Ο ψηφιακός εκφοβισμός είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα.
Στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του. Ο ψηφιακός εκφοβισμός μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι:
– το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail)
– τα γραπτά μηνύματα (sms)
– μέσα κοινωνικής δικτύωσης (socialmedia)
– δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms)
– ιστολόγια (blogs)
– διαδικτυακά παιχνίδια (internet games)
Πώς εκδηλώνεται:
– αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων με υβριστικό-προσβλητικό-σεξουαλικό-απειλητικό-εκβιαστικό περιεχόμενο.
– διάδοση προσβλητικών-δυσφημιστικών φημών online (π.χ. ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης).
– δυσφήμηση σε τρίτους κάνοντας αναρτήσεις ή στέλνοντας email χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης του θύματος.
– ανάρτηση φωτογραφιών-βίντεο στο Διαδίκτυο, ιστοσελίδες, blogs, chat rooms.
– ενοχλητικές κλήσεις και sms στο κινητό τηλέφωνο με σκοπό το φόβο και την ταραχή.
– Η δημιουργία ιστοσελίδων που στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα καλώντας άλλους να δημοσιεύσουν μηνύματα μίσους.
– Η αποστολή ιών (ειδικών κακόβουλων προγραμμάτων trojan horses (δούρειοι ίπποι)) σκόπιμα για να δημιουργήσουν πρόβλημα, με την υποκλοπή κωδικών.
– Εκφοβισμός στη διάρκεια ενός διαδραστικού online παιχνιδιού.
Τι προτείνουμε σε περιπτώσεις εκδήλωσης cyberbullying;
– Η επικοινωνία με το παιδί είναι το κλειδί! Είναι σημαντικό να ακούσετε προσεκτικά τι λέει το παιδί για τις online εμπειρίες του και να εξοικειωθείτε και οι ίδιοι με το Διαδίκτυο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της ζωής μας, αλλά και να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες που το παιδί σας επισκέπτεται.
– Θα πρέπει να κρατήσετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία κι όχι να τα διαγράψετε γιατί είναι χρήσιμα σε μια πιθανή ψηφιακή διερεύνηση τους από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε.
– Συχνά ο θύτης είναι κάποιος γνωστός του θύματος. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς του παιδιού για τη συμπεριφορά του και το σχολείο του (διευθυντής-καθηγητής).
– Σε περιπτώσεις όπου η παρενόχληση επιμένει και προέρχεται από άγνωστο αποστολέα, μπορείτε να καταγγείλετε το περιστατικό στη ΔΙ.Δ.Η.Ε. προκειμένου να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας και να κινηθεί η ποινική διαδικασία.
– Εάν το παιδί συνεχίζει να εμφανίζεται αγχωμένο, αποσυρμένο, φοβισμένο, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού σε τέτοιου είδους θέματα (ψυχολόγος).
http://www.cyberkid.gov.gr