολής των έξι αεροσκαφών και 125 στρατιωτών, αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη άσκηση. «Για μας είναι μεγάλη τιμή να μπορούμε να έρθουμε εδώ. Και είναι ιδιαίτερο συναίσθημα να ανήκεις στους πρώτους στρατιώτες που συμμετέχουν με γερμανικά μαχητικά σε άσκηση στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γερμανός μοίραρχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας του Ισραήλ να επιτρέψουν στα αεροσκάφη με τον Σιδηρούν Σταυρό της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της Luftwaffe, να ασκηθούν στους ισραηλινούς αιθέρες δεν ήταν εύκολη.
«Διπλωματία στους αιθέρες»
Οκτώ κράτη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, συμμετέχουν στη διεθνή άσκηση διάρκειας 11 ημερών, η οποία ολοκληρώνεται στις 16 Νοεμβρίου. Ο Ιταμάρ Ραϊχέλ, επικεφαλής της ισραηλινής αεροπορικής βάση Όβτνα στο νότιο Ισραήλ, όπου διεξάγεται η άσκηση, φάνηκε αρχικά για λίγο σκεπτικό όταν τον ρώτησαν τι σημαίνει για τον ίδιο η λέξη «Luftwaffe». Τελικά απάντησε ότι «κάθε συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ προκαλεί συγκινησιακή φόρτιση. Αυτό ισχύει και τώρα. Η πτήση των έξι γερμανικών μαχητικών εδώ επέδρασε μέσα μου. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν. Όμως κοιτάζουμε μπροστά και η σχέση των δύο πολεμικών αεροποριών μας βασίζεται στην εμπιστοσύνη».
Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και του Ισραήλ συνεργάζονται εδώ και δεκαετίες. Για πολλά χρόνια το έκαναν μυστικά. Ήδη από τη δεκαετία του 1950 η Γερμανία έκανε αποστολές όπλων προς το νεαρό κράτος του Ισραήλ. Σήμερα το Τελ Αβίβ θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Βερολίνου εκτός ΝΑΤΟ. Με την άσκηση Blue Flag επιδιώκεται να σταλεί ένα μήνυμα εγγύτητας του Ισραήλ με τη Γερμανία και άλλα έθνη. Ορισμένοι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για «διπλωματία στους αιθέρες».
Κάποιος πιλότος από τις δυνάμεις των κρατών που συμμετέχουν στην άσκηση επρόκειτο να βγάλει έναν σύντομο λόγο κατά την έναρξη της άσκησης. Μόνον ένας. Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν αυτός ο ένας να είναι Γερμανός.
DW