Για τον εθιςμο ΣΤ η φορολογία που οδηγεί σε «λιμοκτονία» την οικονομία κάνει λόγο άρθρο- σχόλιο που φιλοξενεί η Wall Street Journal.
Σε αυτό αναφέρει πως «η σχετική ηρεμία στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το περσινό χάος ίσως οδηγήσει ορισμένους στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας οδηγούνται προς επίλυση.
Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης με τους δανειστές που υπέγραψε πέρυσι. Και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τώρα για μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτές όμως, θα διαρκέσουν πολύ. Κανείς δεν περιμένει μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προτού τις επόμενες γερμανικές εκλογές και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο τέλος του 2017.
Μέχρι να συμβεί αυτό, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να τηρεί τα προαπαιτούμενα για υψηλά πλεονάσματα που «πνίγουν» την οικονομία».
Ο συνδυασμός των υπερβολικά φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων και της ευρείας φοροδιαφυγής έχουν οδηγήσει σε συνεχείς αυξήσεις των φόρων και των εισφορών με πολλούς Έλληνες να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τονίζει το σχόλιο και περιγράφει πόσο παραπάνω καλούνται να πληρώσουν λόγω της νέας φορολαίλαπας επικαλούμενο στοιχεία και της Καθημερινής.
Όπως αναφέρεται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν την περιουσία τους ίσως αναγκαστούν να πληρώσουν πάνω από το 100% του εισοδήματός τους σε φόρους. Οι αυτοαπασχολούμενοι που βγάζουν ως 10.000 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να πληρώσουν 60%- 74% του εισοδήματος σε φόρους και εισφορές.
Οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις θα πρέπει να παραδώσουν το 43%- 60% των κερδών τους στο κράτος, ακόμη και για κέρδη μικρότερα των 5.000 ευρώ τον χρόνο».
Αναφέρεται δε, σε ορισμένες πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις το άρθρο της WSJ. «Κάποιος που είναι αυτοαπασχολούμενος και δηλώνει κέρδη 5.000 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να πληρώσει 1.750 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές, 715 ευρώ σε φόρο εισοδήματος και 650 ευρώ για την εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό που απομένει ως καθαρό εισόδημα είναι λιγότερα από 1.900 ευρώ.
Μια εταιρία γενικού σκοπού που δηλώνει κέρδος 5.000 ευρώ τον χρόνο, θα μείνει με λιγότερα από το 1/ 4 των εσόδων της».
Το άρθρο αφού κάνει μια μεγάλη αναφορά και στους έμμεσους φόρους καταλήγει στο ότι η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει εφόσον τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις «φορτώνονται» με τόσα βάρη,.