EXIT για ΔΝΤ και …Σόιμπλε! Η Ευρωζωνη πλέον θα διέπεται από την Ευρώπη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

copypasteimage 115 Με τον μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην ευρωζώνη, τη συμμετοχή της Τρόικα  αλλά και τα σχέδια του Σόιμπλε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, ασχολείται σήμερα η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σύμφωνα με τη FAZ η Τρόικα υπό την αρχική της μορφή φαίνεται ότι πνέει τα λοίσθια.

FAZ: Το ΔΝΤ δεν θέλει να διαδραματίσει τόσο διακριτό ρόλο στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα
Η εφημερίδα σημειώνει παράλληλα ότι δεν έχει πλέον μέλλον η Τρόικα, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να διαδραματίσει τόσο διακριτό ρόλο στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει νέο δάνειο στη χώρα μας.

Η FAZ διαπιστώνει κάμψη του ενδιαφέροντος για το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με τον ρόλο του ESM, παρά την επαναφορά της πρότασης σε άρθρο του επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, στη γαλλική εφημερίδα les Echos.



«Ναι μεν στο άρθρο ο Βάιντμαν συντάσσεται με την ιδέα Σόιμπλε καλώντας τον ESM να αποκτήσει περισσότερο βάρος στον δημοσιονομικό έλεγχο, λόγω του ότι η Κομισιόν ασκεί την ίδια πολιτική και δεν είναι κατάλληλη γι αυτό, όμως το αίτημα μετατροπής του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν φαίνεται να ενθουσιάζει και τόσο τις Βρυξέλλες» σημειώνει ο σχολιαστής. «Ίσως επειδή ο ESM ως θεσμός, εάν έπρεπε να επιτηρεί τη δημοσιονομική πολιτική θα οδηγούνταν στις ίδιες προβληματικές καταστάσεις, όπως και η Κομισιόν. Η συζήτηση για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του βρίσκεται αντίθετα σε πλήρη εξέλιξη. Το ότι θα πρέπει να ενισχυθούν, κανείς δεν το αμφιβάλλει. Ανοιχτό αντίθετα παραμένει τι ακριβώς θα πρέπει να αναλάβει και τι όχι».



Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ενισχυθεί η σημασία του για μεταρρυθμιστικά και δανειακά προγράμματα. Διότι το κατασκεύασμα με την τρόικα, που βιαστικά εφευρέθηκε στην ευρωκρίση, δεν έχει πλέον μέλλον υπό την αρχική του μορφή. Το ΔΝΤ δεν θέλει να διαδραματίσει ρόλο τόσο διακριτό, όπως στο παρελθόν, στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα μάλιστα δεν πρόκειται να δώσει νέο δάνειο. Αλλά και η ΕΚΤ θέλει να αποσυρθεί από την επιτήρηση κρατών σε πρόγραμμα. Σε περίπτωση που στο εγγύς ή απώτερο μέλλον προκύψουν δημοσιονομικές δυσκολίες, τότε δύο θεσμοί θα μπορούσαν να συντρέξουν: η Κομισιόν και ο ESM μαζί για την επιτήρηση του προγράμματος, και ο ESM μόνος του για την χορήγηση δανείου».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ