Προκόπης Παυλόπουλος: Η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, έμεινε πιστή στις αρχές και της αξίες της. Η Ευρώπη;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image.jpegΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
κ. FILIPPO GRANDI ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
24.8.2016
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που βρίσκεσθε στην Αθήνα. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω και εσάς, ως επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Cochetel ως επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και τον κ. Leclerc ως επικεφαλής του γραφείου Ελλάδας για την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας για…τους πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο. Είναι γνωστό ότι στηρίζουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση. Η συμβολή σας υπήρξε πολύ σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση, δοθέντος ότι με τη βοήθειά σας ολοκληρώσαμε την καταγραφή των προσφύγων και παράνομων μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δώσαμε έτσι μια απάντηση, ηχηρή απάντηση, σε ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ανακριβέστατα θεωρούν ότι δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι βρίσκονται στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό δικαιολογούν από την πλευρά τους μια απαράδεκτη τακτική που δεν ταιριάζει στον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη την οποία πρέπει να δείχνουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από δω και πέρα αρχίζει μια άλλη σημαντική αποστολή για την οποία ζητάμε τη βοήθειά σας. Δηλαδή η οργάνωση, πλέον, των κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα, ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν, τώρα ιδίως που έρχεται ο χειμώνας, να ζήσουν κάτω από συνθήκες που ταιριάζουν στον πολιτισμό μας, στο διεθνές δίκαιο και στις κοινές μας αρχές. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τις αρμοδιότητες της Ύπατης Αρμοστείας. Οι Ελληνικές αρχές θα είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή. Υπολογίζουμε σε αυτή τη βοήθεια για δύο λόγους. Και γιατί εσείς, πέρα από την αρμοδιότητα, έχετε και την τεχνογνωσία, γνωρίζετε το αντικείμενο αυτό. Και, δεύτερον, γιατί αυτός πραγματικά, κυρίως αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε μια απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι δείχνουν φοβικά σύνδρομα απέναντι στο Προσφυγικό. Και, βεβαίως, όπως είχα πει και στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον κ. Ban Ki Moon, ας εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα. Εμείς, ως Έλληνες, είμαστε στη διάθεσή σας και στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη αποστολή.
Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά και εσάς και τους άξιους συνεργάτες σας.
F. GRANDI (από μετάφραση):
Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή σας, στο ξεκίνημα της δεύτερης επίσκεψής μου στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι στο μικρό χρονικό διάστημα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι η πρώτη επιχείρηση της Ύπατης Αρμοστείας που επισκέπτομαι δεύτερη φορά, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά και την υποστήριξη που θέλουμε να συνεχίσουμε να χορηγούμε στην Ελλάδα, στον Ελληνικό Λαό, τους Ελληνικούς Θεσμούς και την Κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης.
Δράττομαι της ευκαιρίας κ. Πρόεδρε να ευχαριστήσω μέσω Υμών τον Ελληνικό Λαό, τις Ελληνικές Αρχές και την Κυβέρνηση, και επιτρέψτε μου να εξάρω ακόμη περισσότερο το ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των Δήμων και των Εθελοντικών Οργανώσεων που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και στους -μερικές φορές πολύ ευάλωτους- μετανάστες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές.
Είμαι εδώ κ. Πρόεδρε διότι πιστεύω πως είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης, σε μια Ήπειρο και σε έναν Κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί -έως και εχθρικοί- έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους.
Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να Σας συγχαρώ που ηγείστε αυτής την ανοιχτής ανταπόκρισης και που την υποστηρίζετε. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, και ότι θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε μια πολύ ανθρωπιστική στάση, που θα σέβεται τις Αξίες, από πλευράς των ελληνικών θεσμών, και ιδιαίτερα της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου.
Κύριε Πρόεδρε παρά ταύτα σοβούν πολύ σοβαρές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μαζί. Για παράδειγμα, οι συνθήκες διαβίωσης των Προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας στους χώρους υποδοχής, ο υπερπληθυσμός στα Ελληνικά Νησιά και βεβαίως όλοι μας είμαστε στην διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως προείπαμε, για να συμβάλλουμε με την πείρα και την τεχνογνωσία μας. Άκουσα μάλιστα από τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα, και είμαι βέβαιος για αυτό, ότι σημειώνεται πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα.
Όπως προείπατε κ. Πρόεδρε θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πάλι, θα σταθούμε δίπλα σας, συνεχίζοντας να ζητούμε αυτή την υποστήριξη.
Κύριε Πρόεδρε θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω αυτά τα θέματα, σε λίγο, σε συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό καθώς και Έλληνες Υπουργούς της Κυβέρνησης. Θα έχω την ευκαιρία επίσης να επισκεφθώ χώρους στην Βόρεια Ελλάδα, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καθώς και κάποια προγράμματα εδώ στην Αθήνα, που αφορούν κυρίως το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και τη στέγαση υποψηφίων για μετεγκατάσταση. Αυτές είναι πολύ σημαντικές δραστηριότητες, τις οποίες πραγματοποιούμε μαζί.
Κύριε Πρόεδρε επίσης υποστηρίζω το πολύ σημαντικό σημείο που θίξατε στο τέλος της παρέμβασής σας. Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Συρία, καθώς και σε όλες τις άλλες περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες προέρχονται κατά βάση από ανεπίλυτες συγκρούσεις. Διότι στην περίπτωση που δεν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο κίνδυνος είναι να συνεχίσουν να παράγονται νέες ροές Προσφύγων.
Η Διεθνής Κοινότητα λοιπόν πρέπει να αναλάβει προσπάθειες να θέσει τέλος, ιδιαίτερα στη σύρραξη στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν.
Θα ήθελα να κλείσω, να ολοκληρώσω, συγχαίροντας την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία μίλησε ανοιχτά υπέρ της Ειρήνης τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και σε άλλα Διεθνή Φόρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ