Με την ομιλία του πρωθυπουργού και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια η τριήμερη συζήτηση για την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής.
Θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που καταργεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δίνει τη δυνατότητα ψήφου στα 17 και διατηρεί το πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3%,.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές καθώς δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 200 ψήφους που ορίζει το Σύνταγμα.
Και αυτό διότι –εκτός απροόπτου και δεδομένης της στάσης της Χρυσής Αυγής– αναμένεται να συγκεντρώσει επί της αρχής τις 164 ψήφους που αθροίζονται από τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ., της Εν. Κεντρώων, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλου, και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου.
Στην ψηφοφορία επί των άρθρων το σύνολο θα αυξηθεί στις 179 ψήφους, αφού προβλέπεται να προστεθούν και οι 15 του ΚΚΕ, που θα εγκρίνει τα άρθρα, εκτός του 3ου για το όριο εισόδου στη Βουλή.
Πιέσεις σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από τη θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που επιμένουν να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο.
Με αφορμή το γεγονός πως η «Χρυσή Αυγή» ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει το νόμο, «το πολιτικό κατεστημένο δεν δείχνει να διακατέχεται από τόσο μεγάλη οργή για το ποιος συμπλέει με τους νεοναζί και ποιος όχι», σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, στέλνοντας μηνύματα προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.
«Η πρόταση για τον εκλογικό νόμο παραμένει ανοιχτή»
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η πρόταση για τον εκλογικό νόμο «παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα» και απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Παράλληλα ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει «κανένα άγχος για το αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα».
Οι ίδιες πηγές, με το βλέμμα στα δύο προαναφερθέντα κόμματα σημειώνουν «έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη».
«Θέλετε να εμποδίσετε τη Ν.Δ. να κυβερνήσει»
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τον νέο εκλογικό νόμο «φωτογραφική διάταξη» προκειμένου να αποτραπεί η έλευση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.
Χθες η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το σκεπτικό του Μαξίμου στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή, «έρχεται η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να την εμποδίσουμε να κυβερνήσει».
Εκφράζοντας την απόλυτη πεποίθηση για νίκη της παράταξής της στις επόμενες εκλογές, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα εκλογικό σύστημα που να μπορεί να σταματήσει τη βούληση του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε ότι όταν το κόμμα της λάβει τη λαϊκή εντολή, την επομένη των εκλογών θα ξεκινήσει «σοβαρό» διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.