Θύτης και χρηματοδότης η Άγκυρα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 072203 Αύγουστος 2016, Σημερινή, ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
Η Τουρκία χρηματοδοτεί τη ΔΕΑ για να εγκλωβίζει τη διαδικασία

Θα χρηματοδοτούσε τη ΔΕΑ η Τουρκία, αν δεν ήταν ικανοποιημένη από τους περιορισμένους όρους εντολής της κατά την ίδρυσή της το 1981!
Στις 9 Ιουλίου 2016 σε ειδησεογραφικό του ΚΥΠΕ (Σίγμα) διαβάσαμε ότι ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντος κατά την Τουρκική εισβολή και μέχρι πρότινος αγνοούμενου, Χριστάκη Γεωργίου, επέρριψε την ευθύνη για τη μη επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος της Κύπρου και τη συνέχιση της δοκιμασίας και της τραγωδίας που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων, για τόσες δεκαετίες, στη στάση της κατοχικής Τουρκίας.
Πιο πίσω, στις 18 Νοεμβρίου 2015 ο κ. Φωτίου είχε αναφέρει και στο ελληνικό Υπουργείο Άμυνας κατά την εκεί επίσκεψή του ότι οι Τούρκοι δεν συνεργάζονται και ότι μόνον 469 αγνοούμενοι τακτοποιήθηκαν και η τύχη των δύο τρίτων των αγνοουμένων της Κύπρου δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.
Η Τουρκία ευθύνεται για τις δολοφονίες των αγνοουμένων, η Τουρκία είναι η κατοχική δύναμη, η Τουρκία είναι ο εισβολέας. Καθώς αναμένει από τη δολοφόνο Τουρκία ο κ. Φωτίου να δώσει τις λεπτομέρειες για την τύχη των αγνοουμένων μας, πώς γίνεται την ίδια ώρα η Τουρκία, ο θύτης, να είναι ταυτόχρονα και ένας από τους μεγάλους χρηματοδότες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ);
Ένα εκ. δολάρια βοήθεια
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), η τελευταία εξέδωσε ανακοίνωση στις 24 Ιουνίου 2016 εκφράζοντας τις ειλικρινείς της ευχαριστίες προς την τουρκική κυβέρνηση για τη δωρεά των 100.000 αμερικανικών δολαρίων, με τις οποίες το συνολικό ποσό για τα τελευταία δέκα χρόνια της τουρκικής χρηματοδότησης προς τη ΔΕΑ έφθασε τις 937.000 αμερικανικά δολάρια!
Και το οξύμωρο στην ανακοίνωση είναι ότι τονίζεται πως η ΔΕΑ βασίζεται στην υποστήριξη των δωρητών (εννοείται όπως η Τουρκία) για να ελαφρύνει τον πόνο των οικογενειών. Στον πίνακα των Δωρητών της ΔΕΑ (σε ευρώ) μεταξύ 2006-2016, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης είναι η ΕΕ, ακολουθεί η Κύπρος, 3η η Τουρκία, 4η η Αμερική και ακολουθούν άλλες χώρες με μικρότερα ποσά. Υπάρχει και μια συνεισφορά από τους Τουρκοκυπρίους των 308.000, καθώς και μία από δωρεά «Κληρίδη» των 87.000.
Ερωτήματα
Και το ερώτημα: Θα χρηματοδοτούσε τη ΔΕΑ η Τουρκία, αν δεν ήταν ικανοποιημένη από τους περιορισμένους όρους εντολής της κατά την ίδρυσή της το 1981;
1) Παράγραφος 9 – «Όλη η διαδικασία και τα αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής θα είναι αυστηρώς εμπιστευτικά. Οιαδήποτε παραβίαση του κανόνα αυτού θα ήθελε θέσει το έργο της Επιτροπής σε κίνδυνο».
2) Παράγραφος 11 – «Η Επιτροπή δεν θα επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνη για τους θανάτους οιωνδήποτε αγνοουμένων ή να ερευνήσει την αιτία τέτοιων θανάτων».
Εδώ ακριβώς παραπέμπω στα δύο άρθρα μου στη «Σημερινή» στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2015, «Οι ευθύνες του ΟΗΕ για τους αγνοουμένους» και «Το τουρκικό ΥΠΕΞ βραβεύει τον Γκόμπι» και στο κύριο άρθρο της «Σημερινής», 31 Οκτωβρίου 2015, «Δικοινοτικό και το θέμα των αγνοουμένων…».
Όροι εντολής
Ο θύτης, η Τουρκία, χρηματοδοτεί τη ΔΕΑ για δικό της όφελος. Για να διατηρεί εγκλωβισμένη τη διαδικασία και, υπό τον δικό της έλεγχο, να μην ξεφύγει και να απαιτηθούν ευθύνες για τις δολοφονίες των ανθρώπων μας. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνικό κλείσιμο του Κυπριακού και δη του θέματος των αγνοουμένων δίχως απονομή της δικαιοσύνης.
Για τους όρους εντολής της ΔΕΑ, για τους οποίους ευθύνονται ο τότε ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αργεντινός Ούγκο Γκόμπι (διοικούσε χούντα τότε στην Αργεντινή) και ο ίδιος ο Αυστριακός ΓΓ Κουρτ Βάλντχαϊμ, η προϋπηρεσία του οποίου ως Ναζί δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί. Η δε χούντα στην Αργεντινή μεταξύ 1976-1983 είχε δικές της ενοχές για δολοφονίες και εξαφανίσεις Αργεντινών πολιτών.
Επομένως δεν ήταν προς το συμφέρον της Αργεντινής τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργούσαν προηγούμενο για έρευνες για εγκληματικές ευθύνες και δικαστικές έρευνες για την τύχη αγνοούμενων ανθρώπων. Οι ευθύνες του ΟΗΕ είναι τεράστιες για τον ρόλο του δίδυμου Βάλντχαϊμ/Γκόμπι. Εξίσου ευθύνες βέβαια έχει και η δική μας πλευρά για την υποταγή της στις ξένες υποδείξεις… To 2001 το τουρκικό ΥΠΕΞ βράβευσε τον Γκόμπι για Διακεκριμένη Υπηρεσία…
Σύγκρουση με τις Συμβάσεις της Γενεύης
Οι όροι εντολής της ΔΕΑ συγκρούονται με τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949, ειδικά την 4η Σύμβαση που αφορά την προστασία των πολιτών, η Τουρκία φοβάται να μην ξυπνήσουμε και να προχωρήσουμε δικαστικώς εναντίον της, όπως οφείλαμε να κάνουμε πριν από χρόνια.
Γι’ αυτό οι όροι εντολής το 1981 έγιναν μεταξύ «δύο ηγετών» και η τουρκική πλευρά επέμενε σε άκρα μυστικότητα για τις διεργασίες της ΔΕΑ, εξ ου και οι δύο επιτήδειες παράγραφοι με τους περιορισμούς. Η μυστικότητα στις συνομιλίες και ο αποκλεισμός της διαφάνειας ήταν απαρχής, όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά έγγραφα, απαίτηση των Τούρκων σε όλα τα επίπεδα.
Αλλά, ευτυχώς, οι δολοφονίες, όσα χρόνια και να περάσουν, παραμένουν ανοικτές και ο φόνος είναι φόνος. Τα θεμέλια της ΔΕΑ έπρεπε να ήταν βασισμένα στις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και όχι προς το συμφέρον του θύτη. Να συνοδεύονταν από τη διαδικασία διερεύνησης εγκληματικών ευθυνών και ενόχων, σέρνοντας την Τουρκία ενώπιον Διεθνούς Δικαιοσύνης για τα εγκλήματά της.
Προς εκείνη την κατεύθυνση ενεργούσε και ο τότε αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Η. Έθνη μ. Ζήνων Ρωσίδης, με τις συνεχείς και λεπτομερείς με ονόματα, τοποθεσίες και ημερομηνίες, εκθέσεις του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κατηγορώντας την Τουρκία για εγκλήματα και παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης, αλλά, δυστυχώς, άλλοι δικοί μας και ξένοι επέλεξαν άλλο δρόμο… Όπως ακριβώς μετέτρεψαν και την εισβολή και κατοχή σε… δικοινοτική διαφορά, για να επιβάλουν την τουρκο-βρετανική διζωνική διάλυση της Κ.Δ.!
Η Σύμβαση
Οι όροι εντολής της ΔΕΑ του 1981 δεν συμφιλιώνονται με το άρθρο 146 (2) της 4ης Σύμβασης της Γενεύης του 1949, η οποία (σε ελεύθερη μετάφραση) προνοεί όπως η κάθε πλευρά έχει την υποχρέωση να ερευνήσει για τα άτομα εκείνα που υπάρχουν ισχυρισμοί ότι διέπραξαν, ή που να είχαν διατάξει τη διάπραξη, τέτοιων σοβαρών παραβιάσεων (της Σύμβασης) και να τα φέρει ενώπιον των δικαστηρίων της, όποια εθνικότητα και να έχουν.
Αναξιοποίητες οι εκθέσεις Ρωσίδη
Οι εκθέσεις του Ρωσίδη με τις λεπτομέρειες των τουρκικών εγκλημάτων είναι μέρος του αρχειακού υλικού στον ΟΗΕ, αλλά αντίγραφα έχει και η ΚΔ στα αρχεία της. Μία τέτοια έκθεση φέρει ημερ. 6 Δεκεμβρίου 1974 και την έχω περιλάβει στο αγγλικό μου βιβλίο «Conspiracy or Blunder?», που εκδώσαμε το 2000 στη Λευκωσία με την Αδούλωτη Κερύνεια (η οποία και το διένειμε τότε στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στη Νέα Υόρκη). Έχουν άραγε μελετηθεί και σε ποιο βαθμό αξιοποιηθεί οι εκθέσεις Ρωσίδη;
Ανοικτό το θέμα
Το θέμα της Δικαιοσύνης είναι ανοικτό για την Κυπριακή Δημοκρατία για εγκληματική έρευνα και δικαστική διαδικασία στα τοπικά της δικαστήρια βασισμένη στη νομοθεσία, όπως πληροφορούμαι, του 1966, όταν εισήγαγε τις Συμβάσεις της Γενεύης στην κυπριακή νομοθεσία. Ακόμα και, επιπλέον, η ΚΔ είναι ελεύθερη να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν ό,τι έκαναν στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Σιέρα Λεόν, της Ρουάντα με ένα ad hoc δικαστήριο στη Χάγη.
1963/64 και 1974
Η Τουρκία με τις δωρεές της προς τη ΔΕΑ, εκτός του ότι εξαγοράζει έτσι τη σιωπή της δικής μας πλευράς για τα εγκλήματά της και τη μη αλλαγή των όρων εντολής του 1981, επιμένει με τα λεφτά της και στη διερεύνηση ισχυρισμών Τουρκοκύπριων αγνοουμένων τα χρόνια 1963/64, όταν οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Τουρκίας προέβησαν στο πρώτο πραξικόπημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανατροπή της και αντικατάστασή της με δύο ομόσπονδα συνιστώντα κράτη.
Έτσι κατάφερε να υποβαθμίσει σημαντικά τη διερεύνηση της τύχης των εκατοντάδων αγνοουμένων της τουρκικής της εισβολής του 1974 και να εξισώσει τις δύο περιπτώσεις για τις οποίες ευθύνεται, εν πάση περιπτώσει, τα μέγιστα η ίδια. Που περιλαμβάνουν και τις εγκληματικές της ευθύνες για τις δολοφονίες αμάχων Ελληνοκυπρίων με τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964. Πότε διετάχθη έρευνα για τις δολοφονίες εκείνες από την τουρκική αεροπορία; ΠΟΤΕ! Είμαι υπέρ της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων δολοφονιών, αλλά να συνοδεύονται και με την τιμωρία των ενόχων.
Αρχειακό υλικό Αγγλίας
Ακούσαμε, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ν. Νέστορος της ΔΕΑ, ότι η προσπάθεια θα επεκταθεί και στο αρχειακό υλικό της Αγγλίας, αλλά και της Ελλάδας. (Σίγμα 29.7.2016 και Ράδιο Πρώτο 2.8.2016 «Όλα στο Φως»).
Θα πρέπει να μας ενημερώσει η ΔΕΑ ή ο κ. Φ. Φωτίου, αν η διερεύνηση του αγγλικού αρχειακού υλικού θα καλύπτει υφιστάμενα αποδεσμευμένα προ δεκαετιών αρχεία που είναι ελεύθερα για μελέτη στο Κρατικό Αρχείο για το 1963/64 και 1974, ή πρόκειται για νέους φακέλους που δεν έχουν γνωστοποιηθεί ότι υπάρχουν ή βρίσκονται κλειστοί.
Επισημαίνω για όσους θα μελετήσουν αυτά τα έγγραφα, ότι για το 1963/64 ειδικά, σε κάποιους φακέλους υπάρχουν και λανθασμένες πληροφορίες, κάποια τουρκική προπαγάνδα του Ραούφ Ντενκτάς και κάποιοι ισχυρισμοί από Βρετανούς που αποδείχθηκαν λανθασμένοι και οι κατηγορίες εκείνες αποσύρθηκαν επίσημα με επιστολές στον ΟΗΕ.
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
(Αναφορά και στο πρόγραμμα της Κατερίνας Χριστοφίδου, Ράδιο Πρώτο, 2.8.2016).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ