Συνεργασίες "με άρωμα ΑΟΖ"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

9810

Γράφει ο Χρήστος Βασιλειάδης

Αιγυπτιακά F-16C/D Block 40 προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για την συμμετοχή τους στο Σχολείο όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) που θα διεξαχθεί από 22 Αυγούστου έως 2 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για συνεργασία σε διήμερες επίπεδο στο χώρο των ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των δύο αεροποριών.
Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 40 για να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική σειρά ΣΟΤ 2016. Η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία συμμετάσχει για πρώτη φορά με δύο μονοθέσια και δύο διθέσια αεροσκάφη. Τα αεροσκάφη ανήκουν στη Μοίρα 60th squadron και η έδρα τους είναι η 262 TFB αεροπορική βάση Abu Suwayr

Για δεύτερη φορά επισκέπτονται την Ελλάδα :
Οι Αιγύπτιοι στο παρελθόν έχουν ξανά συνεργαστεί με την πολεμική αεροπορία, στο πλαίσιο της αεροναυτικής άσκησης με την επωνυμία «Μέδουσα 2015» τον Δεκέμβριο του 2015. Η άσκηση περιελάμβανε όλα τα είδη των αποστολών.
Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 Block 52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ), της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου και ελικόπτερο Super Puma της 384 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, ενώ η Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 40 και ανάλογο προσωπικό, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 115ΠΜ, στην αεροπορική Βάση Σούδας.
Να επισημάνουμε ότι ο υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος αυτές τις μέρες θα βρεθεί για επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο με κύρια θέματα στην ατζέντα του σε θέματα συνεργασίας.
Ομιλία του ΥΕΘΑ το 2015 στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2015 για συνεργασίες και ΑΟΖ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ)
Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας αλλάζει τα τελευταία χρόνια και έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε έναν νέο εχθρό που είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, το ισλαμικό χαλιφάτο που αναπτύσσεται ραγδαία στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη, με κέντρο τη Σούδα, να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή στα πεδία της Συμμαχίας, αλλά και παράλληλα προχωρά σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, με την οποία από τη στιγμή που θα καθοριστεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα εφάπτεται στα νότια σύνορα.

Προχωράμε σε αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες. Στις αρχές Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα βρίσκεται στην Αίγυπτο. Συμφώνησα πριν από δέκα μέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Σίσι και τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό των Γενικών Επιτελείων ότι με ένα κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας, με Μιράζ 2000, με τα οποία ουσιαστικά πετάει και η αεροπορία της Αιγύπτου, θα κάνουμε και μία άσκηση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί τέτοιου είδους συνεργασίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής που ξεκινά από την Αίγυπτο, μία χώρα που αντιστέκεται στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και από το Ισραήλ.
Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν ένα χώρο που – γιατί όχι – μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς το Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία – κάτι το οποίο θα επιδιώξει η Ελλάδα – και σε συνεργασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής. Ήδη ξεκινήσαμε μία συνεργασία με τον Εμίρη του Άμπου Ντάμπι και την Πολεμική Αεροπορία του Άμπου Ντάμπι. Η Πολεμική Αεροπορία των Εμιράτων ήδη εκπαιδεύεται μαζί με Έλληνες πιλότους.
Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική και δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι είμαστε οι μόνοι που – από την πρώτη στιγμή – ισχυριζόμαστε ότι χρειάζονται αυτές οι συνεργασίες. Βεβαίως και είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είμαστε στενοί σύμμαχοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είμαστε σύμμαχοι με το Ισραήλ, είμαστε σύμμαχοι με την Αίγυπτο, είμαστε σύμμαχοι και συνομιλούμε με αραβικές χώρες, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ίδιοι τρομοκράτες που χτύπησαν στη Βοστόνη, κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου, πριν από λίγα χρόνια, είναι οι ίδιοι τρομοκράτες που χτύπησαν και το κέντρο της Μόσχας. Και εδώ η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες για διεθνείς συνεργασίες απέναντι σε αυτή την κοινή απειλή.
Απόσπασμα από την ομιλία του ΥΕΘΑ Πανου Καμμενου στην άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2015”
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ