Στο 1,2 δις θα φτάσει το ποσό που θα μοιραστεί από το υπερπλεόνασμα του 2017 και 700 – 800 εκατομμύρια θα κρατηθούν ως μαξιλάρι για την πιθανότητα απόκλισης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από τις προβλέψεις στις οποίες συγκλίνουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και θεσμοί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ» και με βάση των έως τώρα σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος δεν έχει οριστικοποιηθεί απολύτως.
Από αυτά τα 1,2 δις, τα 700-750 εκατομμύρια θα δοθούν σε διάφορες μορφές εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος και 300 – 350 εκατομμύρια εκατομμύρια για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων χρεών του προς τη ΔΕΗ). Τα 600 εκ που θα κρατηθούν για το ενδεχόμενο ανατροπής των προβλέψεων, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορούν να καταλήξουν στο μαξιλάρι ασφαλείας που χτίζει η κυβέρνηση για μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Γενικότερα, η συμφωνία ότι το πλεόνασμα του 2017 θα κυμανθεί στο ύψος του 2,8% του ΑΕΠ είναι το μεγαλύτερο κέρδος από τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης, καθώς διατηρεί το κλίμα υπερκάλυψης των στόχων που είχε ξεκινήσει το 2016 και πλέον κάνει εξαιρετικά πιθανό να πιαστεί ο δύσκολος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% για το 2018, χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα, δεδομένης και μιας ανοδικής πορείας του ΑΕΠ (σε περίοδο αύξησης του ΑΕΠ τα έσοδα δημοσίου αυξάνονται πιο γρήγορα από τα έξοδα). Με τις δαπάνες για το κοινωνικό μέρισμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο 2,2%.
Στα υπόλοιπα θετικά αυτού του γύρου της διαπραγμάτευσης συμπεριλαμβάνονται η επικύρωση από τους θεσμούς ότι προχωρά η εφαρμογή όλου του προγράμματος της διοικητικής μεταρρύθμισης και η επίλυση σχεδόν όλων των ζητημάτων του υπουργείου Εργασίας, με ταυτόχρονη συμφωνία για αρκετά θετικά μέτρα, όπως το ότι στο εξής θα προηγούνται τα χρέη προς εργαζόμενους έναντι των χρεών προς τράπεζες σε περιπτώσεις πτωχεύσεις εταιρειών και η θέσπιση πλαφόν βάσης στις συντάξεις χηρείας. Επιπλέον, η χώρα παίρνει την υποδόση των 800 εκ, καθώς διαπιστώθηκε ότι πιάστηκε ο στόχος της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιτεύχθηκε η επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού στις επιχειρήσεις με χρέη από 20.000-50.000 ευρώ, με σχετικά χαμηλά κριτήρια για την κερδοφορία τους. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε και στο επίπεδο των επικεφαλής των θεσμών και των τεχνικών κλιμακίων ότι έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα έναντι της Ελλάδας.
Αυτά είναι που αξιολογούν ως τα σημαντικότερα κέρδη της εβδομάδας που πέρασε ανώτατα στελέχη της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι έχει έρθει πολύ πιο κοντά (στις αρχές του 2018) και με δυναμικό τρόπο το θέμα του χρέους, όπως έδειξε και η πρόσφατη δήλωση Ντάισελμπλουμ και σε ελληλεπίδραση με το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες που απομένουν μέχρι την επιστροφή των θεσμών κατά τα μέσα Νοεμβρίου, οι δύο σημαντικότερες είναι οι πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων. Πάντως, σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, δεν θα χρειαστεί πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ για το δεύτερο θέμα φαίνεται ότι οι περικοπές θα αφορούν ελάχιστες ή μηδενικές κατηγορίες επιδομάτων, ενώ καταβάλλονται και προσπάθειες να δοθεί και επίδομα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Το θέμα των επιδομάτων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία εξοικονόμησης εξόδων από όλα τα υπουργεία, το λεγόμενο spending review.
Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι, παρά την τεράστια αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και σημειώνουν ότι απομένει πάρα πολύ μεγάλος όγκος δουλειάς νομοτεχνικού χαρακτήρα να γίνει μέχρι τον Νοέμβριο. Επισημαίνεται, δε, ότι η αλλαγή της στάσης των θεσμών οφείλεται και σε πολιτικές εντολές, αλλά και στο ότι διαπιστώνουν ότι έχει ήδη γίνει πολύ σοβαρή δουλειά σε πάρα πολλές από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και αυτή η ταχεία πορεία υλοποίησης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξει.