Τι ζητούν επιτακτικά οι ΗΠΑ από την κυβέρνηση της Σερβίας, λίγες μόνο ώρες πριν την επίσκεψη στο Βελιγράδι του Ρώσου Υπουργού Άμυνας.
«Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας, ώστε να μπορούμε λαμβάνουμε μόνοι μας αποφάσεις για το συμφέρον του σερβικού λαού. Δυστυχώς δεχόμαστε πιέσεις για να αλλάξουμε στάση και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις συχνές συναντήσεις που έχει τελευταία με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε προχθές με τον πρέσβη της Ρωσίας Αλεξάντερ Τσεπούριν ενώ μία ημέρα αργότερα δέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τον πρέσβη των ΗΠΑ Κάιλ Σκοτ. Κατά την συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας κυριάρχησε το αίτημα της Μόσχας να αποδοθεί ειδικό καθεστώς διπλωματικής αποστολής στο ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο που λειτουργεί, εδώ και τρία χρόνια, στην πόλη Νις, στη νότια Σερβία.
Στο ανακοινωθέν του γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι «ο Ρώσος πρέσβης ζήτησε να λυθεί άμεσα το ζήτημα του ανθρωπιστικού κέντρου εξαιτίας της αύξησης του όγκου εργασιών». Το ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο στην Νις θεωρείται από τις ΗΠΑ ως ρωσικό κέντρο κατασκοπείας και ζητήθηκε από την Σερβία να το διαλύσει.
Η αποναρκοθέτηση στη Σερβία
Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τις συνομιλίες Βούτσιτς-Τσεπούριν ήταν η συμμετοχή της Σερβίας στην αποναρκοθέτηση περιοχών στη Συρία που μέχρι πρόσφατα ελέγχονταν από το ισλαμικό κράτος και καταλήφθηκαν από τον στρατό του Άσαντ. Συγκεκριμένα πρόκειται για πρωτοβουλία της Ρωσίας να συσταθεί διεθνής συμμαχία για την εξουδετέρωση των ναρκών και του πολεμικού υλικού που εγκατέλειψαν οι ισλαμιστές.
Η Μόσχα απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στο Ιράν, την Αίγυπτο, τη Σερβία, την Αρμενία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Τύπος του Βελιγραδίου αποκαλύπτει ότι η Σερβία και η Αρμενία αποδέχτηκαν την πρόσκληση. Η εφημερίδα “Blic” αναφέρει ότι η απόφαση αυτή εξόργισε την Ουάσιγκτον με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια έχουν διαθέσει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στην Σερβία.
Εκτιμάται μάλιστα από τον τοπικό Τύπο ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Κάιλ Σκοτ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο Βούτσιτς. Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας διαψεύδει, ωστόσο, σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ «Υπενθυμίζεται ότι μόνο τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώρισε τεχνικό εξοπλισμό για αποναρκοθέτηση, αξίας 450.000 δολαρίων, στις ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας».
Επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου φτάνει αύριο στο Βελιγράδι όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Σερβίας, στις 20 Οκτωβρίου του 1944, έγινε από τους παρτιζάνους του Τίτο και τον Κόκκινο Στρατό.
Ο Σόιγκου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών. Κατά τις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την υλικοτεχνική στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2013.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Ρωσία παραχώρησε στη Σερβία έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη MIG-29. Τα δύο από αυτά έχουν ήδη παραδοθεί και θα παρουσιαστούν αύριο, σε επίδειξη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο “Μπατάινιτσα” του Βελιγραδίου. Ο εκσυγχρονισμός των έξι αεροσκαφών αυτών θα κοστίσει περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια ποσό που θα επιβαρυνθεί η Σερβία.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σόιγκου κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι θα συναντηθεί και με τον Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίο.