Προκόπης Παυλόπουλος: «Θα λέμε πάντοτε ΟΧΙ σε καθέναν που θα τολμήσει να επιβουλευθεί τα σύνορά μας»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΜΜΕΝΟΣ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ«Λέμε και θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο «ΟΧΙ» σε καθέναν που θα τολμήσει να επιβουλευθεί τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ταυτόχρονα έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, στη διάρκεια της ομιλίας του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

«Η επέτειος του «ΟΧΙ», την 28η Οκτωβρίου 1940, δίνει την ευκαιρία στο Έθνος μας να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως εκτός των συνόρων μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

https://www.youtube.com/watch?v=QyAa6CRaNw4

«Για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, αρχή και αξία, αφού, όπως έχουμε αποδείξει κατά την μακραίωνη Ιστορία μας, μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Γι’ αυτό ακριβώς, λέμε και θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο «ΟΧΙ» σε καθέναν που θα τολμήσει να επιβουλευθεί τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, και την εθνική μας κυριαρχία, που είναι, ταυτοχρόνως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό δεν πρέπει να το λησμονάμε ούτε εμείς, ούτε οι εταίροι μας. Γιατί η Ελλάδα, ιδίως σε αυτούς του ταραγμένους καιρούς, είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της Ευρώπης.

Αυτό το «ΟΧΙ», όμως -συνέχισε- μετατρέπεται ταυτοχρόνως και σε ένα μεγάλο «ΝΑΙ» στην Ειρήνη και την Δημοκρατία. Λέμε, λοιπόν, σε όλους τους λαούς του κόσμου, αλλά κυρίως στους γείτονές μας:

«Οσο είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανένα να επιβουλεύεται σύνορα, έδαφος και κυριαρχία, άλλο τόσο, όταν και οι γείτονες μας έχουν την ίδια νοοτροπία, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα καλής γειτονίας, να συμπράξουμε μαζί, να δημιουργήσουμε ειρηνικά. Λέμε στους γείτονες μας ότι δεν επιβουλευόμαστε κανέναν, δεν διεκδικούμε σπιθαμή γης από κανέναν, αλλά δεν παραχωρούμε σπιθαμή γης.

Μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού της ειρήνης και της δημοκρατίας, ιδίως δε του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολο του, και για όσους φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του, είμαστε έτοιμοι όχι απλώς να συμπράξουμε, να βοηθήσουμε καθέναν που έχει ανάγκη.

Γιατί δεν πρέπει να λησμονάμε, ακριβώς επειδή είμαστε Ελληνες, ότι οι γειτονικοί μας λαοί χειμάζονται και εκείνοι, πολλαπλώς, έχουν την ανάγκη μας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθεια, την οποία εμείς ξέρουμε να δίνουμε, ακόμα και από το υστέρημα μας. Αρκεί να αντιληφθούν ότι χωρίς Διεθνές Δίκαιο, χωρίς Ευρωπαϊκό Δίκαιο, χωρίς πίστη στην ειρήνη και τη δημοκρατία δεν υπάρχει περίπτωση να στεριωθεί φιλία», τόνισε.

Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα και υπογράμμισε:

-Για το Κυπριακό:

«Ως προς την Κύπρο μας, που δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ, γιατί η λευτεριά πρέπει να γυρίσει και πάλι σε αυτό το νησί, τονίζω ότι δεν είναι δικό μας θέμα μόνο, είναι ευρωπαϊκό και είναι διεθνές, ζητάμε αμέσως λύση. Μόνο που η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί η Κύπρος είναι πλήρες κράτος -μέλος της Ε.Ε. και μάλιστα στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση, η οποία θα αποδεχόταν μειωμένη κυριαρχία, δηλαδή στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Οιαδήποτε λύση, όπως εκείνη, την οποία προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο ορθώς απορρίφθηκε, θα ήταν αντίθετη με το θεμέλιο του ίδιου του Ευρωπαϊκού Δικαίου και κυρίως θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό προηγούμενο για την ίδια την Ευρώπη. Γιατί αυτό το μοντέλο που πήγαν κάποιοι να ευφανταστούν -ελπίζω καλόπιστα- αλλά πάντως έκαναν λάθος, μην ξεχνάτε ότι δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Θα ήταν η αρχή του τέλους της έννοιας της κυριαρχίας της Ε.Ε. Υπερασπιζόμαστε όχι μόνο την Κύπρο, την Ευρώπη και την κυριαρχία της. Αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση».

-Για την Τουρκία:

«Ξέρουμε τα προβλήματα που περνάει ο τουρκικός λαός και είμαστε εδώ και το έχουμε αποδείξει ιστορικά. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι η θάλασσα της ειρήνης. Θέλουμε το Αιγαίο να μας ενώνει. Θέλουμε η Τουρκία να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Θέλουμε μια Τουρκία η οποία να κοιτάζει περισσότερο προς τη Δύση και λιγότερο προς την Ανατολή. Αλλά αυτό προϋποθέτει κανόνες. Είμαστε σε κάποια πράγματα ανυποχώρητοι. Είναι αδιανόητο να υπάρξει φιλία, καλή γειτονία, αν δεν υπάρχει πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολο του και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου για μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Και το Διεθνές Δίκαιο έχει ως αναπόσπαστο τμήμα τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ξεκάθαρη. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.
Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για «γκρίζες ζώνες». Είτε την σέβεσαι είτε δεν την σέβεσαι. Ναι, να προχωρήσουμε μαζί, όμως θα υπερασπιστούμε μέχρι κεραίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.».

-Για την ΠΓΔΜ:

«Βλέπετε τι τραβάει και αυτός ο λαός. Μόνο που οφείλει να αντιληφθεί αυτός ο λαός σε τι ωφελήθηκε μέχρι σήμερα με το να διεκδικεί ονόματα που δεν του ανήκουν, ιστορία που δεν του ανήκει; Με το να παραχαράσσει κατάφωρα την ιστορία, τι κατάφερε; Εδώ είμαστε να βοηθήσουμε και αυτόν τον λαό, και το κάνουμε ήδη. Και αν θέλει να έχει αυτός ευρωπαϊκή προοπτική -εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι βαλκανικοί λαοί πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική- όμως όταν έχεις ένα κράτος το οποίο δεν παραχαράσσει μόνο την ιστορία, αλλά έρχεται και μέσα από ένα όνομα το οποίο δεν του ανήκει, εκδηλώνει τάσεις αλυτρωτισμού. Δηλαδή στην ουσία αμφισβητεί το στάτους κβο των συνόρων στη Βαλκανική, κυρίως των συνόρων με την Ελλάδα. Να θυμάστε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το πρωτογενές αποκλείει οποιαδήποτε αμφισβήτηση συνόρων και θεωρεί ότι το κράτος το οποίο έστω και εμμέσως μέσα από εκδηλώσεις αλυτρωτισμού αμφισβητεί τα σύνορα, παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, άρα υπονομεύει το ίδιο την ευρωπαϊκή του προοπτική.

Λέμε, λοιπόν, και προς την ΠΓΔΜ: Τείνουμε χείρα φιλίας, αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε όχι μόνο την παραχάραξη της ιστορίας, γιατί η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική, δεν δεχόμαστε τάσεις αλυτρωτισμού που θα έκαναν και πάλι τα Βαλκάνια να γίνουν «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Σε αυτό είμαστε ξεκάθαρη».

-Για την Αλβανία:

«Εχουμε πει ότι θέλουμε την προοπτική της για το μέλλον και ξέρουμε πως σε δύσκολες στιγμές της ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα στάθηκαν κοντά. Το ζούμε ακόμα και τα καλοκαίρια. Γιατί εμείς σβήνουμε τις πραγματικές φωτιές που ανάβουν. Όμως αυτή η φιλία δεν μπορεί να είναι φιλία που κοστίζει μονομερώς. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί και ιδίως η σημερινή ηγεσία της -που δυστυχώς καθημερινά δείχνει δείγματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά γενικότερα- τα οποία δεν ταιριάζουν σε ένα κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας και υποψήφιο μέλος της Ε.Ε. Με συμπεριφορές που παραβιάζουν κατάφωρα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως είναι οι συμπεριφορές που συνεχίζονται με τις μειονότητες και με τη δική μας μειονότητα. Οπως και συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν ένα ιερό πραγματικά θεμελιώδες δικαίωμα, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να πει κανείς ότι αυτή η χώρα έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Η ίδια, όμως, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική και εμείς δεν μπορεί να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας και στην Ε.Ε. Γιατί η ευθύνη μας είναι αυξημένη στα Βαλκάνια για το ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε.».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε νωρίτερα στο Θωρηκτό Αβέρωφ, που βρίσκεται αυτό το διάστημα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σημείωσε πως θα μείνει για λίγο καιρό ακόμα στην πόλη, γιατί, όπως είπε, το επισκέφτηκαν πάρα πολλοί πολίτες τις ημέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη. «Αυτό το «προσκύνημα»», τόνισε, «δείχνει την ψυχή των Μακεδόνων».

«Το Θωρηκτό Αβέρωφ μας θυμίζει τα εξής», είπε ο κ. Παυλόπουλος: «Πρώτον, το φρόνημα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, γιατί το Θωρηκτό Αβέρωφ δεν ηττήθηκε ποτέ. Δεύτερον, εκείνη την περίοδο που η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε. Είναι η εποχή που η Ελλάδα μέσα από φωτισμένες φυσιογνωμίες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, βρήκε τον δρόμο της για το μέλλον, το οποίο εμείς σήμερα οφείλουμε να υπερασπιστούμε. Αλλά τον βρήκε ενωμένη και θυμηθείτε τα δεινά που συσσώρευσε ο διχασμός που επακολούθησε. Το φρόνημα από τη μια πλευρά και η δύναμη των Ελλήνων μέσα από την ενότητα, από την άλλη». Και θυμηθείτε το Θωρηκτό Αβέρωφ φτιάχτηκε μέσα από έναν έρανο εθνικό, των Ελλήνων, που και τότε χειμάζονταν, ήταν από το υστέρημα τους. Βεβαίως υπήρξε κορυφαία η δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και δικαίως φέρει το όνομα του, αλλά το υπόλοιπο ποσό ήταν από το υστέρημα των Ελλήνων. Που έδειχναν και τότε ότι όταν χρειάζεται για την εθνική μας άμυνα, για την Ελλάδα μας, δίνουμε ό,τι κι αν έχουμε. Γιατί πρώτα είναι ο τόπος μας».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, ο οποίος του πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο μια συλλογή με δίσκο γραμμοφώνου και παρτιτούρα τραγουδιού της Σοφίας Βέμπο.

Στο γεύμα παρακάθισαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ